Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar welke boodschap geef je je dochter dan mee?

Ze draait een rondje in de kamer met een trots gezicht: ‘Hoe vind je mijn nieuwe jurkje? Leuk he?’ ik denk alleen maar, jemig wat kort en strak! Het staat haar prachtig, met dat mooie puberlijf. Maar ik denkt meteen aan viespeuken die dat ook zullen vinden en hun kleffe handen niet thuis kunnen houden.

Angst vs feministische inborst

Dus ik zeg: ‘Mooi maar wel erg bloot, is dat wel handig?’ En vraag of ze niet toch iets met meer stof aan kan trekken. Het is eruit voor ik op mijn tong kan bijten. ‘Hoezo? Ik bepaal zelf wel wat ik aandoe’, zegt mijn dochter. En ze heeft natuurlijk gelijk. Zij moet toch de vrijheid voelen om aan te kunnen doen wat ze wil? Net als elke vrouw. Maar ik ben gewoon zo bang dat haar iets overkomt. En dus wint mijn angst het van mijn feministische inborst.

Ze doet me aan mezelf denken. Ik was ook het type: Ik draag wat ik wil en als jij daar niet tegen kan is dat jouw probleem. Maar ik heb wel veel viespeuken ontmoet: die 40-jarige baas van de pizzeria die me ontsloeg omdat ik niet op zijn avances inging. Die rukkende gast op het fietspad toen ik naar huis fietste. Die oude hijgerige kerel die me gefrustreerd frigide noemde omdat ik niet met hem mee naar huis wilde.

Het is niet iets dat alleen in mijn tijd gebeurde. Nog steeds worden vrouwen lastiggevallen. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie vrouwen vorig jaar zijn lastiggevallen op straat. Ze werden nagefloten, nageroepen en achternagelopen. Het erge is, we zijn niet eens met verbaasd dat het gebeurt. Als vrouw is niet een kwestie of je lastig wordt gevallen, maar wanneer.

Puberdochter wordt lastiggevallen

Ook mijn dochter heeft al het nodig meegemaakt. Laatst nog vertelde ze tussen neus en lippen door dat er mannen van veertig, en ouder, in de bar met hun gerimpelde handjes aan al die jonge billen zitten. Ze vindt het smerig, maar kijkt er ook niet enorm van op. En ze belde me een tijdje terug bang op, omdat ze bij de bushalte was aangesproken door een zogenaamde modellenscout die haar Instagramaccount en telefoonnummer wilde en haar ook heel graag wel even naar school wil brengen met de auto. Gelukkig was ze verstandig genoeg om niet in te stappen. En dan die groepjes jongens die haar en haar vriendinnen naschreeuwen. Ze vindt het vervelend, maar kijkt er niet van op.

Ik vind het afschuwelijk dat dit soort types mijn dochter het gevoel geven dat je als vrouw vogelvrij bent in de openbare ruimte. En dat ik dat gevoel met al mijn goed bedoelde waarschuwingen alleen maar versterk. Mijn dochter is een verstandige meid waar ik alle vertrouwen in heb. Maar ik wil haar ook beschermen.

Ze drukt me op mijn angstige moederhart dat ze echt niet alleen terugfietst en samen zal blijven met haar vriendinnen. Ik bijt op mijn tong en wens haar veel plezier. Dus daar gaat ze, in een kort rokje de stad in, net als ik vroeger. En ik weet dat ik pas echt zal slapen als ze weer veilig thuis is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Nooit meer een volle wasmand met onze ‘Heb ik een handdoek nodig’-beslisboom voor pubers!

Pubers zijn behoorlijke grootverbruikers van handdoeken. Na het douchen laten ze rustig zes(!) natte handdoeken op de badkamervloer achter.  Om te voorkomen dat je álleen...

Pubers onder de 18 weten heel goed hoe ze aan alcohol kunnen komen

In Nederland mag je vanaf je 18e alcohol drinken. Deze alcoholwet zorgt er niet per se voor dat pubers die jonger zijn niet drinken....

Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer...

20 smoezen van pubers om hun telefoon ‘s nachts bij hen te hebben

Pubers zijn Meester Smoezen Verzinnen. De meeste smoezen gaan over hun telefoon. Die ze 24/7 bij hen willen hebben. En als dat 's nachts...

Laten we hopen dat, nu er weer een lockdown is, scholen openblijven

Een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Een kabinet dat andere maatregelen onderzoekt. Cijfers die oplopen.  Saskia hoopt dat dat geen  opmaat is tot weer...

Hoe leraren Nederlands die pubers van ons toch aan het lezen krijgen

Pubers, die lezen toch niet? Of toch wel? Marieke vroeg twee leraren Nederlands hoe zij hun klassen aan Hermans en Frederik van Eeden...

Deze pubermoeder wekte haar zoon met een taser (?!!)

Dat de meeste pubers bij het horen van de wekker niet meteen enthousiast uit bed springen, dat had deze moeder al wel door. Dus...

Dagboek van een brugklasser: is Sara te relaxt als het om de ambities van haar dochter gaat?

In het boekje dat de klassenmoeder maakte voor groep 8, de klas waar mijn dochter inzat, houden de jongens en meisjes een bordje omhoog...

Roué Verveer: ‘Puberteit en ADHD bestaan niet in Suriname’

Cabaretier Roué Verveer legt nog maar eens duidelijk uit dat puberteit en ADHD echt heel Nederlands zijn. En dat dat in Suriname, waar hij...

De hele klas doet de Romereis met het vliegtuig, Amira gaat met de auto

Amira (17) gaat met de klas naar Roma, maar weigert met het vliegtuig te gaan. Natuurlijk vanwege het klimaat. Dus ze regelde een (elektrische)...

Onze pubers zijn in Nederland domweg gelukkig

Als je puber de volgende keer moppert dat hij nóóit wat mag van jou of over dat school echt verschrikkelijk is: vertel hem dat...

Zomervakantie, ofwel: hoe goed kunnen pubers zich vervelen?

Straks begint de zomervakantie, en dan zijn Ralph’s pubers ook een paar weken bij hem. Al hun vriendinnen zijn op vakantie of in ieder...

Dit apparaat geeft een elektrische schok, dus je puber komt echt zijn bed uit

Liggen die van jou nu ook nog heerlijk te ronken en zou je eigenlijk willen dat ze hun bed uit komen? Misschien is dit...