Alto, gabber of kakker: tot welk clubje hoorde jij?

Was jij punk? Gothic?

Als puber heb je het al moeilijk genoeg; puistjes, hormonen, zeurende ouders en je krijgt te maken met kuddegedrag. Dit laatste fenomeen zorgt in vrijwel elke generatie voor groepjesvorming. Je hoort bij een bepaalde groep en je gedraagt je op een bepaalde manier. Daar waar onze pubers op school rond paraderen met de duurste jeans en de hipste sweaters, om maar niet buiten de groep te vallen, liep jij vroeger in de jaren 80 misschien wel rond met een punkhoofd.

1. Gothic

Vroeger dacht je misschien wel dat Gothics of Goths satanisten waren en was je doodsbang als je een Gothic in levende lijven tegenkwam.

Gothic Friends

 

2. De Alto’s 

De échte alternatievelingen. Meestal met lang haar, ze droegen broeken met wijde pijpen en ze hadden ongetwijfeld om hun nek of op hun rugzak een peace teken.  Daarnaast waren ze gek op The Hansom Brothers en The Kelly Family.

 

3. De Punkers

Punk is tot op de dag van vandaag nog een grote inspiratiebron voor modeontwerpers en musici, terwijl Punk in onze tijd helemaal niet zo werd geaccepteerd. Ze smeerden handzeep en bier in hun haar, dat ervoor zorgden dat hun gekleurde hanenkammen en wilde haren de hele dag overeind bleven staan en ze luisterden naar heftige harde punkmuziek.

 

4. De Skaters

Onder de Punkers behoorde ook een groep die liever rond racete met een skateboard. Ze hadden lange haren voor hun gezicht, ze vonden dat niets in de wereld deugde en skaten was hun passie.

 

5. De Hiphoppers

Terwijl je tegenwoordig dood wordt gegooid met hiphop- en rapmuziek, waren er vroeger maar weinig Nederlandse hiphopartiesten en stortten de hiphoppers zich volledig op artiesten uit Amerika. Wijde T-shirts, petten en zware kettingen… het was een hele cultuur op zich.

hiphopper

 

6. De Gabbers

Mensen op de dansvloer, die zichzelf tikjes tegen hun hoofd gaven, “hakkend” op Nike Air Max’s en in een extreem opvallend en vloekend trainingspak. Vrouwelijke Gabbers kregen de naam “Raveteven”, droegen vaak sportieve strakke hemdjes en hadden een opgeschoren kopje.

 

7. De Popie Jopies

Deze groep jongen werd het meest gehaat. Iedereen wilde bij de Popie Jopies horen, maar slechts enkelen werden toegelaten tot deze groep. Perfecte haren, dikke laag make-up en schoenen met blokhakken.. overal was over nagedacht.

 

8. De Kakkers

Kakkers herkende je uit duizenden. Ze hadden gekamde haren tot in de nek,  droegen een Ralph Lauren polo met een opstaand kraagje en hingen hun tui over hun schouders. De mannelijke Kakkers waren toentertijd de enige die roze aanhadden.

kakker

 

Bron: EnToen, IStock

Geschreven door
More from Redactie

25 Redenen waarom ik puberjongens makkelijker vind dan pubermeisjes

Mijn vriendin en ik hebben samen een hele kudde pubers. 4 Om...
Lees verder