12 redenen waarom pubers moeten weten wie ABBA is

Eindelijk is er nieuws van het Abba front. De legendarische Zweedse popgroep Abba heeft namelijk voor het eerst sinds 1981 nieuwe nummers opgenomen. Het gaat om twee liedjes die in december uitkomen. En hoewel ik moet toegeven dat ik pas in mijn twenties Abba echt ontdekte, en dit was in de jaren negentig toen disco al lang niet meer en vogue was, realiseerde ik me dat mijn pubers geen idee hebben wie Anni-Frid, Agnetha, Benny en Bjorn zijn. Waarom ze dat wel moeten weten:

  1. Die kleding! Strakke discopakken, ook voor de mannen! Saillant detail: die kleding droegen ze vanwege de strenge belastingregels in Zweden. Alleen als het duidelijk was dat de kleding bedoeld was voor een optreden kon je het namelijk afschrijven.
     
  2. Na 35 jaar zijn ze gewoon nog steeds hot & happening, gezien alle tumult over de nieuwe nummers die ze uitbrengen.
  3. Ze gaan op tournee, maar dan wel als hologrammen. Hoe lit is dat?
  4. ABBA brak wereldwijd door toen ze met Waterloo het Eurovisie Songfestival wonnen, dat kunnen we van Trijntje of The Common Linnets niet zeggen.
  5. ABBA staat op de vierde positie in het klassement van de meest verkochte artiesten in de muziekgeschiedenis, inderdaad dat is hoger dan Lill’Kleine of Katy Perry.
  6. Mamma Mia!
  7. De musical ‘Mamma Mia!’ werd in 1999 gelanceerd en bracht wereldwijd elke avond 17.000 mensen naar de zalen. In totaal zijn 42 miljoen toeschouwers in 35 landen gaan kijken naar de musical.
  8. ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums en ruim 370 miljoen platen in totaal.
  9. De liedjes van ABBA zing je zo mee, geen ingewikkeld coupletten, overgangen of refreinen.
  10. De groep heeft een eigen museum in Stockholm.
  11. Het beste disconummer ever is van Abba:
  12. Geen enkele muziek danst zo lekker als die van Abba. En dat gaan we vandaag dan ook de hele dag doen, wat onze pubers daar ook van vinden.

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

20 puberuitspraken die ondertiteld moeten worden

Doorgaans verstaan we die pubers van ons wel. Maar soms komt er...
Lees verder