Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar dochter daarentegen wil daar allemaal niks van weten. Die is hartstikke braaf – voor zo lang het duurt. 

“Wel sneu, want mijn moeder is gewoon echt verslaafd”. Ik trapte bijna te hard op de rem van mijn stadsblikje. Dochterlief vertelde even doodleuk aan een hockeycollega hoe ontzettend treurig ik maar niet van die vreselijkste verslaving af kwam en ze stak een heel betoog af over alle gevaren en vooral de uitermate goorheid. Geen één zin sprak zij uit zonder teleurstelling. “En daarom…maar echt daarom ga ik dus nóóit roken”. Door mijn enorme schuldgevoel miste ik de uiteindelijke doorslaggevende reden waarom dochterlief zo verstandig al tetterde dat ze roken niet eens overwoog. Ik bad al bijna elke dag dat ze niet eens een trekje proberen zou, om welke reden dan ook.

Slecht of goed voorbeeld?

Was mijn anti voorbeeld dan juist een goed voorbeeld? En zou dat voor alle slechte zaken gelden? Zo beweert mijn dochter G. dat ze pas zal gaan drinken na haar 21e, wil ze geen verkering voordat ze 18 is en dat éne doen, pas wanneer ze een jaar verkering heeft. Een heus heel anders verhaal dan haar moeders been there done that list. Heb ik dan zo het slechte dus goede voorbeeld gegeven? Doe ik dat eigenlijk nog steeds? Tot op heden is mijn ruggengraat dat van een weekdier gebleken en sponsor ik de lokale – bijna failliet gaande – sigarenboer zogenaamd uit medelijden, maar in feite door een enorm gebrek aan zelfrespect. Slecht. Zo slecht. En ik stop echt.

Verder weet miss G niet precies álles van de bloemetjes – en bijtjespraktijken mijnerzijds, maar mijn praktijken zijn ongeveer in hetzelfde jaar gestart, dus het eerste van vele biertjes, de eerste sigaret en de eerste lurk aan een joint. Ik was al in de Roxy geweest voor mijn 15e en menig hockeyfeest in o.a. Zaandam bezocht als een soort wereldtournee van bacchanalen. De grijze haren van mijn vader verdubbelden per weekend ongeveer. Ergens was ik dus geen walk in the park, qua puber. Maar wat heb ik er voor terug gekregen?  Een dochter die graag eerst haar school wil afmaken, geen verkering wil met minder dan Mr Right (gescreend en wel) en alles aan giftige consumpties vrij treurig vermaak vindt. Ha! Gaat mij dat even lekker makkelijk af. Geen preken, geen chantagemateriaal, geen rijbewijsvergoeding opleggen of uitwisselen en vooral, een zorgeloze komende zes jaar.

Brave puber

De zon brak door en ik glimlachte. Deze zaterdagochtend was praktisch idyllisch prettig gestart. Ik wist dat mijn wilde haren jaren en zwaktes op een dag omgezet konden worden in enorme voordelen. Ik heb het pubermanagement-geheim gekraakt, mensen! Ik zag mijzelf als spreken op congressen en in talkshows.
En toen …uit het niets een spookrijder. Althans, een oud vrouwtje in een op hol geslagen scootmobiel. Ze schoot ineens door op het zebrapad en ik moest met al mijn kracht op de rem trappen en klapte tegen mijn stuur. De meisjes! Ik draaide mij om, maar dank god hadden zij hun gordel om. Iets wat ik meer dan 100 x had gezegd te doen. En waar dus ook echt naar geluisterd werd. De klap was een reality check. Who am I kidding überhaupt? De prima puber hebben, slecht voorbeeld is goed volgen….uhuh. Want één belangrijk ding vergat ik even: de dame heeft mijn DNA.

Tot mijn 13e zong ik nog mee met Kinderen voor Kinderen. En in de zomer van mijn 13e kwam daar Tone Loc**. Als anthem van de daaropvolgende vrij mooie maar niet echt onschuldige jaren. Ik trok mijn gordel ook maar weer even steviger aan.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

BNK48 is een popgroep van 50 pubermeisjes die onderling strijden voor plek op het podium

De populairste popgroep van Thailand bestaat uit 50 meisjes. Elke keer als ze een nieuw nummer uitbrengen mogen 16 meisjes dat doen. En dus...

Aan je puber laten zien: daarom moet je élke dag je bed opmaken!

De Amerikaanse admiraal William McRaven leert ons een belangrijke les: maak elke dag je bed op. Want dan heb je alvast één taak gedaan....

Wat ik tegen ouders van een kind met vwo-advies zou willen zeggen

Dezer dagen schuifelt Martine met haar dochter door de gangen van de hoofdstedelijke lycea en gymnasia. Ze heeft de neiging om daar hoog over...

Help je puber de feestdagen door

Die feestdagen zijn niet alleen voor ons een gepuzzel met geld door al die extra uitgaven, ook onze pubers moeten eraan geloven. Want die...

Speciaal voor alle Tishiergeenhotel-pubermoeders: een Moederdaglied van Ed Struijlaart!

Het is helemaal niet erg als je puber Moederdag is vergeten. En dat er geen bloemen zijn en ontbijt op bed is. Want toen...

Squid Game; te gewelddadig voor jonge pubers?

Heeft jouw puber de Zuid-Koreaanse Netflixserie Squid Game al gezien? De serie is ook onder jonge pubers ongekend populair (de serie is voor kijkers...

5 dingen die in je koffer moeten zitten als je met pubers op vakantie gaat

Met pubers op vakantie, we zeiden het al eerder, is nu eenmaal een andere tak van sport. Pubers zitten niet per definitie op die...

9 redenen waarom je je kinderen in de vakantie met rust moet laten

Pfff, is het nou alweer vakantie? Gaan die kinderen eigenlijk wel naar school? Hoewel ze zich kapot ergert aan dat lamlendige gedoe, het uitslapen,...

Drie jaar na MeToo, hoe ziet dat er voor onze pubers nu uit?

Deze maand is het drie jaar geleden dat de hashtag #metoo wereldwijd werd gebruikt door vrouwen en mannen die met seksueel en grensoverschrijdend gedrag...

Voor pubers die vloggen en TikTokken is meedoen de norm, niet opvallen

De dochters van Ralph beginnen zich steeds meer te uiten met filmpjes op social media en ook daarin valt hem hun hang naar conformisme...