‘Fijn dat je mijn make-up/schoenen/kleren zo mooi vindt, mag ik ze nu terug?’

Mascara, schoenen en kleren. Isabelle’s spullen verdwijnen aan de lopende band. Een persoon staat met stip bovenaan op de verdachtenlijst. 

Waar in ***snaam is mijn mascara? Elke dag slinger ik wel een vloek en een zoekopdracht de ether in. Mijn zonnebril, parfum, mascara, espadrilles, tassen, pinpas; álles lijkt te verdwijnen. Eerst krijg ik een ‘doe niet zo hysterisch’ reactie van mijn puber. Slaapdronken en dus nonchalant reageert zij en dan, in een split second, zie ik toch een kleine, schuldbewuste reactie.

Je hoeft geen afgestudeerde Sherlock Holmes te zijn om te beseffen dat mijn puber vrij hoog op de verdachtenlijst staat. ‘Weer gepakt, zonder te vragen?’, vraag ik aan mijn dochter. En dan begint het inmiddels nieuwe ochtendritueel. Vroeger was dat het onderhandelen over wel of niet in bepaalde (lees K3) outfits naar school gaan, nu moet ik mijn eigen collectie schoenen, kleding en make up beschermen en opeisen, want we hebben blijkbaar een huisekster.

Puber draagt jouw spullen

Sinds de puberfase is ingetreden, moet ik mijn eigendommen bewaken als waren het kunstschatten in een museum. Dit om te voorkomen dat mijn dochter zich als de rechtmatige eigenaar van MIJN spullen gaat gedragen.

Ja, we hebben inmiddels dezelfde schoenmaat, we hebben inderdaad dezelfde smaak qua parfum en make up. Maar de producten zijn niet helemaal geschikt voor een meisje van dertien. Ik hoor de Kinderen voor Kinderen-hit ‘mama je makeup’ meteen mijn hoofd schallen. Maar los van de make up mis ik mijn designer shirts, horloges, zonnebrillen en inmiddels ook mijn geliefde handtas.

Compliment

Adem in, adem uit. Want waar ben ik precies zo boos over? Ergens is het ook wel leuk dat ze mijn spullen waardeert, dat ik dus niet die moeder ben waar je je kapot voor schaamt. Maar ik moet grenzen stellen! Dan maar de jee-mam-doe-niet-zo-space-blik incasseren.

Ik begin mijn monoloog, met als kernwoorden zakgeld, eigen spullen en privacy. Het enige dat ze antwoordt is: ‘oké mam’ en met rollende ogen loopt ze weer haar kamer in. De deur wordt toch nog even opengegooid. “Trouwens mam, je mag best blij zijn dat ik je spullen wil. Kost jou minder geld en toch leuk dat ik ze leuk vind? Zie het als een compliment!”

Afspraak is afspraak

Ik voel me gevleid, want een compliment van een puber is bijna net zo kostbaar als een nieuwe fles van mijn lievelingsparfum. Maar deze strategie ken ik. Straks gaat ze weer zeggen: ‘oh, ik was onze afspraak even vergeten’ en: ‘hoezo, is dit zo erg?’ En dat mondt dan weer uit in een halve oorlog. Ik knik en zeg: ‘Ja lieverd, heel fijn dat je mijn spullen zo waardeert. Toch vindt ik het fijn als we hier afspraken over blijven maken’.

Als antwoord wordt de deur weer even opengegooid en wordt mijn ontvreemde handtas de kamer ingeslingerd. Of dit nou een goed of slecht teken is, weet ik niet. In ieder geval ben ik weer even compleet.   

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Speel nu onze ‘Hoera het is weekend’-bingo!

Het is zaterdag, dus jij hebt zin in het weekend. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met die oeverloze puberdiscussies. Om het toch...

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

Voor een puber is niks zo goed als een bijbaantje

Martine zou wel graag willen dat haar zoon wat minder zou studeren en meer gezellige dingen op school doet. De debat- of toneelclub, ook...

Onze pubers zijn in Nederland domweg gelukkig

Als je puber de volgende keer moppert dat hij nóóit wat mag van jou of over dat school echt verschrikkelijk is: vertel hem dat...

Tieners minder laten drinken? Zo doen ze dat in IJsland

In de jaren 90 was bijna de helft van de IJslandse jongeren al een of meerdere keren dronken geweest, nu is dat nog maar...

Er zijn nog 400 andere Lili’s en Howicks die ‘thuis’ zijn in Nederland

Lili en Howick mogen blijven. Hopelijk betekent dat ook voor 400 andere pubers, die er niks aan kunnen doen dat ze in Nederland verzeild...

Tante Annie rookt voor het eerst een joint en dat is de beste voorlichtingsvideo voor pubers

Zo'n tien jaar geleden rookte tante Annie (60+) in het televisieprogramma van Paul de Leeuw voor het eerst van haar leven een joint. Ze...

Pubers van een praktijkschool vertellen openhartig over hun leven

In de documentaire Spiegeldromen van omroep Human vertellen pubers die op de praktijkschool zitten op een prachtige, indringende manier over hun leven en dromen,...

Deze pubermoeder start een geweldige actie #doeswat

Pubers die alles laten slingeren en nooit opruimen, voor veel ouders is dit een herkenbaar en helaas terugkerend fenomeen. De hele dag zijn we...

Op deze 21 momenten met pubers wil je een Barbamama/papa zijn

Met pubers moet je behoorlijk flexibel zijn. Je weet immers nooit wat ze nodig hebben en wat jouw rol daarin is. Hoe handig zou...

‘Tapping’ in de klas helpt tegen stress, angst en zelfs pesten

Zachte klopjes, tapping, op de meridianen, energiebanen, in je gezicht helpt kinderen om om te gaan met bijvoorbeeld stress. Het klinkt net zo eenvoudig...

Je knippert even met je ogen en, hup, die acht jaar basisschool zijn voorbij

Martine ziet zichzelf nog zo staan voor de deur van de klas, met een krijsende kleuter aan haar rokken. Nog geen seconde later heeft...