18-jarige maakt Wonderfoon voor dementerende bejaarden

18-jarige maakt Wonderfoon voor dementerende bejaarden

Het is een zowel uniek als hartverwarmend: dementerenden laten bellen met hun jeugdherinneringen. De Wonderfoon is een aangepaste telefoon waarmee ouderen liedjes van vroeger kunnen beluisteren. 

18-jarige maakt Wonderfoon voor dementerende bejaarden

De 18-jarige Niek van Weeghel bouwt samen met Hertbert van Til en Peter Fidder oude draaischijftelefoons om tot een speciaal aangepaste telefoon voor ouderen met dementie. Op Nos op 3 vertelt Niek dat het mooi is om te zien hoe ouderen met dementie reageren als ze de Wonderfoon oppakken. ‘Eerst is het vaak even stil en dan zie je dat ze het liedje herkennen. Dan gaan ze uit volle borst meezingen.’

De Wonderfoon is bedacht door de Nijmeegse uitvinder Leo Willemse die er een maakte voor zijn schoonmoeder. Niek en zijn twee collega’s hebben een goedkopere en beter versie ontworpen. Ze hebben tot nu toe 55 telefoon omgebouwd, maar de vraag ernaar is veel groter. De Wonderfoon is dus geliefd, alleen moeten er wel genoeg draaischijftelefoon zijn. Heb je er nog een op zolder staan? Dan kun je die doneren bij Wonderfoon.

Kijk op Nos op 3 naar de reactie van een oudere, dementerende, mevrouw als ze met de Wonderfoon belt.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Een stress reliever naast het toetsenbord; elke puber heeft dit nodig!

In menig huishouden met een puber sneuvelt vaak een laptop of beeldscherm...
Lees verder