‘Mijn zoon heeft een tussenjaar en doet… geen ene reet’

De zoon van Margreet deed vorig jaar eindexamen vwo. Nu doet hij bijna niks. En zij wordt er knettergek van.

Mijn zoon zit op de bank en het doet hélemaal niks. En als hij niet op de bank zit, dan ligt hij in bed. Tot een uur of een. Dit is mijn bijna negentienjarige zoon. Na te zijn opgestaan smeert hij zes boterhammen en gaat dan dus op de bank zitten. Als ik thuiskom uit mijn werk, zit hij te gamen, televisie te kijken of in de tuin te blowen. Niks is er gebeurd. Hij heeft nog niet eens de vaatwasser uitgeruimd of de wasmachine leeggehaald. Laat staan dat hij eens een boodschap doet. Hij vindt dat ik dat onderweg van mijn werk naar huis wel kan doen.

Afspraken

Natuurlijk had ik na het halen van zijn examen afspraken gemaakt. Hij wilde nog niet studeren, want niks leek hem leuk. Zijn examen halen had meer prioriteit dan het kiezen van een vervolgopleiding, zo vond hij, en ik eigenlijk ook. Want of hij het zou halen, was namelijk nog best spannend.

Toen de vlag -weliswaar na het herexamen- uithing, ben ik met hem gaan zitten. Ja, hij zou een baantje zoeken. Ja, hij zou meebetalen en ja, hij ging niet de hele dag op de bank hangen. Hij vond een baantje. Bij de supermarkt. Maar hij vond er ‘niks aan’. Hij wilde liever iets doen in de horeca. Maar dan liever niet in de avonduren, want dan wilde hij zelf op stap gaan met zijn vrienden.

Baantje

Nu staat hij twee dagdelen in de week in een koffietent en blijkbaar is dat genoeg. De rest van de dag zit hij thuis. Ik had toch echt wel gehoopt dat hij meer pit zou hebben. Het is een slimme jongen. Hij is sociaal en was altijd ondernemend. Tot nu toe dus. Er zit geen greintje initiatief bij. Toen ik die leeftijd had, wist ik niet hoe snel ik het huis uit moest. Ik had weliswaar ook een tussenjaar, maar dat vond plaats aan de andere kant van de wereld. In Australië, waar ik na eerst een half jaar keihard werken en sparen voor een ticket, de tijd van mijn leven had.

Werken en een beetje hangen

En hij zit… thuis. Zijn vrienden dus ook. Een enkeling is gaan studeren, maar de rest woont nog bij hun ouders. Ze werken een beetje en hangen. Ik erger mij kapot aan mijn zoon. De sfeer in huis is om te snijden. We zijn met z’n tweeën en hadden het altijd gezellig samen. Maar nu moet ik me inhouden om hem niet van de bank te trekken en letterlijk een schop onder zijn hol te geven.

Als ik aan hem vraag wat daar nou aan is, aan niks doen. Hij zegt dan dat hij het heeft ‘verdiend’ om thuis te zitten. Omdat hij vorig jaar zo hard heeft gewerkt voor zijn examen. Maar een plan voor volgend jaar is er ook nog niet echt. Dit terwijl de zomer toch ook weer met rasse schreden nadert.

Open dagen

Nu zijn er open dagen voor vervolgopleidingen. Hij is naar een paar toe geweest. Maar het lijkt of hij bang is om iets te kiezen. Rechten lijkt hem ‘saai’, economie ‘te moeilijk’ want je moet erbij rekenen. Ik heb hem nog geadviseerd iets te gaan doen in het onderwijs. Hij is sociaal, en heel leuk met kinderen. Altijd geweest ook. Maar hij vindt dat je daarmee te weinig verdient.

Ik vrees dus dat hij volgend jaar weer een tussenjaar heeft. Maar dan moet hij óf aan het werk óf ik schop hem de deur uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

15 momenten waarop ik mijn pubers direct achter het behang wil plakken

Ja, natuurlijk zijn we dol op onze pubers. Maar soms willen we ze gewoon even achter het behang plakken.  Als ik net een ingewikkeld...

Was jij puber in de jaren 80? Dan had je deze 10 producten waarschijnlijk allemaal

Gek worden we soms van die trends die onze kinderen blijkbaar allemaal moeten volgen: witte sneakers, Passion Planners van vloggers, MAC-lippenstiften, noem maar op....

21 tekenen dat je puber een toetsweek heeft

Je zou willen dat ze het hele jaar door zo ijverig zijn. Maar helaas. Gelukkig wordt er de komende tijd in menige puberkamer een...

Aan alle puberouders: jullie hebben het geweldig gedaan dit jaar!

Lieve puberouders, 2022 is bijna voorbij. Een jaar van uitersten, kunnen we wel zeggen. We begonnen met een lockdown waarin we onze pubers wéér thuis...

Drie jaar na MeToo, hoe ziet dat er voor onze pubers nu uit?

Deze maand is het drie jaar geleden dat de hashtag #metoo wereldwijd werd gebruikt door vrouwen en mannen die met seksueel en grensoverschrijdend gedrag...

10 dingen die je puber als peuter deed en nu nog steeds doet

Oké, er is een verschil van pak 'm beet, een meter lengte, maar verder zijn die pubers nog gewoon peuters. En doen ze nog...

Educate your son? Daar gaat The Voice-gate helemaal niet over!

Na het The Voice-schandaal, dat afgelopen week naar buiten kwam via het YouTube-programma BOOS, riep iedereen: educate your son. Maar het ligt niet alleen...

Meghan Markle leert de directeur van een groot concern even een lesje

We waren al onder de indruk van Meghan Markles strijd tegen ongelijke rechten, onderstaande video van Meghan als jong meisje heeft er helemaal voor...

Waarom zou je Frans leren op de middelbare school?

Frans leren, waarom zou je dat doen? Van Engels zien de pubers het nut wel in, maar van Frans (en Duits) toch echt niet....

Moeder van zoon met autisme schrijft ontroerende brief aan haar twee andere kinderen: ‘Jullie hebben geen puber kunnen zijn’

In gezinnen met een gehandicapt kind moeten de andere kinderen vaak sneller volwassen worden en kunnen ze minder puber zijn. Zo ook de twee...

Magisch: alle Harry Potterfilms weer (even) terug in de bioscoop

Dikke kans natuurlijk dat jouw pubers weliswaar Potterfans zijn, maar dat ze de eerste films nooit in de bioscoop hebben gezien en alleen kennen...

Lieve reactie van vader in coming out-tweet krijgt storm aan reacties

Senna uit Wognum vertelde haar vader dat ze met een meisje date. En hij zie: 'Oh, dat heb je van mij, ik houd ook...

Hoe je in een week tijd bijna failliet kunt gaan aan je pubers

Martine doet haar best met budgetteren, maar haar pubers werken niet echt mee. Hoe puberale vergeetachtigheid je behoorlijk op kosten jaagt. Schade: € 191,- Vorige...