14 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

De oudste van Marloes is een onverbeterlijke optimist. Daar waar anderen beperkingen zien, ziet haar zoon mogelijkheden. Marloes ziet de beren op de weg van mijlenver aankomen.

Mijn puberzoon zit altijd vol wilde ideeën en plannen. Maar hij kan -als iedere puber- niet altijd alle gevolgen van zijn acties overzien.

#1 Als je puber verklaart 5 minuten voor school begint dat hij ‘nog even gaat liggen’.

#2 Hij denkt de rest van het jaar zoveel zelfdiscipline op te kunnen brengen met iedere dag twee uur per dag extra huiswerk maken die vijf hopeloze onvoldoendes nog te kunnen ophalen.

#3 Dit verklaard hebbende, deelt hij mee nog een dag extra te zijn ingeroosterd bij zijn vakkenvul-bijbaantje. Hij moet immers sparen voor de zomervakantie.

#4 Hij denkt trouwens met het salaris van dat bijbaantje genoeg geld bijeen te kunnen sparen voor dat weekje Mallorca met zijn vrienden.

#5 Komende zaterdag wil hij én naar een feestje, maar moet hij ook zondag om negen uur in de ochtend voetballen en hij denkt dat hij die dag echt wel fit genoeg is om zondag zijn huiswerk te maken en zijn vakkenvulbaantje te doen.

#6 Die supersnelle gamecomputer van 800 euro heeft hij toch nog voor de zomervakantie bij elkaar gespaard. Hij heeft uitgerekend dat wanneer hij helemaal niks uitgeeft, dat net gaat lukken.

#7 Van zijn verjaardagsgeld wil je puber dan van de zomer op vakantie. Niet ver hoor, ze gaan gewoon fietsen naar Terschelling en hebben bedacht dat ze de rest van de vakantie prima thuis kunnen blijven.

#8 Hij dacht met die fake-ID waarop hij zich ouder had gefotoshopt met een baard, prima een bar zou kunnen binnenkomen.

#9 Hij zegt dat hij met Google Maps de hele stad kan doorkruisen, maar alle fietsroutes die hij aflegt lopen via school, waardoor alles altijd langer duurt dan hij denkt.

#10 Hij denkt dat hij die boeken van zijn boekenlijst nog wel kan lezen. Daar heeft hij tijdens die meivakantie heus wel tijd voor.

#11 Hij gelooft dat jij straks vast wel tijd om op je werk dat werkstuk te printen (graag in kleur), in te binden en -o,ja- kun je het voorwoord en de conclusie even schrijven, en de spelfouten eruit halen? Hij moet het namelijk morgen inleveren en hij is al op de helft.

#12 En hij denkt dat jullie het goed vinden om de auto uit te lenen aan die vriend die net zijn rijbewijs heeft. Want anders moet jij de jongens bij nacht en ontij ophalen bij een of ander duister industrieterrein waar een duister feest aan de gang is.

#13 Mogen ze de auto niet? Dan willen ze volgende week wel een feestje geven. Of wij dan weg willen zijn. Of in ieder geval boven. En nu gaan ze wel echt opruimen. Nee, niet zoals vorige keer. Beloofd.

#14 En hoezo geen geld voor een feestje? Hij heeft toch een baantje?

***
Geen idee meer hoe je kind elkaar zit? Lees dit boek!

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Dit is waarom je puber je soms Karen noemt (ook al heet je geen Karen)

Martine wordt nog steeds door haar puberzoon uitgemaakt voor Karen. Want een Karen hebben als moeder, dat is echt geen pretje. Ook al heet...

25 signalen dat de puberteit echt is begonnen (en dat het tijd is voor een Handboek)

Twijfel je of je kind al een puber is? En gaat het volgend jaar naar de brugklas? Dan is het tijd voor ons Handboek...

Zo kan jouw puber goedkoop op kamers

Let op: je gaat een gesponsorde tekst lezen Gister was je  kind nog een puber, vandaag opeens een jongvolwassene die gaat studeren en op kamers...

Dit is waarom pubers altijd je ijskast leegvreten

Martine verbaast zich er iedere dag weer over hoeveel haar zoon van 13 aan eten wegstouwt. 'Hij heeft het ritme van een Tour de...

Deze 10 soorten puberouders kennen we allemaal

Dankzij De luizenmoeder, weet heel Nederland wat een Curling-ouder is maar er zijn meer bijzondere oudertypes. Na heel wat jaartjes ervaring als ouder op...

Nog nooit ge-jumphugged? Deze twee jongens laten zien hóe leuk, en makkelijk, dat is

Het is even oefenen, maar dan kun je ook wel wat. Deze twee Mexicaanse jongens jump-huggen zich een slag door Mexico. Dat willen wij...

Ongebruikelijke zelfverdedigingstrucs voor pubers

Het is handig voor pubers, meisjes, maar zeker ook jongens, om zich te kunnen verdedigen. Tegen een zakkenroller, aanvaller, of dief die er met...

‘Ga je zo naar je werk?’ en 10 andere hartverwarmende puberuitspraken

Caro (onze collega pubermoeder van Wine up) had ooit een Amerikaanse collega die iedere seconde van de dag bezig was met zelfontplooiing. Op dag twee vroeg...

20 heel simpele taken waar pubers applaus voor willen hebben

Voor ons zijn zaken als je bord opruimen en schoenen onder de kapstok zetten heel gewoon. Die doe je bijna zonder erover na te...