Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar dochter daarentegen wil daar allemaal niks van weten. Die is hartstikke braaf – voor zo lang het duurt. 

‘Wel sneu, want mijn moeder is gewoon echt verslaafd’. Ik trapte in mijn auto bijna te hard op de rem. Dochterlief vertelde namelijk doodleuk aan een hockeyvriendin hoe ontzettend treurig ik maar niet van mijn rookverslaving afkwam. En stak vervolgens een heel betoog af over alle gevaren en vooral de uitermate goorheid. Geen één zin sprak zij uit zonder teleurstelling. ‘En daarom…maar echt daarom ga ik dus nóóit roken.’ Door mijn enorme schuldgevoel miste ik de uiteindelijke doorslaggevende reden waarom mijn dochter zo verstandig was dat ze roken niet eens overwoog. Ik bad al bijna elke dag dat ze niet eens een trekje proberen zou, om welke reden dan ook.

Slecht of goed voorbeeld?

Was mijn anti-voorbeeld dan juist een goed voorbeeld? En zou dat voor alle slechte zaken gelden? Zo beweert mijn dochter dat ze pas zal gaan drinken na haar 21e, wil ze geen verkering voordat ze 18 is, en dat ‘ene’ wil ze pas doen als ze een jaar verkering heeft. Een heel anders verhaal dan haar moeders been there done that-list. Heb ik dan zo het slechte dus goede voorbeeld gegeven? Doe ik dat eigenlijk nog steeds? Tot op heden is mijn ruggengraat dat van een weekdier gebleken en sponsor ik de lokale – bijna failliet gaande – sigarenboer zogenaamd uit medelijden, maar in feite door een enorm gebrek aan zelfrespect. Slecht. Zo slecht. En ik stop echt.

Mijn dochter is 15. Toen ik zo oud was, ging ik elk weekend uit, dronk ik bier, rookte sigaretten en nam een eerste lurk aan een joint. De grijze haren van mijn vader verdubbelden per weekend ongeveer. Ergens was ik dus geen walk in the park, qua puber. Maar wat heb ik er voor terug gekregen?  Een dochter die graag eerst haar school wil afmaken, geen verkering wil met minder dan Mr Right (gescreend en wel) en alles aan giftige consumpties vrij treurig vermaak vindt. Ha! Gaat mij dat even lekker makkelijk af. Geen preken, geen chantagemateriaal, geen rijbewijsvergoeding opleggen of uitwisselen en vooral, een zorgeloze komende zes jaar.

Brave puber

De zon brak door en ik glimlachte. Deze zaterdagochtend was praktisch idyllisch prettig gestart. Ik wist dat mijn wilde haren jaren en zwaktes op een dag omgezet konden worden in enorme voordelen. Ik heb het pubermanagement-geheim gekraakt. Ik zag mijzelf als spreken op congressen en in talkshows. Je moet gewoon zelf het slechte voorbeeld zijn, dan krijg je vanzelf een brave puber. Doe er je voordeel mee!


 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

27 gebeurtenissen die laten zien dat pubers kamperen niet leuk vinden

Sommige pubers vinden dat hele camping-gebeuren maar niks. Leuk hoor met elkaar op een kluitje zitten en gezamenlijk douchen, maar zij blijven nog liever...

Door de smartphone verwachten pubers dat je altijd voor ze klaarstaat

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

9 broodnodige toelages voor ouders om het leven met pubers draaglijk te maken

Die puberteit is een pittige periode voor ouders. Hard werken, veel incasseren voor 0% dankbaarheid. Natuurlijk, die kinderbijslag is fijn, maar ik kan nog...

Luizen: het houdt niet op. Zelfs niet bij pubers

Of het nou aan het warme weer ligt, of niet. Op het hoofd van Martine's puberzoon lopen ze in rotten van tien. Dus ze...

Hoe moet het nou als jouw puber straks gaat studeren?

De mbo's, hbo's en universiteiten mogen straks maar mondjesmaat open zijn. Van de week pleitten we al voor het openstellen van de mbo's, omdat...

12 musea die pubers vanuit huis kunnen ‘bezoeken’

Naast schoolwerk, zijn er nog een aantal andere dingen die je puber thuis kan doen. Virtueel een museum bezoeken bijvoorbeeld. Want hoe leuk is...

Ook tussenjaar mogelijk voor vmbo’ers

Het stuit veel ouders tegen de borst: voor vmbo'ers is er geen tussenjaar. Waar je als havist en gymnast kunt uitvogelen wat je wil...

Waarom ik de huiswerkklas echt geen goed idee vind

Je kunt het gezeur, geduw en getrek over huiswerk natuurlijk uitbesteden aan school of een huiswerkklas. Heerlijk! Maar is dat eigenlijk wel een goed...

Ralph ging shoppen met zijn puberdochter en begreep niks van wat ze zei

De puberdochter van Ralph MOEST echt nieuwe kleding, en dus toog hij met haar naar de stad voor de aanschaf van een nieuwe garderobe. En...

Meghan Markle leert de directeur van een groot concern even een lesje

We waren al onder de indruk van Meghan Markles strijd tegen ongelijke rechten, onderstaande video van Meghan als jong meisje heeft er helemaal voor...

13 signalen dat je pubers verwend zijn (en 100 x waarom ze niet te benijden zijn)

Die kinderen van ons hebben het maar goed, denken wij. Ze gaan op vakantie, hebben zeeën van tijd en hoeven maar met hun vingers...

15 dingen die je nooit moet vragen aan je puber

Er zijn een aantal dingen die je beter niet aan je puber kunt vragen. Omdat het niet zeker is of de taak goed wordt...

De puber gaat schaatsen in 101 opmerkelijke stappen

Jawel, de puber wil best een rondje zwieren en zwaaien op het ijs. Leuk toch? Maar al dat gedoe - schaatsen zoeken, dik aankleden...