Best lastig, ijverige pubers die hun proefwerkweek té serieus nemen

Ralph heeft een ijverige puberdochter, eentje die hij niet achter de broek aan hoeft te zitten voor huiswerk of proefwerken. Geen omkijken naar zou je denken. Maar zo werkt dat dus niet merkte hij in de aanloop naar haar eerste proefwerkweek.

Mijn oudste zat pas een paar weken in de brugklas toen ze zei: ‘Ik snap niet dat veel jongens in mijn klas altijd wachten met leren tot het laatste moment.’ Ik glimlachte, want ik wist hoe ze al vanaf dag één ijverig plande. ‘We hebben er geen omkijken naar,’ zei ik verbaasd tegen ouders die hun jongens met tweeën en drieën thuis zagen komen. Ik had medelijden met die arme stakkers: hoe kregen ze hun kind aan de studie?

Een paar weken geleden haalde ik haar op van de atletiektraining. Ze stapte in de auto en waarschuwde me. ‘Pap hou je vast, want ik ga je straks over het laatste drama vertellen.’ Dus ik me vast houden. Toen we een half uur later thuis op de deurmat onze schoenen stonden uit te doen, kreeg ik het vermoeden dat ze het al verteld had.

‘Wat was nou het drama waar je het over had’, vroeg ik voorzichtig.

Ze zuchtte. ‘Van die atletiekwedstrijd natuurlijk’, zei ze. ‘Die is op de zaterdag voor de proefwerkweek.’

‘Maar wat is dan het drama?’ vroeg ik, nog voorzichtiger. Ze rolde haar ogen. ‘Ik MOET die dag leren. Mijn schema…’

‘Maar lieverd.’

‘Nee!’ Ze hield bezwerend haar hand omhoog en liep naar boven. Ik bleef verbaasd achter.

Misschien is het goed om er bij te vertellen dat dit gesprek drie weken voor die bewuste atletiekwedstrijd plaatsvond. Dat ze bovendien al een studieschema had gemaakt voor die drie weken, per dagdeel en per vak, en dat ze in tegenstelling tot haar vader geneigd is zich aan haar schema’s te houden. Oh, en misschien is het ook goed om er bij te vertellen dat ze op haar cijferlijst gemiddeld een acht staat.

Toch was haar stress echt. Gedurende het jaar was haar ijverige hoofd langzaam volgelopen. Hoofdpijn, stress over de cijfers, ook al waren die goed, bang om weg te zakken. De tijd die ze over had voor andere dingen, verdween toen die gevreesde eerste proefwerkweek van haar leven er aan kwam. En nu was haar atletiekwedstrijd ineens ongewenst.

Dus ik naar boven: ‘Lieverd, waar ben je bang voor?’ Voor heel veel, bleek, maar ze wist het niet precies in woorden uit te drukken, en daarom werd ze boos op mij. Dat vond ik wel prettig, soms moet je bliksemafleider zijn. Dus ik zei dat het wel goed zou komen, ook al zag ze nog niet hoe.

’s Avonds toen ik haar naar bed bracht was haar boosheid al lang weer weg. Ze wilde weten hoe ik wist dat het goed zou komen. Ik zei dat ik dat niet wist, maar dat zij het wel wist. Ze schudde haar hoofd. ‘Ik weet niks meer, ik heb altijd hoofdpijn.’ Ik veegde de traan van haar wang: ‘Het komt goed lieverd.’

Toen ik naar beneden liep, dacht ik terug aan het medelijden dat ik had gehad met de ouders van die jongens die niet willen leren. Misschien was mijn taak wel lastiger dan die van hen, want: hoe krijg ik mijn kind van de studie?

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Zeggen tegen meisjes dat ze voorzichtig moeten zijn, kunnen we daarmee ophouden?

Twaalf- en dertienjarigen die worden naroepen of op hun kont geslagen; ook jonge meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie. En wat doen wij? We...

Hoe pubers je zelfbeeld compleet om zeep kunnen helpen

Jeanette dacht dat ze een aardig beeld had van wie ze is. Nou, vergeet het maar. Haar pubers zien haar toch echt heel anders...

13 geniale survivaltips voor ouders met pubers

De puberteit van je kind overleven is helemaal niet moeilijk. Je houdt je gewoon aan deze regels en de rest is een eitje. 1. Erger...

Deze taferelen herkent iedereen die een puberdochter in huis heeft

Puberdochters zijn supergezellig, maar hebben ook zo hun eigenaardigheden. Kijk maar naar deze heel herkenbare foto's. Als ze teveel haast hebben om jouw overheerlijke tosti...

Studenten in regio Noord moeten nog naar school, maar kunnen hun ov-kaart niet gebruiken

Heel jammer voor studenten die in de regio Noord wonen, maar hun studentenkaart kan niet worden gebruikt tussen 16 juli en 15 augustus. Want...

Lesstof in het Nederlandse onderwijs moet anders

De inhoud van de huidige schoolboeken is zo'n dertien jaar geleden vastgelegd. Daarmee zijn ze hopeloos verouderd. Het moet dus anders vinden leraren en...

De zusjes Veenendaal gaan op vakantie

Als wij denken dat het lastig is om met een puber überhaupt te vertrekken naar je vakantiebestemming dan is deze video een heuse troost....

11 dingen die iedere ouder van puberzussen herkent

Elkaars spullen jatten, bitchfights en stiekem gedoe. Ouders met meer dan één pubermeisje in huis zullen deze dingen vast herkennen.  1. *Zus 1 doet iets* Zus...

De studiefinanciering weer terug, maar wat doen we met de ‘pechgeneratie’?

Het nieuwe kabinet wil in 2023 de studiefinanciering weer herinvoeren, maar wat moet er met de generatie die van 2015 tot nu heeft gestudeerd...