Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar welke boodschap geef je je dochter dan mee?

Ze draait een rondje in de kamer met een trots gezicht: ‘Hoe vind je mijn nieuwe jurkje? Leuk he?’ ik denk alleen maar, jemig wat kort en strak! Het staat haar prachtig, met dat mooie puberlijf. Maar ik denkt meteen aan viespeuken die dat ook zullen vinden en hun kleffe handen niet thuis kunnen houden.

Angst vs feministische inborst

Dus ik zeg: ‘Mooi maar wel erg bloot, is dat wel handig?’ En vraag of ze niet toch iets met meer stof aan kan trekken. Het is eruit voor ik op mijn tong kan bijten. ‘Hoezo? Ik bepaal zelf wel wat ik aandoe’, zegt mijn dochter. En ze heeft natuurlijk gelijk. Zij moet toch de vrijheid voelen om aan te kunnen doen wat ze wil? Net als elke vrouw. Maar ik ben gewoon zo bang dat haar iets overkomt. En dus wint mijn angst het van mijn feministische inborst.

Ze doet me aan mezelf denken. Ik was ook het type: Ik draag wat ik wil en als jij daar niet tegen kan is dat jouw probleem. Maar ik heb wel veel viespeuken ontmoet: die 40-jarige baas van de pizzeria die me ontsloeg omdat ik niet op zijn avances inging. Die rukkende gast op het fietspad toen ik naar huis fietste. Die oude hijgerige kerel die me gefrustreerd frigide noemde omdat ik niet met hem mee naar huis wilde.

Het is niet iets dat alleen in mijn tijd gebeurde. Nog steeds worden vrouwen lastiggevallen. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie vrouwen vorig jaar zijn lastiggevallen op straat. Ze werden nagefloten, nageroepen en achternagelopen. Het erge is, we zijn niet eens met verbaasd dat het gebeurt. Als vrouw is niet een kwestie of je lastig wordt gevallen, maar wanneer.

Puberdochter wordt lastiggevallen

Ook mijn dochter heeft al het nodig meegemaakt. Laatst nog vertelde ze tussen neus en lippen door dat er mannen van veertig, en ouder, in de bar met hun gerimpelde handjes aan al die jonge billen zitten. Ze vindt het smerig, maar kijkt er ook niet enorm van op. En ze belde me een tijdje terug bang op, omdat ze bij de bushalte was aangesproken door een zogenaamde modellenscout die haar Instagramaccount en telefoonnummer wilde en haar ook heel graag wel even naar school wil brengen met de auto. Gelukkig was ze verstandig genoeg om niet in te stappen. En dan die groepjes jongens die haar en haar vriendinnen naschreeuwen. Ze vindt het vervelend, maar kijkt er niet van op.

Ik vind het afschuwelijk dat dit soort types mijn dochter het gevoel geven dat je als vrouw vogelvrij bent in de openbare ruimte. En dat ik dat gevoel met al mijn goed bedoelde waarschuwingen alleen maar versterk. Mijn dochter is een verstandige meid waar ik alle vertrouwen in heb. Maar ik wil haar ook beschermen.

Ze drukt me op mijn angstige moederhart dat ze echt niet alleen terugfietst en samen zal blijven met haar vriendinnen. Ik bijt op mijn tong en wens haar veel plezier. Dus daar gaat ze, in een kort rokje de stad in, net als ik vroeger. En ik weet dat ik pas echt zal slapen als ze weer veilig thuis is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

57 dingen die ik denk als mijn pubers bijna vakantie hebben, maar nog niet helemaal

De toetsweken zijn voorbij, al het werk is gedaan, het is al duidelijk wie er over gaat en wie niet en toch moeten pubers...

Aan je puber laten zien: zó doe je de was in de wasmand

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

Klagen over pubers? Laten we ze liever bedanken!

Klagen dat pubers van nu allemaal prinsjes en prinsesjes zijn, die niks gewend zijn, is wel heel erg makkelijk, vindt Saskia. Helemaal nu die...

Deze ouders zijn koning op Facebook

Steeds minder pubers bevinden zich op Facebook. Meest gehoorde klacht: mijn ouders zitten er ook op en dat is behoorlijk irritant. Deze ouders zorgden...

Pubers moeten weer naar school, maar staan nog vrolijk in standje vakantie

De kinderen van Margriet zijn weer naar school. Alleen staan ze nog wel vrolijk in standje vakantie. Geen enkele zorg te bekennen over bedtijd,...

Kinderen die helpen in het huishouden zijn later succesvoller

Als je kind meehelpt met klusjes in huis is de kans groter dat ze later in hun professionele leven succes hebben. Dat is nog...

Aan tafel met pubers in 50 irritante opmerkingen

Als je denkt dat het avondeten met pubers een stuk eenvoudiger, makkelijker en rustiger is, vergeet het maar. Soms heb je gewoon het idee...

Petje af voor pubers die dit jaar eindexamen doen

Over ruim twee weken is het voor bijna tweehonderdduizend middelbare scholieren zover: het centrale eindexamen. En in zo'n gek en vooral lang coronajaar is...

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd een nieuwe wet waarin ongewenst seksueel geweld strafbaar wordt. Geweldig natuurlijk, want...

Beter en gerichter beleid van overheid op alcohol drinken en roken

Uit onderzoek blijkt dat scholieren minder e-sigaretten roken, maar meer lachgas gebruiken. Alcoholgebruik en roken van sigaretten en joint is gestabiliseerd.  Uit onderzoeken van Trimbos,...

Lekker wintersporten met je puber? Dit meisje vind het niet zo tof

De meeste pubers vinden wintersporten wel leuk. Het probleem is alleen dat je eerst altijd die berg op moet. En daar kan niet iedereen...

12 heel herkenbare WhatsAppjes die pubers naar hun ouders sturen

Communiceren met pubers gaat het beste via whatsappjes. Want dat is zo lekker duidelijk. Niet alleen kun je dan een hele lap tekst naar...