‘Fijn dat je mijn make-up/schoenen/kleren zo mooi vindt, mag ik ze nu terug?’

Mascara, schoenen en kleren. Isabelle’s spullen verdwijnen aan de lopende band. Een persoon staat met stip bovenaan op de verdachtenlijst. 

‘Waar in ***snaam is mijn mascara?’ Elke dag slinger ik wel een vloek en een zoekopdracht de ether in. Mijn zonnebril, parfum, mascara, espadrilles, tassen, pinpas… A-l-l-e-s lijkt te verdwijnen.
Eerst krijg ik een ‘doe niet zo hysterisch’ reactie van mijn puber. Slaapdronken en dus nonchalant reageert zij en dan, in een split second, zie ik toch een kleine, schuldbewuste reactie.

‘AHA!’ Je hoeft geen afgestudeerde Sherlock Holmes te zijn om te beseffen dat de mini-me vrij hoog op de verdachtenlijst staat. “Weer gepakt? Zonder te vragen?”.  Maar dan begint het inmiddels nieuwe ochtendritueel. Vroeger was het nog de onderhandeling je-gaat- wel/ niet -in- outfits die PipiLangkousonSpeedwaardig waren naar school, nu moet ik mijn eigen collectie schoenen, kleding en make up beschermen en opeisen .

We hebben een huisekster!

Sinds de puberfase is ingetreden, moet ik mijn eigendommen bewaken als waren het kunstschatten in een museum. Dit om te voorkomen dat mini-me zich als de rechtmatige eigenaar van MIJN spullen gaat gedragen.

Ja, we hebben inmiddels dezelfde schoenmaat, we hebben inderdaad dezelfde smaak qua parfum en make up. Maar de producten zijn niet helemaal geschikt voor een meisje van (bijna) twaalf. Ik hoor de KinderenVoorKinderen hit in mijn onbewustzijn te voorschijn komen: ’mamajemakeup’. Maar potverdikkeme: ik mis designer shirts, horloges, zonnebrillen en inmiddels ook mijn geliefde handtas.

Adem in, adem uit.

Waar ben ik precies zo boos over? Want ergens ook wel leuk dat ze mijn spullen waardeert, dat ik dus niet die moeder ben waar je je kapot voor schaamt. Maar ik moet grenzen stellen! Dan maar de ‘jezus-wat-haat-ik-je’ blik incasseren.

Ik begin mijn monoloog, met als kernwoorden ‘zakgeld’, ‘eigen spullen’ en ‘privacy’. Het enige dat ze antwoordt is: ‘oké mam’ en met rollende ogen loopt ze weer haar kamer in. De deur wordt toch nog even opengegooid. “Trouwens mam, je mag best blij zijn dat ik je spullen wil. Kost jou minder geld en …. toch leuk dat ik ze leuk vind?”

Ik voel me gevleid, want een compliment van een puber is bijna net zo kostbaar als een nieuwe fles van mijn lievelingsparfum.

Oh nee… dit ken ik.

Straks gaat ze weer zeggen: ‘oh, ik was onze afspraak even vergeten’  en: ‘hoezo, is dit zo erg?’ En dat mondt dan weer uit in een halve oorlog. Ik knik en zeg ‘Ja lieverd, heel fijn dat je mijn spullen zo waardeert.’  Toch vindt ik het fijn als we hier afspraken over blijven maken’.

Als antwoord wordt de deur weer even opengegooid en wordt  mijn ontvreemde handtas de kamer ingeslingerd. Of dit nou een goed of slecht teken is, weet ik niet.
In ieder geval ben ik weer even compleet.   

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Pubers die niet luisteren als je ze roept? Gooi dan gewoon de wifi eraf

Sandra, moeder van drie, is wel  klaar met eindeloos roepen dat het eten klaar is en dat vervolgens niemand komt. Niet luisteren? Dan maar...

25 reden waarom opgroeien in de jaren 80 echt afzien was

Opgroeien in de jaren 80 en 90 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van...

De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt...

21 redenen waarom pubers best irritante huisgenoten zijn

Pfff, ze zijn lief hoor. En af en toe best gezellig. Maar af en toe kunnen we ze wel achter het behang plakken.   #1 De...

Het blijft grappig: pubers die een draaischijftelefoon proberen

Nummer zoeken, hoorn opnemen, draaien, wachten op de kiestoon. Voor onze pubers die nog nooit een draaischijftelefoon hebben gezien, blijft het apparaat een raadsel. En...

School open, maar hoe dan?

Martine zal blij zijn als het 7 juni is, want dan mogen de pubers van minister Slob waarschijnlijk weer hele dagen naar school. Maar...

Magisch: alle Harry Potterfilms weer (even) terug in de bioscoop

Dikke kans natuurlijk dat jouw pubers weliswaar Potterfans zijn, maar dat ze de eerste films nooit in de bioscoop hebben gezien en alleen kennen...

Jij wil een menstruatie-feestje? Goed hoor schatje

Wij moeten de eerste puber nog tegenkomen die het fantastisch vindt om voor het eerst ongesteld te worden. Maar sommige moeders vinden het nodig...

Madonna door de jaren heen

'Get into the groove', welnu dat deden we maar al te graag toen wij puber waren en Madonna ons dit toezong. De grande dame...

Waarom alle scholen in Nederland zouden moeten zijn als die in Finland

Geen huiswerk, 20 uur per week naar school en genoeg tijd om te spelen, sporten en muziek te maken. De scholen in Finland zijn...

9 apps die het leven van puberouders makkelijker maken

We zijn eigenlijk nog op zoek naar apps die het leven van puberouders makkelijker maken. We zijn helaas zelf niet zo technisch en hopen...

Wow, dit wisten wij zelfs niet eens over onze cyclus

Tof om te laten zien aan je puberdochter. Ongesteld zijn en de hormonenkermis die daar bij hoort, zijn niet alleen maar k*t. Dit filmpje...

Scholieren zijn ernstig in de problemen geraakt door de lockdowns

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen op middelbare scholen zo'n 27 weken achterlopen op het onderwijsschema van vóór corona. Die achterstand moet ingehaald worden, al...