23 manieren waarop wij in de jaren 80 en 90 aan informatie kwamen

Pubers hebben het nu best makkelijk. Met één druk op de knop hebben ze toegang tot allerlei nuttige informatie, laatste album Billie Eilish, bustijden, hoeveel geld, tot op de cent nauwkeurig, er op hun rekening staat en wat je moet doen bij liefdesverdriet. Wij moesten als puber, back in the eighties, veel meer moeite doen om iets te weten te komen.  

 1. Het telefoonnummer van die ene leuke klasgenoot vonden we in het telefoonboek. Die lag thuis in het telefoonkastje, of vond je, half verscheurd, in een telefooncel.
 2. Het nieuwe album van Prince, Nena, Culture Club of Madonna luisterde je in de platenzaak. Daar mocht je met een koptelefoon op vijf minuten naar een elpee luisteren voordat je die kocht – wat je nooit deed, want daar had je geen geld voor.
 3. De songteksten vond je in de hoes van een elpee die je voor je verjaardag kreeg. Of je nam het liedje op met je cassetterecordertje en schreef de tekst zelf uit.
 4. Liefdesverdriet? Je las de Club van voor naar achter voor tips. Of luisterde op zondagmiddag naar Lieve Paul, van Paul de Leeuw, op de radio.
 5. Het nieuws las je in de krant. En ‘s avonds zette je ouders ALTIJD het 8 uur journaal aan, dus pikte je daar ook het een en ander op.
 6. Als je de laatste roddels wilde weten moesten je wachten tot je naar de kapper ging en daar de Story en Privé kon lezen.
 7. Voor het weerbericht was je afhankelijk van wat de weerman na het 8 uur journaal voorspelde. Of je belde 003 voor het actuele weerbericht.
 8. Om te weten wat je vrienden deden moest je ze bellen. Met een telefoon die in de kamer stond waardoor iedereen je kon horen. En je vader of moeder na 30 seconden al riep dat bellen heel duur was en dat je moest ophangen.
 9. Wat ‘s avonds op televisie kwam las je in de televisiegids.
 10. Hoe je moest ‘tongen’, hoe je een bh met een hand kon losmaken, of wat een g-spot is, las je in de Viva van je zus. Of de zus van een vriend.
 11. Wat de laatste mode was las je in Yes of Fancy. Of je ging met een vriendin naar Mac & Maggie om daar tussen de rekken te struinen.
 12. Waar het feestje was? We hadden geen idee. We gingen op goed geluk naar de disco of kroeg.
 13. Als je je papieren agenda niet bij je had, had je geen idee welke afspraken je die dag had.
 14. En zonder die agenda wist je ook niet de telefoonnummers van sommige van je vrienden, want je kon maximaal tien van die lange nummers onthouden.
 15. En zonder die agenda had je ook geen idee wat je huiswerk was. En of je er een beetje goed voorstond.
 16. Hoeveel geld je precies op je rekening had wist je pas als de wekelijkse brief van de bank met afschrijvingen in de bus lag.
 17. Was je verdwaald? Dan zat er niks anders op dan iemand om de weg te vragen. En je vervolgens weer verdwaalde en je het wéér moest vragen.
 18. Je moest goed bijhouden, of nog beter opschrijven, wie je geld had geleend zodat het je ook wist aan wie je wat kon terugvragen.
 19. Hoe ver je had hardgelopen en hoe snel je dat had gedaan moest je maar een beetje inschatten. Of je telde je stappen en wist bij duizend dat je ongeveer een kilometer had gelopen.
 20. Een taxi bestellen kon alleen als je een kwartje had, zodat je in een telefooncel naar de taxicentrale kon bellen.
 21. Je hoopte dat je foto’s waren gelukt, maar zeker weten wist je dat pas als je het rolletje had weggebracht en een week later de foto’s kon ophalen. Met een beetje geluk waren er twee van de vierentwintig scherp.
 22. Als je naar de film wilde moest je wachten op de krant van donderdag waar de filmladder in stond.
 23. Wat artiesten in hun vrije tijd deden, wat hun lievelingseten was, wanneer ze kwamen optreden in Nederland, De Popfoto en Hitkrant waren je informatiebronnen.
close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

14 redenen waarom de trainers van onze pubers GOUD zijn

Martine's pubers sporten allebei al vanaf dat ze zes zijn onder de bezielende leiding van de supervrijwilligers van de sportclubs waar zij lid van...

Seksuele voorlichting lijkt vooral op een rampenbestrijding

De seksuele voorlichting die pubers krijgen, zowel van hun ouders als school, lijkt vaak vooral op een rampenbestrijding: krijg geen soa, word niet zwanger,...

28 dingen die jij nooit zou gaan zeggen tegen je puber en toch zegt

Jij ging het helemaal anders doen toch? Je werd niet zoals je moeder. Dat had je je stellig voorgenomen. Jij werd een begripvolle moeder....

Stoer! De 15-jarige Sebastien gaat gewoon op hakken naar school

Afgelopen 8 december was het Paarse Vrijdag: een dag in Nederland waarbij er op veel Nederlandse scholen extra aandacht was voor de acceptatie van...

Brommerpech met Annie de Rooy. Vonden wij grappig

Van de week zagen de Annie de Rooy terug in Holland's Got Talent. Wij vonden het heel grappig. Je pubers hebben natuurlijk geen idee. Die...

Morgen beginnen de online lessen, maar mijn puber denkt dat het al vakantie is

De scholen maken zich klaar voor de online lessen die morgen beginnen. Ook de school van de middelste puber van Anne. Alleen denkt de...

Lesje knoop aanzetten, hoeslaken vouwen en kurk ploppen, nuttig, of niet nodig?

Onze pubers leren eigenlijk geen huishoudelijke skills meer. Want zeg nou eerlijk, wie kan er nog een knoop aanzetten of een hoeslaken vouwen? Juist....

11 hilarische WhatAppjes van pubers

Als pubers ons appen zijn ze vaak kort van stof (behalve als ze geld nodig hebben). Maar die korte antwoorden zijn vaak wel heel...

Even goed met je puber doornemen: zo steek je veilig vuurwerk af!

We houden  elk jaar ons hart vast, met dat vuurwerk. En zijn blij als het 1 januari is en niemand gewond is geraakt. Onze...