21 dingen die moeders van puberjongens metéén zullen herkennen

Tegeltje Tis Hier Geen Hotel

Martine is gezegend met een dochter en een zoon, maar heeft vriendinnen met twee, drie of soms vier puberjongens. Sommigen dragen de titel ‘jongensmoeder’ met trots. Martine heeft dan ook grote bewondering voor ze. Want dit allemaal is voor de jongensmoeder de dagelijkse praktijk.

#1 In de gang liggen twintig paar schoenen voor diverse sporten in maat Schuit, die allemaal stinken alsof er een heel kattenasiel overheen heeft geplast.

#2 Iedere dag haal je twee volkorenbroden, waarvan alleen de kapjes overblijven.

#3 Als je spaghetti maakt, heb je aan een pak niet genoeg.

#4 Een uur nadat je hebt gegeten, beginnen ze weer in de broodtrommel te graaien.

#5 Je hebt minimaal een was per dag, met sportspullen, ontelbare sokken (niet per se paren) en uniformen van de diverse bijbaantjes.

#6 Je probeert niet te veel stil te staan bij waar je in graait als je de was sorteert.

#7 Als ze op de bank zitten, is het lastig te zien welke ledematen er nou bij wie horen.

#8 Onderlinge ruzies worden beslecht met stompen en schoppen en af en toe een grom.

#9 Vanaf die bank komt een kakafonie van geluiden, afkomstig uit alle gaten van hun lichaam.

#10 Hun favoriete uitdrukkingen zijn: wut?, wot, en humpf en komen in diverse bastonen.

#11 Als ze met hun vrienden zijn, spreken ze wel in hele zinnen maar onverstaanbaar vanwege straattaal.

#12 Als ze gamen, lijkt het net of het hele huis vol zit met nog meer puberjongens. Als je gaat kijken, blijken ze in hun eentje in hun kamer te zitten.

#13 Hun telefoon is eigenlijk een privé-televisie waarop ze hun favoriete YouTubers volgen, maar als je belt of appt, geven ze nooit sjoege.

#14 In hun kamers zijn de ramen en gordijnen altijd gesloten en ruikt het naar een mengvorm tussen heel oude kaas, beschimmelde aardappelen en rode ui.

#15 De jongenskamers zijn gedecoreerd met voetbalparafernalia en een incidentele poster van een meisje in bikini. Er staan een computer en toch nog de Legospeeltjes waar ze het meeste aan gehecht zijn, wat we schattig vinden. Belangrijkste interieur-item: het bed, waar de puber het liefst zijn dagen slijt.

#16 De ijskast staat vol, met lege verpakkingen.

#17 Hun schoolspullen zijn ze meestal kwijt, en ze moeten om de drie maanden een nieuwe rekenmachine omdat die in de klas wordt gebruikt als projectiel.

#18 Ze zijn nog niet helemaal in contact met hun piemel, die doet heel vaak dingen waar zij (nog) geen controle over hebben.

#19 Meisjes zijn een vreemde diersoort, die met grote omzichtigheid, danwel grote onhandigheid worden benaderd.

#20 Als er dan eentje mee naar huis komt, dan is jongensmoeder natuurlijk de eerste om het arme kind te ontvangen als was het de verloren dochter.

#21 En hoewel de jongensmoeder zich over het algemeen thuis best senang voelt met al haar ‘mannen’, als in de huiskamer voetbal, Formule 1 of een schieten-tietenfilm opstaat, dan is het tijd voor de jongensmoeder om op de vlucht te slaan. Naar boven, met thee, een doos bonbons en een suikerzoete wijvenfilm op Netflix, als tegenwicht tegen al dat rondvliegende testosteron.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Martine De Vente

39 dingen die pubers roepen als ze een klusje in huis moeten doen

Genoeg tijd om naar de winkel te gaan, de vaatwasser leeg te...
Lees verder