Best lastig, ijverige pubers die hun proefwerkweek té serieus nemen

Ralph heeft een ijverige puberdochter, eentje die hij niet achter de broek aan hoeft te zitten voor huiswerk of proefwerken. Geen omkijken naar zou je denken. Maar zo werkt dat dus niet merkte hij in de aanloop naar haar eerste proefwerkweek.

Mijn oudste zat pas een paar weken in de brugklas toen ze zei: ‘Ik snap niet dat veel jongens in mijn klas altijd wachten met leren tot het laatste moment.’ Ik glimlachte, want ik wist hoe ze al vanaf dag één ijverig plande. ‘We hebben er geen omkijken naar,’ zei ik verbaasd tegen ouders die hun jongens met tweeën en drieën thuis zagen komen. Ik had medelijden met die arme stakkers: hoe kregen ze hun kind aan de studie?

Een paar weken geleden haalde ik haar op van de atletiektraining. Ze stapte in de auto en waarschuwde me. ‘Pap hou je vast, want ik ga je straks over het laatste drama vertellen.’ Dus ik me vast houden. Toen we een half uur later thuis op de deurmat onze schoenen stonden uit te doen, kreeg ik het vermoeden dat ze het al verteld had.

‘Wat was nou het drama waar je het over had’, vroeg ik voorzichtig.

Ze zuchtte. ‘Van die atletiekwedstrijd natuurlijk’, zei ze. ‘Die is op de zaterdag voor de proefwerkweek.’

‘Maar wat is dan het drama?’ vroeg ik, nog voorzichtiger. Ze rolde haar ogen. ‘Ik MOET die dag leren. Mijn schema…’

‘Maar lieverd.’

‘Nee!’ Ze hield bezwerend haar hand omhoog en liep naar boven. Ik bleef verbaasd achter.

Misschien is het goed om er bij te vertellen dat dit gesprek drie weken voor die bewuste atletiekwedstrijd plaatsvond. Dat ze bovendien al een studieschema had gemaakt voor die drie weken, per dagdeel en per vak, en dat ze in tegenstelling tot haar vader geneigd is zich aan haar schema’s te houden. Oh, en misschien is het ook goed om er bij te vertellen dat ze op haar cijferlijst gemiddeld een acht staat.

Toch was haar stress echt. Gedurende het jaar was haar ijverige hoofd langzaam volgelopen. Hoofdpijn, stress over de cijfers, ook al waren die goed, bang om weg te zakken. De tijd die ze over had voor andere dingen, verdween toen die gevreesde eerste proefwerkweek van haar leven er aan kwam. En nu was haar atletiekwedstrijd ineens ongewenst.

Dus ik naar boven: ‘Lieverd, waar ben je bang voor?’ Voor heel veel, bleek, maar ze wist het niet precies in woorden uit te drukken, en daarom werd ze boos op mij. Dat vond ik wel prettig, soms moet je bliksemafleider zijn. Dus ik zei dat het wel goed zou komen, ook al zag ze nog niet hoe.

’s Avonds toen ik haar naar bed bracht was haar boosheid al lang weer weg. Ze wilde weten hoe ik wist dat het goed zou komen. Ik zei dat ik dat niet wist, maar dat zij het wel wist. Ze schudde haar hoofd. ‘Ik weet niks meer, ik heb altijd hoofdpijn.’ Ik veegde de traan van haar wang: ‘Het komt goed lieverd.’

Toen ik naar beneden liep, dacht ik terug aan het medelijden dat ik had gehad met de ouders van die jongens die niet willen leren. Misschien was mijn taak wel lastiger dan die van hen, want: hoe krijg ik mijn kind van de studie?

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Ineens zijn ze 18 en lopen ze voor het laatst de middelbare school uit

Ja hoor, het gaat allemaal vanzelf dat loslaten. Je groeit er automatisch naar toe dat ze uit huis gaan. Esther vindt het allemaal heel...

25 Dingen die elke gescheiden ouder wel een keer van zijn pubers heeft gehoord

Floris is -net als bijna veertig procent van de Nederlandse ouders- gescheiden. Deze herkenbare uitspraken krijgt hij van zijn pubers regelmatig naar zijn hoofd. “Trouwen...

17 grappige WhatAppjes die ouders naar hun pubers sturen (en vice versa)

Whatsappen met pubers is niet alleen leuk om te doen, maar soms ook heel leerzaam. En in ieder geval heel herkenbaar. Als je puber...

24 dingen die mensen zeggen tegen puberouders (en wat je dan denkt!)

Pubers, daar heeft iedereen verstand van: je moeder, de buurvrouw en vriendinnen die nog jonge kinderen hebben. Zij zijn toch immers ook jong geweest?...

Voorlezen aan je puber, waarom niet?

Voorlezen lijkt misschien een afgesloten hoofdstuk als je kinderen pubers zijn, maar dat hoeft niet. Pubers vinden het stiekem best leuk om zo nu...

22 redenen waarom we de pubers volgend jaar in de vakantie liever thuis laten

Nu het schooljaar begint is de vakantie voor alweer een herinnering aan het worden. Eentje om te koesteren, want of de pubers volgend jaar...

35 aanwijzingen dat de zintuigen van pubers heel anders werken dan die van ons

Als het gaat om zintuiglijk waarnemen, begeven pubers zich in een totaal andere wereld. Ze horen, zien, voelen, ruiken en proeven nu eenmaal alles...

Jij gaat uit je dak, je puber loopt oogrollend weg

Je vindt het heerlijk om te dansen, je puber heeft liever niet dat je dat doet. Want 'zo super awkward'.  Deze moeder laat op TikTok...

‘Hoe mijn puber een toonbeeld van orde en netheid werd’ (nou ja, soort van)

Marloes wil niet opscheppen, maar ze kreeg het voor elkaar dat haar chaotische vijftienjarige puberzoon ineens wel het toonbeeld werd van orde en netheid....