14 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

De oudste van Marloes is een onverbeterlijke optimist. Daar waar anderen beperkingen zien, ziet haar zoon mogelijkheden. Marloes ziet de beren op de weg van mijlenver aankomen.

Mijn puberzoon zit altijd vol wilde ideeën en plannen. Maar hij kan -als iedere puber- niet altijd alle gevolgen van zijn acties overzien.

#1 Als je puber verklaart 5 minuten voor school begint dat hij ‘nog even gaat liggen’.

#2 Hij denkt de rest van het jaar zoveel zelfdiscipline op te kunnen brengen met iedere dag twee uur per dag extra huiswerk maken die vijf hopeloze onvoldoendes nog te kunnen ophalen.

#3 Dit verklaard hebbende, deelt hij mee nog een dag extra te zijn ingeroosterd bij zijn vakkenvul-bijbaantje. Hij moet immers sparen voor de zomervakantie.

#4 Hij denkt trouwens met het salaris van dat bijbaantje genoeg geld bijeen te kunnen sparen voor dat weekje Mallorca met zijn vrienden.

#5 Komende zaterdag wil hij én naar een feestje, maar moet hij ook zondag om negen uur in de ochtend voetballen en hij denkt dat hij die dag echt wel fit genoeg is om zondag zijn huiswerk te maken en zijn vakkenvulbaantje te doen.

#6 Die supersnelle gamecomputer van 800 euro heeft hij toch nog voor de zomervakantie bij elkaar gespaard. Hij heeft uitgerekend dat wanneer hij helemaal niks uitgeeft, dat net gaat lukken.

#7 Van zijn verjaardagsgeld wil je puber dan van de zomer op vakantie. Niet ver hoor, ze gaan gewoon fietsen naar Terschelling en hebben bedacht dat ze de rest van de vakantie prima thuis kunnen blijven.

#8 Hij dacht met die fake-ID waarop hij zich ouder had gefotoshopt met een baard, prima een bar zou kunnen binnenkomen.

#9 Hij zegt dat hij met Google Maps de hele stad kan doorkruisen, maar alle fietsroutes die hij aflegt lopen via school, waardoor alles altijd langer duurt dan hij denkt.

#10 Hij denkt dat hij die boeken van zijn boekenlijst nog wel kan lezen. Daar heeft hij tijdens die meivakantie heus wel tijd voor.

#11 Hij gelooft dat jij straks vast wel tijd om op je werk dat werkstuk te printen (graag in kleur), in te binden en -o,ja- kun je het voorwoord en de conclusie even schrijven, en de spelfouten eruit halen? Hij moet het namelijk morgen inleveren en hij is al op de helft.

#12 En hij denkt dat jullie het goed vinden om de auto uit te lenen aan die vriend die net zijn rijbewijs heeft. Want anders moet jij de jongens bij nacht en ontij ophalen bij een of ander duister industrieterrein waar een duister feest aan de gang is.

#13 Mogen ze de auto niet? Dan willen ze volgende week wel een feestje geven. Of wij dan weg willen zijn. Of in ieder geval boven. En nu gaan ze wel echt opruimen. Nee, niet zoals vorige keer. Beloofd.

#14 En hoezo geen geld voor een feestje? Hij heeft toch een baantje?

***
Geen idee meer hoe je kind elkaar zit? Lees dit boek!

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Luizen bij pubers: het houdt niet op…

Luizen bij pubers komt misschien wel net zo vaak voor als luizen...
Lees verder