De Cito-gekte is terug, maar nu nog veel erger!

Marloes sprong een gat in de lucht toen het schooladvies niet meer alleen afhankelijk was van de Cito. Maar die zenuwslopende eindtoets is vervangen door nog iets anders, veel irritanters. Hyperouders kom er maar in!

In de klassenapp van de jongste was een discussie ontstaan over het tijdstip van de Cito, begin januari. De Cito? Vroeg ik me af. Had ik iets gemist? Die is toch altijd in april, of mei, maar toch in ieder geval niet over een maand?

Ik stelde de vraag of het misschien ging om dé Cito. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik kreeg vervolgens van 6 verschillende moeders te horen dat ik toch wel had kunnen weten dat de komende Citotoetsen héél belangrijk zijn. Mijn jongste hielp mij uit de brand: ‘Mam, dit is de midden-Cito’. Ik haalde opgelucht adem, een gewone cito, waar we ons toch nooit druk over maakten. Maar dat was een misvatting.

Deze reguliere citotoets is toch maar wel even de basis het definitieve schooladvies. Uiteindelijk is deze dus net zo belangrijk als die vermaledijde Cito-eindtoets die een paar jaar geleden was afgeschaft omdat die maar een momentopname zou zijn. Waar kinderen kotsend van de zenuwen naartoe gingen omdat de rest van hun leven ervan afhing.

Ik weet nog dat mijn oudste daarvoor drie dagen lang een knoop in zijn maag had. Ikzelf kon ook nachtenlang niet slapen van de zenuwen. Ik had die drie dagen zelfs vrij genomen om thuis klaar te zitten met thee en lekkers om dat stresskipje van mij moed in te praten als ze hyperventilerend uit school kwam.

Mijn licht faalangstige oudste kind werd ook meteen afgestraft met een krappe havo-score. Bij God’s gratie mocht ze naar havo-vwo. Dus ik sprong een gat in de lucht toen die cito-gekte werd afgeschaft en de school  -die immers mijn kind als beste kent- mocht beslissen waar mijn kind naartoe gaat.

Dat was fijn, want aan het einde van groep 7 kwam mijn middelste als luiwammes uit de kast. Je kent dat wel: zo’n kind dat alles prima kan, maar als de lat te laag ligt meteen helemaal niks meer doet. Dus in overleg met de leraar legden we hem het vuur aan zijn schenen. Noem ons pushende ouders, maar bij sommige kinderen is dat nou eenmaal hard nodig. Dus met toen hij toen aan ijver aan de dag legde, kon hij prima naar het vwo. Ik moet er niet aan moeten denken dat deze luilak van mij in drie dagen zijn momentum had moeten hebben.

Ja, ik snap dat een lerarenadvies subjectief is. En ik snap ook dat sommige kinderen op een lager schoolniveau terecht komen dan waar ze eigenlijk horen en een objectieve toets daarvoor een prima second opinion is. Maar nu komt toch die toch weer die enorme prestatiedruk, waar kinderen al dan niet gepusht door hun ouders zich vreselijk druk over gaan maken.

In de klassenapp kwamen dus al links voorbij naar Citotrainingen, bijlesadresjes en websites waar de bloedjes nog even klaargestoomd kunnen worden voor het Hoogst Haalbare. Zodat ouders van hun mavokind toch nog een havokind kunnen maken. Want zo’n citoscore is natuurlijk een argument om de leraar mee om de oren te slaan, als die jouws inziens toch een te laag advies geeft.

Arme kinderen, denk ik dan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Jammer: televisieprogramma Taarten van Abel stopt

Na twintig jaar stopt bakker Abel met het televisieprogramma Taarten van Abel. Hoewel het een programma is voor jongere kinderen, maar veel pubers kijken...

Saskia’s zoon gaat reizen en dat betekent: loslaten

Onlangs zette Saskia haar zoon op het vliegtuig naar Mexico. Voor hem het  begin van een geweldig avontuur, voor haar het begin van het...

Goed idee: een functioneringsgesprek met je puber

Het liep even niet zo lekker bij Saskia thuis. Haar pubers schoten in een enorme pubermodus, met bijbehorend gedrag, er waren, van beide kanten...

Het einde van de coronamaatregelen. Maar weet je nog?

Deze week was de week van het het einde van de coronamaatregelen. Maar weet je nog? Hoe het was in het begin? Hoe we...

14 keiharde bewijzen dat pubers je stokoud doen voelen

In mijn hoofd kan ik dan nog wel een jonge, vitale vlotte dame zijn, ik krijg steeds meer aanwijzingen dat het tijd is om...

10 rechten waarvan pubers vinden dat ze in het Kinderrechtenverdrag moeten worden opgenomen

Superbelangrijk natuurlijk, die rechten voor het kind van de Verenigde Naties, maar volgens pubers ontbreken er een aantal. Tijd voor een addendum waarin de...

Voordat je puberdochter een charcoal masker neemt, laat haar eerst even dit zien

Schoonheidsmaskertjes, ze zijn bijzonder populair bij onze puberdochters. En hoewel we een komkommer-aardbei masker of een dode zeekleimasker prima vinden, trekken we onze wenkbrauwen...

Verkiezingen, gaat jouw puber stemmen?

Vandaag zijn de verkiezingen van  Provinciale Staten en waterschappen. Vandaag mogen ook een heleboel pubers die 18 zijn geworden voor het eerst stemmen. Gaat...

Heb jij het ei op Instagram al geliked?

Een simpele foto van een ei op Instagram is al paar dagen hét nieuws van de dag. Tenminste het nieuws voor onze pubers. Want...