Rutte roept pubers op: begin een revolutie!

Rutte roept pubers op: begin een revolutie!

In de persconferentie die premier Rutte gisteren gaf, richtte hij zich tot jongeren van Nederland: of ze willen meedenken hoe dat straks moet in die anderhalvemetermaatschappij.

De persconferentie hadden mijn pubers gisteren overgeslagen. Te lang, te saai, te weinig nieuws. Alles is toch al gezegd, zeiden ze schouderophalend. Ze verwachtten eigenlijk niet dat Rutte baanbrekende of heel schokkende dingen zou vertellen. Bovendien konden ze na afloop hun eigen social media nieuwskanalen erop naslaan voor een compacte versie van de persco, zoals deze hier thuis wordt genoemd omdat pubers alles dat uit meer dan tien letters bestaat afkorten.

Revolutie starten

Ze hadden dus ook niet gezien dat premier Rutte zich expliciet tot jongeren richtte. Sterker nog, hij riep ze op om een revolutie te ontketenen. Hij wil dat jongeren met ideeën komen over de aanpak van de coronacrisis en dan met name hoe zij die anderhalvemetermaatschappij voor zich zien. Hij hoopt dat ze meteen praktisch aan de slag gaan: ‘Ik hoop vooral dat jongeren niet alleen ideeën hebben, maar die meteen ook omzetten in actie: confronteer het schoolbestuur ermee of stap naar de gemeenteraad. Het idee is dat zij een beetje de revolutie starten vanuit de jongere generatie. Dat is waar het hier om gaat.’

Ik zette mijn bloedjes maar eens aan de keukentafel, want dit leek mij nou mega interessante materie. De geschiedenislessen over de Franse en Russische revolutie, waar mijn leraar zo hartstochtelijk over kon vertellen, staan mij immers nog helder voor de geest. Ik zag mijn pubers al op de barricades staan om daarna met het andere pubervolk die nieuwe anderhalvemetermaatschappij vorm te gaan geven. Waarmee meteen zijn oproep hier aan tafel ook in twijfel werd gesteld, want welke premier vraag nu om een revolutie? Hadden de geschiedenislessen, Rutte heeft nota bene zelf geschiedenis gestudeerd, riepen mijn pubers, niet geleerd dat het doorgaans niet goed afloopt met staatshoofden tijdens revoluties?

Flexschooluren

Desalniettemin zijn mijn pubers niet te beroerd om mee te denken. Want die anderhalvemetermaatschappij geeft een heel nieuwe kijk op dingen. Neem schooltijden, die kunnen nu, éindelijk, worden aangepast. Middelbare scholen moeten gewoon vanaf 10 uur ‘s morgens beginnen, vinden mijn pubers. Dan is er tenminste geen druk op het ov in de ochtend. En over school gesproken, het volgen van lessen kan best wel wat flexibeler. Ze worden immers klaargestoomd voor banen met flexplekken en flexwerktijden. Waarom daar nu niet al mee beginnen? Pubers kunnen heel goed zelf bepalen welke lessen ze wel of niet moeten volgen.

Het uitgaansleven, gaan mijn pubers enthousiast door, kan ook beter worden gereguleerd in de anderhalvemetermaatschappij. Om te voorkomen dat veel mensen op een kluitje gaan zitten kan er het beste een leeftijdsregel worden ingesteld volgens hen. Waarom  niet alle oudjes, en voor alle duidelijkheid, daarmee bedoelen ze iedereen boven de 35, die zo nodig ook naar een festival willen, in de ochtend laten gaan? En dan kunnen ‘s avonds alle jonge mensen lekker feesten.  Ze vinden die leeftijdsregel sowieso wel een goed idee om door te trekken. Voor zwembaden, bijvoorbeeld. Dan hoeven zij niet meer tussen al die, oh gruwel, oude lijven te zwemmen. Chillen in het park? Dat kan op die manier ook goed gescheiden worden.

En zo gaan ze nog even door over hoe fijn dat allemaal zou zijn als ze zelf hun schooltijden kunnen invullen en hun vrije tijd vooral niet met ouderen doorbrengen. Ik raad mijn pubers aan om te doen wat Rutte heeft voorgesteld: aankloppen bij het schoolbestuur en de gemeente. Maar daar hebben ze helemaal geen zin in. Ze mailen Rutte zelf wel even. Want goede ideeën, dat moet je meteen goed aanpakken, vinden ze. Ik wens Mark veel succes met mijn pubers en hun ‘revolutie’.

Bron beeld: still van persconferentie

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen.

Maar sinds de corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Dat is makkelijker dan je denkt en kan op 3 manieren:
1. Neem een abonnement op onze nieuwsbrief
2. Koop ons boek
3. Helemaal lief: doneer!

Geschreven door
More from Saskia Smith

Een nieuwe gore hype: de ice cream challenge

Er is weer een nieuwe challenge: de ice cream challenge. En het...
Lees verder