Waaat, twéé examens vandaag? Ik heb er eentje geleerd!

De weken van de schoolexamens (SE’s) zijn weer aangebroken. En dat zorgt her en der voor verrassingen. ‘Hè wat? Heb ik vandaag twéé SE’s?’ De 18-jarige puber van Margriet schrok zich gisterochtend rot. En zijn moeder nog een tikje erger.

‘Mam kun je me brengen? Het regent en om nou kletsnat mijn examen te maken, liever niet.’ Mijn jongste kijkt me smekend aan. Hij en zijn broer doen dit jaar eindexamen en omdat SE’s belangrijk zijn zwicht ik. ‘Héé,’ vervolgt mijn jongste met een blik op zijn telefoon. Hij ziet dat zijn broer om 9.00 uur óók examen heeft. ‘Zal ik naar boven roepen dat jij ons met de auto brengt?’

Twee examens

Ik verslik me in m’n koffie. Dat kan niet, want hij zei dat hij om 13.00 uur pas een examen heeft. Mijn jongste toont mij op zijn telefoon het schema voor alle examenklassen. ‘Hier staat toch duidelijk dat 6V om 9.00 uur Duits heeft.’ Shit. Het staat er echt. Mijn hart verzakt en bloeddruk stijgt.

Ik trommel mijn oudste uit zijn bed en vertel hem het slechte nieuws. ‘Yo. Kan niet. Ik weet zeker dat ik alleen Beco (bedrijfseconomie) heb, en dat is om 13.00 uur.’ Ik laat hem zijn examenschema checken en inderdaad, 9.00 uur examen Duits. Veel gevloek, getier en een korte douchebeurt later, zit hij naast mij in de auto. ‘Maar waar gaat het dan over? Zou het dan een mondeling zijn? Of een betoog? Echt geen idee!’

Waar gaat het eigenlijk over?

Ik word wat bozig. ‘Dat je niet weet dat je twee examens hebt vandaag, is al een dingetje. Maar dat je dan ook nog niet weet waaróver… Onbegrijpelijk.’ ‘Ik heb Frau Ostendorff zojuist nog geappt. Maar ze antwoordt maar niet;, piept mijn oudste. Ik vrees dat Frau Ostendorff niet blij is als ze een half uur voor het examen de vraag krijgt waar het eigenlijk over gaat.

Ineens worden we wat melig om de situatie. Mijn jongste vindt zichzelf de held van de dag, want hij is de ontdekker van dit euvel. Mijn oudste vindt dat discutabel, maar is ineens laconiek – er valt toch niets meer aan te doen. Ik tuf rustig verder naar school en besef dat boosheid de situatie ook niet oplost. Eenmaal bij school, drop ik de mannen droog en wel. Met een blik op hun verregende schoolgenootjes op de fiets, bedanken ze me met een knuffel voor het brengen.

Foutje van school

Ik ben tien minuten op de terugweg, en dan belt mijn oudste. Huh? Die had al lang en breed aan zijn examen moeten zitten. Wat benauwd neem ik op. ‘Foutje!’ zegt hij. ‘Wat bedoel je. Bel je me per ongeluk?’, antwoord ik. ‘Nee, dat examen Duits dat voor vandaag gepland staat, bleek een foutje van school!’ Ik ben stomverbaasd. Hoe kan school nou bij zoiets belangrijks een fout maken? Die hele klas staat er dus voor niks! ‘Is iedereen nu voor niks verschenen?’ vraag ik dan ook.

‘Nee, heel gek, maar ik ben de enige. Maar ik was een paar keer te laat in de les. En misschien ook een keertje per ongeluk afwezig. Misschien heeft Frau Ostendorff toen wel gezegd dat er een fout in het schema stond.’ Ik slik mijn tekst in. En bedenk maar dat hij de aanstaande vrije uurtjes op school nog aan Beco kan besteden. Kan ook geen kwaad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

Waarom er in Nederland nog een wereld te winnen valt voor gelijke rechten voor meisjes

Vandaag, 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag of internationale meisjesdag of internationale dag van het meisje; hoe dan ook, vandaag staat de positie van meisjes...

Dealen met pubers is een goede reden om koffie te drinken, maar stiekem doen we het voor reden nummer 2

Dealen met pubers in de ochtend is uiteraard voor ons reden nummer 1 om de dag te beginnen met een straffe bak. Maar er...

Is je puber snel afgeleid? Deze tube is de oplossing!

Het is bekend dat pubers snel afgeleid zijn. Of dat nu is omdat hun telefoon continu piept en trilt, of omdat ze iets anders...

Deze man laat zien dat je nooit te oud bent om te dansen

Dansen op een nummer van een van de meest bekende rappers van nu: Post Malone. Onze pubers doen het, en deze veertigjarige Mike Alaincourt...

Als je jongeren aan het lezen wilt krijgen, zorg dan wel voor iets leesbaars

Schrijver Henk Rijks vraagt zich af of jongeren echt meer gaan lezen na zo'n Boekenweek voor jongeren. Prima intentie, vind hij. Totdat hij de...

Ontvrienden, in de jaren 80 ging dat zo

Ook in de jaren 80 vond je niet iedereen uit de klas even aardig. Maar dan kon je niet iemand uit je tijdlijn verwijderen...

Dit laat pubers heel duidelijk zien wat de gevolgen zijn van een feestje in coronatijd

We begrijpen het heel goed dat pubers zin hebben om hun vrienden te zien, maar zo'n klein feestje heeft soms grote gevolgen. Vaak zijn...

25 herinneringen aan bellen met een telefoon aan een draadje

Vroeger belden wij met een zware, grijze telefoon met draaischijf en snoer. Die in de huiskamer stond zodat iedereen kon meeluisteren met jouw gesprek....

Weet nog, dat disco hip was met Saturday Night Fever?

Die muziek, die moves en -ok- een vrij dun verhaaltje. Maar wat vonden we Saturday Night Fever tof. Het is inmiddels veertig jaar geleden...

Zo leer je pubers hoe ze een 8 moeten halen

De pogingen mijn pubers iets bij te brengen over HOE je leert voor proefwerken en tentamens, eindigen regelmatig in woordenwisselingen waarin de uitdrukkingen 'bemoei...