Die onredelijke puberwoedeaanvallen, ga er maar aan staan

Onredelijke puberwoedeaanvallen, onze co-pubermoeder Caro van Wine Up had er over gehoord, maar het blijft wennen als haar dochter ontploft. Om niks.

‘Maaaaam! Mam!!’  Het is 07.15 uur en ik zit rechtop in bed. Ik kijk op m’n telefoon en zie dat ik nog recht had op precies twee minuten snooze time. Helaas. Oudste dochter staat inmiddels voor mijn neus. Aan haar rood aangelopen hoofd te zien gaat het om een zaak van leven en dood. ‘Wat is er met mijn gympen gebeurd??’ Ze houdt een stel afgetrapte witte gympies voor m’n neus. ‘De zool zit helemaal los!’ Ik zie dat dat wat ooit een zool was, half aan de rechterschoen hangt. ‘MIJN gympen.’ verbeter ik haar. Olie op het vuur. ‘Ik moest deze wel aan omdat jij geen schoenen voor mij wilde kopen! Jij wil nooit iets. Je belooft van alles en doet het nooit. En ik wil ook kleedgeld. Jij zei dat ik kleedgeld mocht en…’ er volgt een niet te volgen tirade over haar teleurstellende leven en mijn grote rol daarin als teleursteller. ‘En nu? En nu mam? Wat moet ik nu aan naar school? Ja, dat maakt jou zeker weer niks uit! Niemand maakt het wat uit. Nou ik doe wel weer die stomme schoenen aan die ik van jou altijd aan moet. Ik haat het hier!’ Ze stampt de slaapkamer uit.

Naast me kruipt een blond hoofdje van zeven onder het dekbed vandaan: ‘Zo nou die is wel boos zeg!’ fluistert ze samenzweerderig. ‘Niet zo goed geslapen denk ik.’ Niks is fijner dan een wit voetje halen bij je mama als je grote zus te keer gaat. Ik zit nog een beetje verbouwereerd voor me uit te staren en terug te halen wat er net gebeurde: mijn gympen zijn dus kapot. En dat is iets wat ik, zonder ze te dragen, op m’n geweten heb en wat heel erg is voor degene die ze structureel jat. Als ze een half uurtje later naar school gaat, loopt ze onhandig naar me toe en geeft me een quasi nonchalante kus. ‘Doei mam, fijne dag.’ ‘Dag dikke vette mopperkont!’ zeg ik terug en geef haar een knuffel die ze twee seconden toestaat. Die onredelijke puberaanvallen, ik had er wel over gehoord maar het is toch weer net wat anders om ze zelf live mee te mogen maken. Ze komen en gaan op de gekste tijdstippen. Het goede nieuws is dat dochter haar toevallen eerlijk over haar ouders verdeelt. Vorige week kregen we er zowaar eentje samen …

‘Jullie hebben me weer lekker voor schut gezet!’ We lopen de middelbare school uit waar we zojuist met z’n drieën een mentorgesprek hebben gehad. Een gesprek dat in mijn ogen heel soepel verliep. Dat blijkt dus een grote misvatting. ‘Wie gaat er nou over z’n kind zeggen dat ze heel creatief en humoristisch is?? Waar slaat dat op??’ Ex en ik kijken haar niet-begrijpend aan. ‘Dus jij vond het vervelend dat ik zei dat je zo creatief bent?’ herhaal ik maar. Geen idee wat ik anders voor zinnigs op deze beschuldiging zou moeten zeggen. ‘Ja, de mentor las toch op wat ik zelf had ingevuld? Wat mijn goeie eigenschappen waren? Waarom moeten jullie er dan weer OOK wat over zeggen? Dat vroeg die vrouw toch helemaal niet?’ Ze kijkt ons vernietigend aan. ‘Maar schat jij had ingevuld: ik ben goed in toneel spelen, slapen en op m’n mobieltje spelen. Dan kunnen papa en ik toch niet knikken zo van: “ja dat zijn inderdaad de kernkwaliteiten van onze dochter!?”

Dochter beent woedend voor ons uit richting auto. ‘Als je maar weet dat dit de laatste keer is dat ik jullie naar zo’n tien minuten gesprek meeneem! Nu gaat die mentor natuurlijk tegen iedereen zeggen dat mijn ouders enorme opscheppers zijn. Hartelijk bedankt!’ Ex grinnikt. Ik kan er nog niet echt om lachen. ‘Weet je’ zegt ie, ‘ik sluit niet uit dat jij vroeger nog tien keer erger was.’

Meer lezen van Caro? Kijk op Wine Up!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

23 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Als je puber naar de brugklas gaat is dat een afsluiting van een tijdperk. Daarna hoef je niet meer naar het schoolplein, luizenpluizen, of...

Achttien jaar? Dan gaan pubers meteen met hun paspoort naar de slijterij

Het eerste wat achttienjarigen doen op de ochtend van hun volwassen-verjaardag is naar de slijterij gaan. Gewoon omdat het kan. Mijn puber werd onlangs achttien....

43 dingen die je gaat doen als je hoort dat je puber is geslaagd

Zit jij vandaag samen met je puber ook te wachten op dat ene verlossende telefoontje van school? Grote kans dat je dit dan vandaag...

Aanrader: vakantie vieren op een plek waar geen andere Nederlanders komen

Martine is met haar gezin in Griekenland. Nederlanders is ze er (nog) niet tegengekomen en dat is echt super relaxed.  'Best relaxed eigenlijk, dat we...

Waarom wil iedereen toch naar de uni? Dit land heeft vakmensen nodig!

Studenten kiezen massaal voor de universiteit en laten hbo en mbo links liggen. Niet goed voor de maatschappij, want daardoor moeten wij wachten op...

40 signalen dat je huisgenoten pubers zijn

Zo zit je nog gemoedelijk met je kleuters aan tafel, zo heb je pubers als huisgenoten. Die een heel eigen smaak, woordenschat en levensritme...

Aan je puber vertellen: zo gevaarlijk is lachgas

Een schokkend aantal van 64 jongeren heeft een dwarslaesie opgelopen na gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een onderzoek onder 42 ziekenhuizen. Het werkelijke...

60 bewijzen dat je er een puber in huis is

Met een puber in huis is er overal troep en chaos. Want die pubers laten zo hun sporen na. En wie kan dat opruimen?...

Dit grappige filmpje is dé remedie tegen surprisepaniek

Is jouw puber in de stress omdat hij/zij een sinterklaassurprise moet maken en jij daardoor dus ook? Kijk dan dit heerlijke filmpje van Het...

50 dingen die broers en zussen naar elkaars hoofd slingeren

Meerdere pubers in huis zorgt voor een hoop reuring en gezelligheid en soms ook voor de nodige ruzies en gedoe. Broers en zussen kunnen...

wiskunde niet nodig? Deze man verdiende er miljoenen mee!

Wiskunde is voor veel pubers een lastig vak. Te ingewikkeld, te moeilijk, te complex. Misschien helpt hun struggle een beetje als je weet dat...

In 10 minuten 30 tequila shots drinken, met welke puberouder doe je dat?

Oke, het was,en is, best een zwaar weekend met die pubers. Want de een heeft toetsweek en wil niet leren, de ander ligt de...

Adviezen van vaders aan hun pubers waar je – soms- echt wat aan hebt

Van de juiste manier om deel te nemen aan het verkeer, tot de onopvallendste manier om een dutje te doen in de klas. Vaders...