De puber gaat naar bed in 101 irritante stappen

De veertienjarige dochter van Anne is een meester is het rekken van tijd. Helemaal als ze naar bed gaat moeten er ineens allemaal dingen worden gedaan. Dingen die onmogelijk kunnen worden uitgesteld tot de volgende ochtend.

21.30 uur
De dochter zucht en rolt met haar als ik zeg dat het nu echt tijd is om naar bed te gaan. Half 10 is echt belachelijk vroeg. Of ik dat wel weet.

21.34
De dochter is nog steeds bezig met haar monoloog over het tijdstip dat ze naar bed moet. Ze is de enige in de klas, nee, op school, nee, in de stad, of nee, in de hele wereld die zo vroeg naar bed moet. Geloof ik dat niet? Dan moet ik al die mensen maar even bellen. Dan weet ik meteen hóe streng ik wel niet ben.

21.36
De dochter vindt het best brutaal dat ik haar onderbreek, zij was toch bezig met haar verhaal. Oh, ze moet echt naar bed. Nou, dat had ze heus wel gehoord, hoor. En nee, ze is echt niet aan het rekken hoor.

21.37
De dochter vraagt of ik wel weet dat ze nog best veel dingen moet doen. En dat had ze echt niet allemaal eerder kunnen doen. Weet ik wel hoe druk ze het heeft? Ze moet toch naar boven? Weet ik wel hoe vet streng ik ben?

21.57
De dochter begrijpt niet dat haar Franse proefwerk leren nu best wel te laat is. Dat proefwerk is pas morgenochtend. Nou dan?

21.59
De dochter klaagt dat ze mijn preken best wel beu is. Hoezo begin ik steeds over wanneer zij haar huiswerk maakt. Dat moet ze toch zelf weten? Ze bemoeit zich toch ook niet met mijn agenda?

22.04
De dochter jammert dat als ze een slecht cijfer haalt het mijn schuld is.

22.06
De dochter piept dat ze toch echt die danspasjes moet oefenen die ze net op streetdance les heeft geleerd. Waar maak ik me toch zo druk om? Teveel lawaai? Valt wel mee toch? Wat zeg ik? Ze hoort me niet.

22.10
De dochter vindt niet dat ik mijn stem zo hoef te verheffen. Ze gaat zo douchen. Echt. Dat moet ze in twee minuten doen? Ben ik gek of zo? Oh, serieus? Wat een leven heeft ze eigenlijk in dit huis?

22.12
De dochter zoekt een watje om haar make up mee af te halen, heb ik dat misschien?

22.14
De dochter zoekt tandpasta, weet ik waar de tube ligt? Oh, ze moet zelf zoeken? Hoe kan ze dan op tijd naar bed gaan als ze alles zelf moet doen?

22.16
De dochter vraagt of de handdoeken even in de droger kunnen, want dan is het zo lekker warm.

22.18
De dochter snapt niet dat ik sta te roeptoeteren dat ze niet zo moet rekken, ze is toch bezig om te gaan douchen? Nou dan?

22.21
De dochter apprecieert niet dat ik beneden de warme kraan aanzet zodat zij boven koud water in de douche heeft. En vindt het zó belachelijk dat ze echt maar twee minuten mag douchen. Wie kan dat nu in twee minuten doen?

22.23
De dochter staat druipend voor de droger en vraagt zich verbaasd af waarom ik de handdoeken er niet in heb gedaan. Ik kan haar toch wel even helpen?

22.24
De dochter huilt dat ze het koud heeft.

22.25
De dochter klaagt dat ze alles zelf moet doen.

22.26
De dochter wil verhuizen naar een hotel, daar liggen wel warme handdoeken klaar. En nee, ze heeft geen idee wie dat dan moet betalen.

22.28
De dochter zegt dat ze nu echt naar bed gaat.

22.34
De dochter zoekt eerst nog even haar pyjama, heb ik die misschien gezien?

22.38
De dochter zoekt ook nog even haar oplader, heb ik die misschien gezien?

22.40
De dochter zoekt haar zwarte sneakers, die ene met die ene strik en die ene gekleurde zool, heb ik die misschien gezien?

22.48
De dochter is haar kast aan het opruimen, dan moet ook gebeuren toch? Wees blij dat ze dat überhaupt doet.

22.49
De dochter snapt niet waarom ik zo boos word. Ik wil toch dat haar kamer netjes is?

22.51
De dochter vindt het een goed idee om haar bed even te verschonen. Oh, dat mag ze niet? Mag ze dan wel íets doen deze avond? Waarom werk ik haar zo tegen? Ik wil toch dat ze in een schoon bed slaap?

22.54
De dochter jammert dat ik om alles boos word. En dat ze gaat slapen, hoor. Als ik dat zo graag wil.

22.59
De dochter wenst nog even al haar 287 Instagram-vrienden een ‘good night sweetie’.

23.03
De dochter begrijpt niet dat ik haar telefoon nú wil hebben, Zie ik niet dat ze bezig is? Weet ik wel hoeveel vrienden ze heeft?

23.06
De dochter moet ook nog even een Tiktok-filmpje maken, want dat doet ze élke avond.

23.09
De dochter huilt omdat ze haar telefoon moet afgeven. Weet ik wel hoe erg dat is? En dat ik echt een harteloze moeder ben? Want welke moeder doet zo iets? Nou dan!

23.10
De dochter grient dat ik haar geen leven gun.

23.11
De dochter jammert dat ze een ander huis wil.

23.13
De dochter jeremieert dat ze een nieuwe moeder wil.

23.14
De dochter klaagt dat ze echt wel zelf het licht uit kan doen, ze is geen klein kind meer.

23.15
De dochter zoekt nog even snel haar bankpas, want het is wel belangrijk dat ze die heeft, toch?

23.22
De dochter heeft de pas gevonden hoor. En gaat nu echt slapen. Hoewel het toch belachelijk vroeg is. Maar ja, ze heeft nu eenmaal een strenge moeder. Die haar zo belachelijk vroeg in bed wil hebben. Zonder telefoon, ook dat nog. Ze heeft echt een zwaar leven. Weet ik dat wel? Oh, dat is de reden dat ik zo’n groot glas wijn drink. Nou, lekker dan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Waarom je moet stoppen met onderhandelen met je puber. ‘Nee’ zeggen is zoveel makkelijker!

Martine verbaast zich erover dat ouders van pubers over gevaarlijke zaken als drank en drugs in onderhandeling gaan. Sommige dingen moet je namelijk gewoon...

11 dingen die pubers doen waaruit blijkt dat ze alleen aan zichzelf denken

Pubers staan er niet om bekend dat ze een groot empathisch vermogen hebben. Aan een ander denken? Ze zijn vooral het universum van hun...

43 dingen die ik denk als mijn pubers voorjaarsvakantie hebben

Vandaag begint (voor een deel van Nederland) de voorjaarsvakantie. De pubers van Saskia zijn ook vrij. En dat levert een opmerkelijke stroom gedachten op. ...

Hoe je als moeder in angst zit bij zo’n verschrikkelijke gebeurtenis als ‘Utrecht’

Martine maakte zich na de moordpartij in Utrecht gisteren zorgen over van alles en was aan het einde van de dag blij dat haar...

De eerste examendag zit er op, de puber vond het wel oké gaan

Mijn oudste puber is vandaag begonnen met zijn eindexamen. Terwijl hij überrelaxt is en wel ziet hoe deze examenweken zullen verlopen, zat ik deze...

Heerlijk om te zien: pubers zingen en Harry en Meghan krijgen de slappe lach

Heerlijk om te zien: prins Harry en Meghan die de slappe lach krijgen. Als ze worden toegezongen door een groep leerlingen kunnen ze niet...

Rutte roept pubers op: begin een revolutie!

In de persconferentie die premier Rutte gisteren gaf, richtte hij zich tot jongeren van Nederland: of ze willen meedenken hoe dat straks moet in...

50 heel normale gebeurtenissen waarvan pubers uit hun doen raken

Pubers raken om het minste geringste uit hun doen. Goedemorgen zeggen, thuis zijn als ze uit school komen, zelf hun brood moeten smeren; allemaal...

Nostalgie: Toon Hermans over vakantie naar Frankrijk

Ach, wat een heerlijk nostalgie. Toon Hermans vertelt over zijn vakantie naar Frankrijk in 1974. En als hij vertelt reizen we allemaal met hem...

Kijken! Big Mouth op Netflix is wel heel gênant en over de top

Martine kan zich nu al verheugen op de nieuwe puberserie op Netflix: Big Mouth. Nu maar hopen dat de pubers het een beetje trekken,...

Dit weet je nog als je puber was in de 90s

Wie een puber was in de 90s had een heel zwaar leven. Want je wilde wel televisie op je kamer en een telefoon, maar...

Deze vaders verrassen hun dochters met hun dance moves!

Vaders kunnen niet dansen? Tssk! Deze vaders schitteren in de achtergrond terwijl hun dochters op de voorgrond nietsvermoedend dansen.  De vader die minutenlang mee danst De...

Deze speech van oud sportman Marc Mero over zijn moeder brengt een zaal vol pubers in tranen

Als voormalig professioneel worstelaar, en ex-verslaafde, Marc Mero over zijn moeder vertelt weet hij een hele school te raken. 'Zij was de enige die ik mij...