11 normale dingen die pubers doen, maar veel decibellen produceren

Pubers zijn gewoon heel luidruchtig

Pubers leven in de overtreffende trap en gaan alles behalve subtiel door het leven. De normale dingen die ze doen, zijn dan ook nogal lawaaierig en gaan gepaard met een aanzienlijke hoeveelheid decibellen.

Normale dingen die pubers doen, maar veel decibellen produceren

 

1) 10 dB (het geluid van bladeren die van de bomen afvallen of knisperende sneeuw)
Dit is het geluid dat pubers produceren als ze slapen. Inderdaad, zelfs dan zijn ze te horen. Het is weliswaar niet heel luid, maar toch. Ongemerkt brengen ze dus ook hun slapende uren hoorbaar door. En dat terwijl je best wel behoefte hebt aan een stil, doodstil, huis.

2) 25 dB (het geluid van wind door de bomen of een kraan die stroomt)
Pubers die ontbijten doen dat in stilte, want net wakker en hun hersens slapen nog, en hun hoofd is nog niet uitgerekt, en het leven is best zwaar als je door je moeder uit bed wordt getrommeld en ze willen ook eigenlijk niet aan de dag beginnen, want waarom zou je dat doen, en daarom staren ze maar wat voor zich uit en proberen in de mist in hun hoofd te achterhalen wie ze zijn en wat ze hier doen, zelfs dat maakt geluid. Toegegeven, het is niet hard, maar daar waar wij in stilte wakker worden en nadenken, produceren pubers alsnog geluid.

3) 50 dB (het geluid van met elkaar praten of een vaatwasser die aanstaat)
Het zit op de wc en maakt lawaai, inderdaad, op het kleinste kamertje waant je puber zich ongezien en ongehoord, maar ondertussen schieten de decibellen onder de deur ook. Evenals een onaangename geur. Want ook dat pakken ze groots en meeslepend aan: ze geven een fijn visitekaartje af zodat ze niet alleen gehoord, maar ook geroken worden.

4) 60 dB (het geluid van een stofzuiger of koffiebonen die worden gemalen)
Je denkt dat je puber in stilte whatsappt, maar dat drukken op die toetsen, het gezucht als iemand niet binnen twee tiende seconde antwoordt, de frustratie als het tikken niet sneller gaat dan 120 aanslagen per minuut; ze doen het allemaal met behoorlijk wat lawaai.

5) 85 dB (het geluid van een vol schoolplein of een drukke weg met auto’s)
De deur, voordeur, slaapkamerdeur, badkamerdeur – eigenlijk elke deur die pubers in handen krijgen, gooien ze met verve hard dicht. Jij denkt dat er een handvol auto’s vol gas voorbij raast, in werkelijkheid gooit je puber gewoon de deur dicht.

6) 90 dB – het geluid van een drukke kroeg of voorbijrazende trein
Pubers kunnen niet normaal een trap op- of aflopen. Even ben je bang dat een kudde gnoes door je huis dendert, maar het blijkt slechts een puber die naar beneden sloft.

7) 95 dB – het geluid van muziek op koptelefoon of drilboor
Pubers praten – en helemaal puberjongens die niet doorhebben dat hun stem ineens een paar bassen lager is – voor hun gevoel normaal, maar jij gaat bijna door de grond omdat het zo ontzettend hard – en in geval van pubermeisjes – hoog, is.  Als je vraagt of ze hun stem even kunnen temperen, raken ze uiterst geïrriteerd want ze praten toch gewoon normaal. Dat jij dat niet hoort, ligt echt aan jezelf. Jij wordt gewoon doof.

8) 105 dB – het geluid van een discotheek of kettingzaag
Pubers die honger hebben en de keuken inrennen en moord en brand schreeuwen omdat ze DOODGAAN VAN DE HONGER en potten en pannen tevoorschijn rukken om tosti’s te maken in een magnetron, want dat gaat sneller, en iets van bestek zoeken en een bord, nou ja dat geluid is dus gewoon niet normaal hard. Tegen de tijd dat hun tosti klaar is, is hopelijk jouw hartslag weer normaal.

9) 110 dB – het geluid van een popconcert of laag overvliegend vliegtuig
Gamen gebeurt altijd voluit. Dus voluit praten. Voluit schreeuwen.  Voluit huilen als een level niet wordt gehaald. En jij zit erbij en zoekt je oordoppen, de enige manier om dat game-geweld een beetje te dempen, wat zelfs met oordoppen in, een opgave is.

10) 120 dB – het geluid van een heavy metal-concert of brandweer met sirene
Nooit geweten, maar als de favorite YouTuber of Instagrammer van pubermeisjes hun post liket, gaan alle sirenes af: ‘OMG OMG ZIE JE DAT?  EEN LIKE! EEN LIKE! OMG. IK. GA. DOOD. En het ergste is, dit kan wel een uur aanhouden.

11) 130 dB – het geluid van een straaljager of vuurwerk
Als je denkt dat gamende pubers niet harder kunnen dan 110 db, maak dan je borst maar nat als ze Fortnite spelen met vrienden die niet lijfelijk, maar online aanwezig zijn. Het moment dat ze een squad verslaan, de juiste schuilplek hebben gevonden of winnen gaan alle decibelremmen los en gillen ze zó hard dat jij het huis maar verlaat. En een stukje gaat rijden. In stilte.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

23 dingen die pubers op vrijdagmiddag doen om het weekend in te luiden

Pubers vinden vrijdag de leukste dag van de week. Die hele lange...
Lees verder