Best lastig, ijverige pubers die hun proefwerkweek té serieus nemen

Ralph heeft een ijverige puberdochter, eentje die hij niet achter de broek aan hoeft te zitten voor huiswerk of proefwerken. Geen omkijken naar zou je denken. Maar zo werkt dat dus niet merkte hij in de aanloop naar haar eerste proefwerkweek.

Mijn oudste zat pas een paar weken in de brugklas toen ze zei: ‘Ik snap niet dat veel jongens in mijn klas altijd wachten met leren tot het laatste moment.’ Ik glimlachte, want ik wist hoe ze al vanaf dag één ijverig plande. ‘We hebben er geen omkijken naar,’ zei ik verbaasd tegen ouders die hun jongens met tweeën en drieën thuis zagen komen. Ik had medelijden met die arme stakkers: hoe kregen ze hun kind aan de studie?

Een paar weken geleden haalde ik haar op van de atletiektraining. Ze stapte in de auto en waarschuwde me. ‘Pap hou je vast, want ik ga je straks over het laatste drama vertellen.’ Dus ik me vast houden. Toen we een half uur later thuis op de deurmat onze schoenen stonden uit te doen, kreeg ik het vermoeden dat ze het al verteld had.

‘Wat was nou het drama waar je het over had’, vroeg ik voorzichtig.

Ze zuchtte. ‘Van die atletiekwedstrijd natuurlijk’, zei ze. ‘Die is op de zaterdag voor de proefwerkweek.’

‘Maar wat is dan het drama?’ vroeg ik, nog voorzichtiger. Ze rolde haar ogen. ‘Ik MOET die dag leren. Mijn schema…’

‘Maar lieverd.’

‘Nee!’ Ze hield bezwerend haar hand omhoog en liep naar boven. Ik bleef verbaasd achter.

Misschien is het goed om er bij te vertellen dat dit gesprek drie weken voor die bewuste atletiekwedstrijd plaatsvond. Dat ze bovendien al een studieschema had gemaakt voor die drie weken, per dagdeel en per vak, en dat ze in tegenstelling tot haar vader geneigd is zich aan haar schema’s te houden. Oh, en misschien is het ook goed om er bij te vertellen dat ze op haar cijferlijst gemiddeld een acht staat.

Toch was haar stress echt. Gedurende het jaar was haar ijverige hoofd langzaam volgelopen. Hoofdpijn, stress over de cijfers, ook al waren die goed, bang om weg te zakken. De tijd die ze over had voor andere dingen, verdween toen die gevreesde eerste proefwerkweek van haar leven er aan kwam. En nu was haar atletiekwedstrijd ineens ongewenst.

Dus ik naar boven: ‘Lieverd, waar ben je bang voor?’ Voor heel veel, bleek, maar ze wist het niet precies in woorden uit te drukken, en daarom werd ze boos op mij. Dat vond ik wel prettig, soms moet je bliksemafleider zijn. Dus ik zei dat het wel goed zou komen, ook al zag ze nog niet hoe.

’s Avonds toen ik haar naar bed bracht was haar boosheid al lang weer weg. Ze wilde weten hoe ik wist dat het goed zou komen. Ik zei dat ik dat niet wist, maar dat zij het wel wist. Ze schudde haar hoofd. ‘Ik weet niks meer, ik heb altijd hoofdpijn.’ Ik veegde de traan van haar wang: ‘Het komt goed lieverd.’

Toen ik naar beneden liep, dacht ik terug aan het medelijden dat ik had gehad met de ouders van die jongens die niet willen leren. Misschien was mijn taak wel lastiger dan die van hen, want: hoe krijg ik mijn kind van de studie?

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

11 dingen die pubers áltijd kwijtraken

En wij maar denken dat de wereld verging toen er ooit knuffelkonijnen, speentjes en sabbellapjes verdwenen. What were we thinking? De oorlog breekt pas...

Je puber heeft een kater en moet een wedstrijd spelen, wat doe je dan?

De dochter van Isabelle had een heel leuk feestje gehad, teveel gedronken en moest de volgende dag een hockeywedstrijd spelen. Juist. En dan? Lees...

24 dingen waarvan puberzonen heel blij worden

Je denkt misschien dat onze puberkinderen zo verwend zijn dat ze nergens meer blij van worden. Het tegendeel is waar. Er zijn in het...

Help! Mijn zoon is sportfanaat!

De zestienjarige zoon van Marieke heeft het sporten ontdekt. Qua bouw komt hij al dicht in de buurt van Epke Zonderland en Tom Dumoulin....

Even iemand bellen (ja met je telefoon) is doodeng, veel pubers hebben bel-angst

De huisarts of nieuwe baas bellen, de dochter van Jeanette durft het niet. En dat terwijl ze toch de hele dag die telefoon in...

Puber legt op hilarische manier probleem van de avondklok uit

Het valt soms niet mee als de kroegen vroeg sluiten. Deze puber legt op een manier zoals alleen pubers dat kunnen uit wat het...

15 herkenbare whatsappjes tussen ouders en hun puber

Met pubers kun je bijna niet zonder Whatsapp. Want dat is lekker kort communiceren (daar houden pubers van) en vooral heel erg leuke antwoorden...

Het is bewezen, meisjes lijken knapper als ze in een groepje zijn (oftewel, het cheerleader-effect)

Zie je jouw puberdochter nooit zonder haar vriendinnetjes? Zijn ze een hechter kliekje dan de A-team? Daar is misschien wel een goede reden voor....

7 idiote dingen waar je vroeger als puber een moord voor deed

Wij vinden het gek dat onze meiden los gaan op make-up, croptops, neptattoos en zilveren ringen. Maar wij waren toch ook niet heel veel...