Best lastig, ijverige pubers die hun proefwerkweek té serieus nemen

Ralph heeft een ijverige puberdochter, eentje die hij niet achter de broek aan hoeft te zitten voor huiswerk of proefwerken. Geen omkijken naar zou je denken. Maar zo werkt dat dus niet merkte hij in de aanloop naar haar eerste proefwerkweek.

Mijn oudste zat pas een paar weken in de brugklas toen ze zei: ‘Ik snap niet dat veel jongens in mijn klas altijd wachten met leren tot het laatste moment.’ Ik glimlachte, want ik wist hoe ze al vanaf dag één ijverig plande. ‘We hebben er geen omkijken naar,’ zei ik verbaasd tegen ouders die hun jongens met tweeën en drieën thuis zagen komen. Ik had medelijden met die arme stakkers: hoe kregen ze hun kind aan de studie?

Een paar weken geleden haalde ik haar op van de atletiektraining. Ze stapte in de auto en waarschuwde me. ‘Pap hou je vast, want ik ga je straks over het laatste drama vertellen.’ Dus ik me vast houden. Toen we een half uur later thuis op de deurmat onze schoenen stonden uit te doen, kreeg ik het vermoeden dat ze het al verteld had.

‘Wat was nou het drama waar je het over had’, vroeg ik voorzichtig.

Ze zuchtte. ‘Van die atletiekwedstrijd natuurlijk’, zei ze. ‘Die is op de zaterdag voor de proefwerkweek.’

‘Maar wat is dan het drama?’ vroeg ik, nog voorzichtiger. Ze rolde haar ogen. ‘Ik MOET die dag leren. Mijn schema…’

‘Maar lieverd.’

‘Nee!’ Ze hield bezwerend haar hand omhoog en liep naar boven. Ik bleef verbaasd achter.

Misschien is het goed om er bij te vertellen dat dit gesprek drie weken voor die bewuste atletiekwedstrijd plaatsvond. Dat ze bovendien al een studieschema had gemaakt voor die drie weken, per dagdeel en per vak, en dat ze in tegenstelling tot haar vader geneigd is zich aan haar schema’s te houden. Oh, en misschien is het ook goed om er bij te vertellen dat ze op haar cijferlijst gemiddeld een acht staat.

Toch was haar stress echt. Gedurende het jaar was haar ijverige hoofd langzaam volgelopen. Hoofdpijn, stress over de cijfers, ook al waren die goed, bang om weg te zakken. De tijd die ze over had voor andere dingen, verdween toen die gevreesde eerste proefwerkweek van haar leven er aan kwam. En nu was haar atletiekwedstrijd ineens ongewenst.

Dus ik naar boven: ‘Lieverd, waar ben je bang voor?’ Voor heel veel, bleek, maar ze wist het niet precies in woorden uit te drukken, en daarom werd ze boos op mij. Dat vond ik wel prettig, soms moet je bliksemafleider zijn. Dus ik zei dat het wel goed zou komen, ook al zag ze nog niet hoe.

’s Avonds toen ik haar naar bed bracht was haar boosheid al lang weer weg. Ze wilde weten hoe ik wist dat het goed zou komen. Ik zei dat ik dat niet wist, maar dat zij het wel wist. Ze schudde haar hoofd. ‘Ik weet niks meer, ik heb altijd hoofdpijn.’ Ik veegde de traan van haar wang: ‘Het komt goed lieverd.’

Toen ik naar beneden liep, dacht ik terug aan het medelijden dat ik had gehad met de ouders van die jongens die niet willen leren. Misschien was mijn taak wel lastiger dan die van hen, want: hoe krijg ik mijn kind van de studie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Franse woordjes onthouden lukt niet, maar wel alle namen van voetballers uit je hoofd kennen

Mijn zestienjarige onthoudt geen enkel Frans woordje of wiskundige stelling, maar heeft een enorme voetbalkennis. Zo kent hij álle spelers van de Champions League...

Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar had Marloes zich wel iets bij voorgesteld. Maar toen haar jongste dochter...

Voor pubers moet alles ‘leuk, leuker, leukst’ zijn

Hoe komt het toch dat voor pubers alles alleen maar leuk moet zijn? Een kleine tegenslag en ze laten hun hoofd hangen. Een baantje...

Vader geeft zijn puber een cassettebandje

Dat wij in de ogen van onze pubers hoogbejaard zijn wisten we natuurlijk al lang.  Maar nog nooit hebben we ons zó oud gevoeld...

Zijn ze vervelend? Zet je pubers gewoon op Marktplaats

Ze zijn goed opgevoed, ingeënt en schoon op zichzelf. Maar onze lezeres Vanessa Bräutigam moet ze helaas wegdoen. Ze wordt namelijk een beetje wanhopig...

25 herinneringen aan bellen met een telefoon aan een draadje

Vroeger belden wij met een zware, grijze telefoon met draaischijf en snoer. Die in de huiskamer stond zodat iedereen kon meeluisteren met jouw gesprek....

9 appjes die je van je puberdochter krijgt

Iedereen met een puberzoon en een puberdochter in huis weet dat er een verschil is tussen wat ze appen. Deze appjes kun je van...

23 dingen die je duidelijk zegt, maar je puber toch anders verstaat

Als een puber ruzie met je krijgt is dat eigenlijk altijd jouw schuld. Want, hé, je communiceert gewoon niet duidelijk. Anders gezegd: dat wat...

‘Lieve instanties, een puber van 18 is nog lang niet volwassen!’

De dag dat jouw puber 18 wordt, is de dag dat alle instanties hem zien als een volwassene. Dat bij die puber dan nog...

100 jaar meisjes mode in 2 minuten

Leuk voor ons om te kijken, wat droegen wij back in the days, maar ook leuk voor je dochter om te zien. Zo zag...

Alina is 13 en verdient miljoenen met lollies

Deze Alina is 13 jaar oud en heeft inmiddels een vette bankrekening met miljoenen dollars erop. Die verdient ze met zogenaamde gezonde lollies, die...

De puber gaat op vakantie en neemt mee zijn Playstation én televisie

Op vakantie gaan met je Playstation én televisie onder je arm, zoiets kan alleen een puber bedenken. Maar of het een slecht idee is...

5 manieren om zoete wraak te nemen op irritante pubergewoontes

Wraak nemen op die irritante gewoontes van je pubers, hoe kun je dit op een beetje pedagogisch verantwoorde manier doen? De truc van Floris,...