Als puberouder ben jij de TOOM: Totaal Onzichtbaar Ouder Mens

Ineens degradeer je als puberouder van een warme moederschoot tot een TOOM, een Totaal Onzichtbaar Ouder Mens. Waarbij je vooral heel erg onzichtbaar de ‘zichtbare’ zaken regelt.

Via Whatsapp krijg ik tegenwoordig de bestellingen van de puber door. Gepaard met emoticons met dwingende of rollende ogen verschijnen de instructies op mijn scherm. Als ik die ook maar enigszins dreig te negeren, zowel de bestellingen als de instructies, volgt een ijzige silent treatment of een vrij snerpende sneer om me even op mijn plek te wijzen. Het moge duidelijk zijn, ik ben gedegradeerd van warme, veilige moederschoot tot de TOOM.

Mee als chaperone

En toen was er een eerste concert. Een hip-hop-concert. Een concert met vooral aandoenlijke rappers, die overduidelijk met het babyzeep nog achter de oren, niet heel Gangsta overkwamen, maar toch. Bakvissen en jong menselijk volk van onder de 18 waren welkom op dit festijn, dat zich ergens in een concertzaaltje afspeelde, ergens in de stad. De dochter wilde gaan. Maar ze had dit uiterst oenig geregeld, ze mochten niet alleen en buiten een handvol twaalfjarige vriendinnetjes hadden ze geen volwassen kunnen vinden die mee wilde gaan. En nu ging ik dus mee. Als chaperonne welteverstaan.

Nu was mij heel duidelijk dat ik TOOM moest zijn. Ik deed er maar mijn voordeel mee, want iedere keer dat die snerpende sneer, ofwel mijn dochter, de bocht uit vloog in de maanden voor het concert, dreigde ik met een meter méér zichtbaarheid. Dit is een gratis gouden tip trouwens, doe er je voordeel mee. Ik heb nog nooit zo een lief kind gehad tot aan het concert.

In een hoekje in de zaal

De avond zelf was het een hele avond op eieren lopen. Ieder moment kon ik compleet gediskwalificeerd worden voor de rest van haar pubertijd. Dus mocht ik geen foto’s op social media zetten, geen filmmateriaal maken, en geen enkele aanwijzing achterlaten dat ik gerelateerd was aan haar. Mijn taak was vooral in een hoekje met een glaasje prik zonder smaak het concert ‘ondergaan’. En vooral ook niet doen alsof ik het naar mijn zin had.

Ik maakte een paar bijna uitglijers. Zo zwaaide ik té enthousiast naar vriendinnetjes van de Puber. Ook stond ik niet genoeg in het hoekje. En ik geloof dat de derde eye-roll was omdat ik toch een foto maakte. Daar stond ik. Muurbloem te wezen. Ongelofelijk. Was ik in mijn eigen pubertijd een behoorlijk extraverte genieter, moest ik nu vooral alles behalve dát zijn.

Bakvisjes

Na wat polderrapperformances was de hitte té overheersend. De bakvissen lagen zogezegd op het droge. En ineens, wild zwaaiend en ondertussen ook appjes sturend, begreep ik dat ik, de PA, in actie moest komen. Er was tenslotte catering nodig. Daar mijn eerdere opgelegde geboden en verboden goed waren overgekomen, negeerde ik alle toenaderingen en opdrachten. Ik was er niet, tóch? En ineens stond ze daar, mijn dochter. Half paniekerig.
– ‘Maaam? Hoezo negeer je mij? Ik ga bijna dood van de dorst!’
– ‘Hé? Sorry wat? De muziek staat wat te luid!’

TOOM

En na een derde ‘Maaaaahaaam’ en een kleine uitwisseling van ‘ah-oh- daarom- negeer-je-mij- besef’ van de puber, besloot ik die bakvissen maar wat water te geven. Ineens stonden er drie bakvisjes extra naast mij. Die de rest van het concert ook bleven staan. Ik mocht zelfs meebewegen op de muziek. Ha. En nee, ik maak mij geen illusies. De eerst volgende evenementen zijn al gepland en gecommuniceerd. Op geheel diplomatieke wijze, dat wél. ‘De moeder van X gaat nu denk ik mee mam!’, zei de puber tussen neus en lippen door. Want stel, ik zou het erg vinden. Maar prima. Laat een ander maar de TOOM zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

Zo krijg je de puber van de bank af, en in beweging

Is jouw puber ook liever lui dan moe. Sporten? Dat staat zo'n beetje onderaan hun to do-list. Als het er al op staat.  Zo krijg...

Puberteit: jongens vs de meiden (spoiler: de meiden winnen)

Grappige video van Sciencemuseum Nemo, met sportcommentaar.Jammer voor de jongens: meisjes zijn nou eenmaal sneller klaar dan jongen.'We zijn getuige van zijn eerste zaadlozing'....

Buiten chillen met je vrienden, dat hóórt gewoon bij de puberteit

Sara maakte voor de krant een reportage over in parken chillende pubers en kreeg het het met ze te doen. Deze generatie pubers kan...

Deze speech van oud sportman Marc Mero over zijn moeder brengt een zaal vol pubers in tranen

Als voormalig professioneel worstelaar, en ex-verslaafde, Marc Mero over zijn moeder vertelt weet hij een hele school te raken. 'Zij was de enige die ik mij...

50 dingen die je nooit zou zeggen tegen je kind, maar nu wel (want het is een puber)

Anne ziet zichzelf nog staan, dikke buik, in een naar Zwitsal ruikend babykamertje. Alles was zoet en zacht en licht. Terwijl ze over haar...

Leuke challenge om met je puber te doen: wie het eerste lacht is af!

Het is een rage, of nieuwe challenge zo je wilt, onder pubers: naar grappige dingen kijken en niet mogen lachen.  Doe je dat toch,...

Top idee: huis verkopen & cashen

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Saar (onze grote zus) maar is geschreven door een van de oprichtsters van Tis Hier Geen Hotel....

Alina is 13 en verdient miljoenen met lollies

Deze Alina is 13 jaar oud en heeft inmiddels een vette bankrekening met miljoenen dollars erop. Die verdient ze met zogenaamde gezonde lollies, die...

Pubers testen populaire haarstyling tools uit de jaren 90 (en het resultaat is vooral verwarring)

Tegenwoordig staat heel Youtube vol met haar en make-up tutorials. Onze pubers weten op hun twaalfde al de perfecte eyeliner te zetten, hoe ze...

Heerlijk om te zien: pubers zingen en Harry en Meghan krijgen de slappe lach

Heerlijk om te zien: prins Harry en Meghan die de slappe lach krijgen. Als ze worden toegezongen door een groep leerlingen kunnen ze niet...

29 dingen die wij deden als pubers en die we allemaal hebben overleefd

Dat het soms niet slim was, of ongezond wist je toentertijd eigenlijk ook wel. Maar deze dingen zijn ondenkbaar tegenwoordig en zeker onverstandig, of...