15 dingen die je altijd in huis moet hebben als je onder één dak met pubers woont

Dit móet je in huis hebben

Weet je nog toen je pubers peuters waren en je van die standaard dingen in huis had waar je echt niet zonder kon, we noemen pakjes reserve appelsap, snoetenpoetsers, lolly’s om je kind mee om te kopen en allerhande crackers voor de peuterhongerklop. Die spullen heb je natuurlijk nu niet meer nodig, maar dat betekent niet dat je een aantal standaard bij de hand-zaken nodig hebt. En het liefst in grote hoeveelheden. Want met pubers weet je het tenslotte maar nooit…

 1. Bleekwater
  Denk niet dat nu ze groot zijn ze het toilet en de badkamer netjes achterlaten. Pubers doen nooit de bril omhoog, nemen ook niet de moeite om goed te richten, laten hun brood, want eten doen je ook op de wc, in de pot vallen, zijn een meester in scheef plassen, laten flinke remsporen achter en trekken niet door. Zonder bleekwater ben je nergens. Oh, en het haalt niet alleen de remsporen uit de pot, maar ook uit hun witte onderbroeken.
 2. Ossengalzeep
  Het schoonmaakmiddel dat al in de keukenkastjes van onze oma’s stond en werkelijk alle vlekken uit kleding krijgt. Als jij onderuit de tas van  je puber jouw lievelingsshirt die ze even had geleend vist, bezweet en al en met een ondefinieerbare gele vlek, dan is er dus geen man overboord. Ook niet als je op de nieuwe broek van je zoon gesmolten kaas vetvlekken aantreft.
 3. Paracetamol
  Als je het al niet voor jezelf nodig hebt, pubers zijn nu eenmaal bij tijd en wijle een hoofdpijndossier, dan kun je werkelijk alle pijntjes en kwaaltjes van je pubers die ze oplepelen om maar niet naar school te hoeven wegtoveren met deze wonderpil (in combinatie met de zin: ‘gewoon lekker naar school gaan, als het niet gaat, kom je maar naar huis’). Daarnaast helpt het ook tegen beugelpijn, sportongelukken en hoofdpijn als ze een keer toch stiekem hebben gedronken.
 4. Gel
  De pleuris breekt uit als de pot gel leeg is en er nog maar een minuut is voordat de puber op de fiets naar school moet. Zonder gel kun je tenslotte niks, en is je leven eigenlijk ook wel verpest. En als jij dan op dat moment een pot tevoorschijn tovert voorkom je niet alleen een dag chagrijn van je puber, maar heb je minimaal een week lang ‘wisselgeld’. Herinner je puber gewoon aan deze actie van jou en ze zullen de tafel dekken, vaatwasser inruimen en boodschappen voor je doen.
 5. Wit brood
  Pubers zijn net jonge vogeltjes, hun mond staat de hele tijd open en er moet ook de hele tijd iets in. Het is net alsof je die holle bolle Gijs-pop uit de Efteling door het huis heb struinen continu op zoek naar eten. Op het moment dat je puber een hongerklop heeft, zeg, zo’n vijf minuten na het avondeten, is het handig als er iets voor handen is. Een half witbrood bijvoorbeeld. Dat ze dan naar binnen kunnen schuiven. Onze tip: gooi een la van je vriezer vol met deze halfjes.
 6. ov-kaarten
  De smoes ‘ik ben mijn ov-kaart kwijt dus ik kan niet naar school/trainen/oma/voor jou naar de winkel’ kun je pareren door een stapel ov-kaarten in je portemonnee te hebben. En die taxiservice waarvan je pubers denken dat ze daarvoor bij jou moeten zijn, kun je eveneens afslaan door met een 0v-kaart te wapperen.
 7. Huissleutels
  Dit hebben we allemaal een keer meegemaakt: je bent op je werk, wordt uit een vergadering gehaald want er is iets heel ergs met je puber aan de hand, met een droge keel neem je de telefoon aan en hoor je je puber zeggen: ‘Ik ben de huissleutel kwijt, kun je even komen, want ik kan niet naar binnen.’ Dan kun je eerst even rustig in- en uitademen, niks aan de hand dus, dan zeggen dat ze maar moeten wachten, dat je vanavond weer thuis bent en dan uit het sleutelkastje een nieuw exemplaar pakt.
 8. Wasmiddel
  Zodra wasmiddel in de aanbieding is: groot inslaan! Om die dagelijkse stroom aan was aan te kunnen. Een dag geen wasmiddel in huis, heeft catastrofale gevolgen. Voor je het weet neemt de wasstapel je leven over.
 9. Deo
  Zij denken dat ze lekker ruiken, jij valt bijna flauw als je pubers hun armen in de lucht steken. Altijd bij de hand hebben dus. En er één in hun tas stoppen, en één op hun kamer zetten, en één in hun jaszak doen.
 10. Oplader
  Om de smoes ‘mijn telefoon/tablet/laptop was leeg’ nooit meer te horen moet je allerhande opladers binnen handbereik hebben. Met allerhande uitgangen zodat het werkelijk op elke apparaat past.
 11. Tissues
  Wat doe je zonder tissues – of papieren zakdoekjes? Inderdaad niks. Het dient als noodtoiletpapier, make up-wattenschijfje, gemorste cola op de vloer-dweil en om allerlei lichamelijke ongelukjes mee op te vangen.
 12. Condooms
  Stop ze in een pot, en gewoon zonder te vragen blijven aanvullen. Je wilt niet zonder zitten. Echt niet.
 13. Verband, pleisters, jodium
  Pubers zijn onhandig. En snijden in hun vinger, of erger: elleboog (hoe dan?), ze vallen over hun eigen voeten, lopen tegen de muur op, of gaan onderuit met hun fiets. Te allen tijde moet je een rol verband bij je hebben. Gewoon niet te lang naar de gutsende wond kijken, maar meteen beginnen te verbinden. En vergeet niet wat je bij EHBO hebt geleerd: in de rol kijken.
 14. Batterijen
  Du moment dat iemand roept: batterij van mijn rekenmachine/controller/afstandsbediening/whatever is leeg is het goed te weten dat jij een handjevol in de la heb liggen!
 15. Wijn
  Nee, niet voor je puber, maar voor jou! Sla genoeg dozen in zodat je na een dag helpen, bijstaan, redder in nood zijn en problemen fixen altijd een fles kunt opentrekken!

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Goed nieuws: Beverly Hills komt terug, mét de oude cast

Jawel, Beverly Hills 90210 komt terug op televisie. De cast van dé...
Lees verder