17 redenen om grote bewondering te hebben voor leraren

Ok, ze komen om in de vakantiedagen en hebben zo ook hun stokpaardjes. Maar ga er maar aanstaan: 30 pubers in het gareel houden is niet niks. En wat dacht je van de ouders die altijd wat de zeuren hebben? Vandaar dat wij onze bewondering voor leraren niet onder stoelen of banken steken.

#1 De kinderen in hun klas zijn niet per se geïnteresseerd in hun mooie vak, dat zij toentertijd zijn gaan studeren omdat ze het zelf wel fascinerend vonden.

#2 En dan weten ze het toch voor elkaar te krijgen dat er toch wel wat aan lesstof bij die kinderen in gaat.

#3 Dit jaar zijn het 1E en 3B, maar ieder jaar hebben leraren er wel van die klassen tussen zitten die heel druk zijn.

#4 Binnen een paar weken kennen ze alle namen van de kinderen uit alle klassen waar ze les aan geven, toch algauw een mannetje of 150.

#5 Hun pauzes zijn zo kort, dat ze maar de helft van de boterhammen die ze van thuis meenemen kunnen verorberen. En er namelijk op scholen meestel geen luxe bedrijfsrestaurant waar ze kroketten hebben, en broodjes gezond.

#6 Ooit 30 x 5 keer een proefwerk moeten nakijken? Het saaiste klusje ever.

#7 Proefwerken komen vaak wel in drie verschillende versies, omdat ze rekening moeten houden met dyslexie, autisme of andere uitzonderingen die ze verplicht zijn te maken.

#8 Ze gaan rustig een week lang met 30 pubers op werkweek of op stedenreis. Wij vinden het met twee pubers al een behoorlijke exercitie.

#9 Ook als ze een keer hun dag niet hebben, of een kater, kunnen ze zich niet verschuilen achter een computerscherm, of een dagje thuiswerken. Ze worden geacht er wel te staan. Voor de klas.

#10 Zij krijgen het -in tegenstelling tot wij- wel voor elkaar dat onze kinderen een uur lang NIET op hun telefoon kijken.

#11 Heel knap als ze hun best doen elke leerling gelijk te behandelen, ook al halen sommigen het bloed onder hun nagels vandaan.

#12 Ze kunnen voor sommige leerlingen degene zijn die het verschil maakt. Die ervoor zorgt dat ze hun diploma halen of helpen bij problemen thuis.

#13 Ze moeten een heel jaarschema proppen in 40 weken.

#14 Ze moeten dealen met kinderen die denken dat een onvoldoende wel omhoog is te praten, of een drie keer gemist proefwerk toch wel overkan.

#15 Ze moeten dealen met sommige ouders, die vinden dat hun kind onterecht is behandeld, onheus bejegend of zich anderszins achtergesteld voelen.

#16 Ze moeten aan de andere kant voldoen aan de eisen van de school, die toch liever niet heeft dat er te veel kinderen blijven zitten en zo veel mogelijk leerlingen slagen voor hun eindexamen.

#17 Het lukt ze toch gewoon zo maar om voor elkaar te krijgen dat de meeste leerlingen een diploma halen.

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

22 manieren om je puber uit bed te krijgen

Jouw zoon of dochter is natuurlijk ook kampioen uitslapen, zeker in de...
Lees verder