12 dingen die voor jou heel normaal zijn, maar je pubers echt niet kunnen

Afwassen? Hoe dan?

Ok, jij snapt geen bal van SnapChat en hebt geen idee wat er nou zo leuk is aan een computergame en vloggers. Maar dit kunnen je pubers dan weer niet. 

1. Afwassen

Gezellig de dag doornemen terwijl de een wast en de ander droogt is een ritueel dat sinds de jaren negentig in de meeste huishoudens is uitgestorven. Afwassen doen ze alleen nog maar op de camping en dan doen ze ongeveer honderd jaar over de ontbijtboel. Het blijft verbazingwekkend waarom daar een halve fles sop en vijf theedoeken voor nodig zijn. En hoe het komt dat ze kleddernat terugkomen – ‘Maar die kraan ging ineens heel hard enzo…’

2. Band plakken

Een klusje voor vader, die het zijn kinderen leerde: rondje knippen uit een oude fietsband, solutie erop, laten drogen en ondertussen het gaatje zoeken met een teiltje water. Kinderen hebben echt geen idee hoe het moet, want het mislukt toch altijd. Weet je hoe het komt? Fietsbanden zijn tegenwoordig zo goed, dat ze nauwelijks meer lek raken. Dus als die band een keer per jaar lek raakt, dan breng je ‘m toch naar de fietsenmaker. Of beter: je koopt gewoon een nieuwe fiets, toch?

3. Peertje indraaien

Een lamp verwisselen valt in de categorie ‘banden plakken’, want lampen zijn tegenwoordig ook zo goed dat ze nauwelijks meer stuk gaan. Een peertje indraaien is daarmee verleden tijd.

4. Draaischijf uitvogelen

En over draaien gesproken: een telefoon met een draaischijf. Wij draaiden onze vingers blauw vroeger, maar onze bloedjes hebben geen idee. Die duwen op de draaischijf. En als er dan niks gebeurt, proberen ze te swipen, wat ook geen zoden aan de dijk zet natuurlijk.

5, Envelop schrijven

Jij weet misschien nog hoe het hoort, met de postzegel rechts, het adres keurig in het midden. Maar vraag je kind eens een envelop te schrijven en hij komt er waarschijnlijk niet uit.

6. Cassettebandjes beluisteren

Zoals dat gaat met dingen die ooit en vogue waren: het komt vanzelf weer terug. De eerste cassettebandjes zijn al weer gesignaleerd. Maar hoe krijg je er muziek uit? En als de tape er onverhoopt uitschiet, hoe krijg je het dan weet terug in die cassette? Wij gaven onze pubers een potlood, maar daar snapten ze helemaal niks van.

7.  E-mail sturen

E-mailen is iets voor ouders en leraren. Dus waarom zou je je mailbox dan eigenlijk vaker inkijken dan een keer per jaar? En als je zelf een mail stuurt: waarom een aanhef, waarom een afsluiting? Op WhatsApp zie je toch ook meteen wie het gestuurd heeft?

8. Bellen

Net als mailen ook een activiteit voor veertigplussers. En als iemand belt, wimpel je hem zo onbeschoft mogelijk af. Door bijvoorbeeld midden in het gesprek op de ‘stop’-toets te drukken.

9. Kaartlezen

Je puber ooit een plattegrond in zijn handen geduwd? Navigeren zonder telefoon vinden ze heel moeilijk.

10. Informatie analoog opzoeken

Gouden gids, telefoonboek, woordenboek, het waren ooit items waar we niet zonder konden. Het nummer van die leuke jongen, een taxi, of woorden die we niet begrepen; we zochten het op in die vuistdikke naslagwerken. Die altijd prominent in huis lagen, want boordevol informatie. Onze pubers weten er geen raad mee. Opzoeken? Dat doe je met google.

11. Live televisiekijken

Je puber ooit geobserveerd terwijl hij een saai stukje uit een film of reclame probeert door te spoelen, terwijl het niet kan? En ooit geprobeerd uit te leggen dat sommige televisieprogramma’s ook echt OP televisie zijn terwijl je kijkt? Snappen ze echt helemaal niks van. Ook niet dat het reclameblok hét moment is om even naar de WC te gaan of koffie te zetten.

12. Handwasje doen

Dat wasmachines sneller dan ooit werken, en de meest delicate kleding er nog schoon én heel uitspugen, zorgt dat handwasjes iets uit vervlogen tijden is. Warm water, Biotex, weken, wassen, uitspoelen, wij draaien onze hand er niet voor om. Onze pubers daarentegen zoeken naar een knop om die wasbak het werk te laten doen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

 

Geschreven door
More from Martine De Vente

Hoe zal dat dan thuis gaan bij de Oranjes, met al die puberende prinsessen?

Zullen die puberprinsessen ook hun telefoon moeten wegleggen tijdens het eten? Martine...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *