De puber gaat naar bed in 101 irritante stappen

De veertienjarige dochter van Anne is een meester is het rekken van tijd. Helemaal als ze naar bed gaat moeten er ineens allemaal dingen worden gedaan. Dingen die onmogelijk kunnen worden uitgesteld tot de volgende ochtend.

21.30 uur
De dochter zucht en rolt met haar als ik zeg dat het nu echt tijd is om naar bed te gaan. Half 10 is echt belachelijk vroeg. Of ik dat wel weet.

21.34
De dochter is nog steeds bezig met haar monoloog over het tijdstip dat ze naar bed moet. Ze is de enige in de klas, nee, op school, nee, in de stad, of nee, in de hele wereld die zo vroeg naar bed moet. Geloof ik dat niet? Dan moet ik al die mensen maar even bellen. Dan weet ik meteen hóe streng ik wel niet ben.

21.36
De dochter vindt het best brutaal dat ik haar onderbreek, zij was toch bezig met haar verhaal. Oh, ze moet echt naar bed. Nou, dat had ze heus wel gehoord, hoor. En nee, ze is echt niet aan het rekken hoor.

21.37
De dochter vraagt of ik wel weet dat ze nog best veel dingen moet doen. En dat had ze echt niet allemaal eerder kunnen doen. Weet ik wel hoe druk ze het heeft? Ze moet toch naar boven? Weet ik wel hoe vet streng ik ben?

21.57
De dochter begrijpt niet dat haar Franse proefwerk leren nu best wel te laat is. Dat proefwerk is pas morgenochtend. Nou dan?

21.59
De dochter klaagt dat ze mijn preken best wel beu is. Hoezo begin ik steeds over wanneer zij haar huiswerk maakt. Dat moet ze toch zelf weten? Ze bemoeit zich toch ook niet met mijn agenda?

22.04
De dochter jammert dat als ze een slecht cijfer haalt het mijn schuld is.

22.06
De dochter piept dat ze toch echt die danspasjes moet oefenen die ze net op streetdance les heeft geleerd. Waar maak ik me toch zo druk om? Teveel lawaai? Valt wel mee toch? Wat zeg ik? Ze hoort me niet.

22.10
De dochter vindt niet dat ik mijn stem zo hoef te verheffen. Ze gaat zo douchen. Echt. Dat moet ze in twee minuten doen? Ben ik gek of zo? Oh, serieus? Wat een leven heeft ze eigenlijk in dit huis?

22.12
De dochter zoekt een watje om haar make up mee af te halen, heb ik dat misschien?

22.14
De dochter zoekt tandpasta, weet ik waar de tube ligt? Oh, ze moet zelf zoeken? Hoe kan ze dan op tijd naar bed gaan als ze alles zelf moet doen?

22.16
De dochter vraagt of de handdoeken even in de droger kunnen, want dan is het zo lekker warm.

22.18
De dochter snapt niet dat ik sta te roeptoeteren dat ze niet zo moet rekken, ze is toch bezig om te gaan douchen? Nou dan?

22.21
De dochter apprecieert niet dat ik beneden de warme kraan aanzet zodat zij boven koud water in de douche heeft. En vindt het zó belachelijk dat ze echt maar twee minuten mag douchen. Wie kan dat nu in twee minuten doen?

22.23
De dochter staat druipend voor de droger en vraagt zich verbaasd af waarom ik de handdoeken er niet in heb gedaan. Ik kan haar toch wel even helpen?

22.24
De dochter huilt dat ze het koud heeft.

22.25
De dochter klaagt dat ze alles zelf moet doen.

22.26
De dochter wil verhuizen naar een hotel, daar liggen wel warme handdoeken klaar. En nee, ze heeft geen idee wie dat dan moet betalen.

22.28
De dochter zegt dat ze nu echt naar bed gaat.

22.34
De dochter zoekt eerst nog even haar pyjama, heb ik die misschien gezien?

22.38
De dochter zoekt ook nog even haar oplader, heb ik die misschien gezien?

22.40
De dochter zoekt haar zwarte sneakers, die ene met die ene strik en die ene gekleurde zool, heb ik die misschien gezien?

22.48
De dochter is haar kast aan het opruimen, dan moet ook gebeuren toch? Wees blij dat ze dat überhaupt doet.

22.49
De dochter snapt niet waarom ik zo boos word. Ik wil toch dat haar kamer netjes is?

22.51
De dochter vindt het een goed idee om haar bed even te verschonen. Oh, dat mag ze niet? Mag ze dan wel íets doen deze avond? Waarom werk ik haar zo tegen? Ik wil toch dat ze in een schoon bed slaap?

22.54
De dochter jammert dat ik om alles boos word. En dat ze gaat slapen, hoor. Als ik dat zo graag wil.

22.59
De dochter wenst nog even al haar 287 Instagram-vrienden een ‘good night sweetie’.

23.03
De dochter begrijpt niet dat ik haar telefoon nú wil hebben, Zie ik niet dat ze bezig is? Weet ik wel hoeveel vrienden ze heeft?

23.06
De dochter moet ook nog even een Tiktok-filmpje maken, want dat doet ze élke avond.

23.09
De dochter huilt omdat ze haar telefoon moet afgeven. Weet ik wel hoe erg dat is? En dat ik echt een harteloze moeder ben? Want welke moeder doet zo iets? Nou dan!

23.10
De dochter grient dat ik haar geen leven gun.

23.11
De dochter jammert dat ze een ander huis wil.

23.13
De dochter jeremieert dat ze een nieuwe moeder wil.

23.14
De dochter klaagt dat ze echt wel zelf het licht uit kan doen, ze is geen klein kind meer.

23.15
De dochter zoekt nog even snel haar bankpas, want het is wel belangrijk dat ze die heeft, toch?

23.22
De dochter heeft de pas gevonden hoor. En gaat nu echt slapen. Hoewel het toch belachelijk vroeg is. Maar ja, ze heeft nu eenmaal een strenge moeder. Die haar zo belachelijk vroeg in bed wil hebben. Zonder telefoon, ook dat nog. Ze heeft echt een zwaar leven. Weet ik dat wel? Oh, dat is de reden dat ik zo’n groot glas wijn drink. Nou, lekker dan.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Aan je puber laten zien: zó zet je een pak melk terug in de koelkast

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Eens kijken of onze pubers een beetje met onze danshits mee kunnen dansen

Ontzettend leuk hoor die pubers met al die nieuwe dansjes die ze dagelijks voor onze neus doen. De 'swish swish' dansen we met gemak...

Pubers: je krijgt er zoveel voor terug

Puberkinderen zijn helemaal niet zo erg als sommige mensen denken. Martine vindt dat je juist helemaal niet rouwig hoeft te zijn dat je kinderen...

15 herkenbare whatsappjes tussen ouders en hun puber

Met pubers kun je bijna niet zonder Whatsapp. Want dat is lekker kort communiceren (daar houden pubers van) en vooral heel erg leuke antwoorden...

Deze typische pubermoeders kun je zo maar in het wild tegenkomen

Bij gebrek aan een schoolplein, kom je die andere moeders natuurlijk niet meer zo heel vaak tegen. Maar op de ouderavond, langs de lijn...

38 dingen die je op het strand tegen je peuter zei en nu tegen je puber zegt

Weet je nog, tig jaar geleden? Dat je met je kleintje naar het strand ging? Dat kleintje is nu boven je hoofd gegroeid en...