In 10 handige stappen Whatsappen met je puber uitgelegd

Whatsappen met je puber? Dan heb je deze handige wijzer voor ouders nodig

Denk maar niet dat jij als volwassene dat hele WhatsApp gebeuren goed onder de knie hebt. Als je pubers in je omgeving hebt, weet je dat een uitglijder snel is gemaakt. Het is namelijk een universum met heel eigen regels. Jeanette legt de puber WhatsApp-etiquette uit.

1. Het gebruik van klinkers is totaal overbodig. Bizarre lettercombinaties als hz, wtf, np, gwn, drm lijken voor jou misschien Oekraïens, maar zijn voor een puber gesneden koek.
2. Ook het gebruik van leestekens is een overbodige luxe. Sterker nog, een zin op de correcte manier beëindigen met een punt, klinkt de puber behoorlijk agressief in de oren.
3. Correcte spelling is sowieso niet belangrijk, het gaat om de snelheid van de reactie. Daarom zijn zij er ook heel goed in. Hun duimen vliegen razendsnel over dat schermpje en zij produceren moeiteloos hele epistels. Het app-tempo van onze generatie is behoorlijk lachwekkend, getuige de reactie: ‘Haha, zit ik een uur te wachten omdat ik zie dat je aan het typen ben, komt er één zin!’
4. Krijg je 100 appjes kort achter elkaar, raak dan niet in paniek. Dat hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat er sprake is van een noodsituatie. De puber heeft gewoon niet zo heel veel geduld.
5. Blauwe vinkjes is METEEN reageren. Ook al is het geen vraag. Al doe je maar een duimpje of een smiley, maar doe IETS. Als je die regel overtreedt, berg je dan. Een spervuur aan appjes volgt: Mam, mam, joehoe, ANTWOORD!! Plies.
6. Andersom werkt trouwens niet. Als jij een vraag stelt, kun je eindeloos op antwoord wachten. Een kwestie van prioriteiten vrees ik. Het is een oneerlijke wereld.
7. Meiden houden van opsmuk in de tekst en gaan volledig los met de emoticons. Jongens daarentegen zijn meer van de eenlettergrepige woorden. Ja, nee, met een beetje geluk gevolgd door die lachende drolsmiley.
8. Het is op WhatsApp net als in het echte leven, het gaat vreselijk vaak over eten. Wat eten we? Waar liggen de koekjes? Waarom is er nooit iets lekker in huis? Ga je nog naar de supermarkt?
9. Ok is niet okay. Mijn dochter is in ieder geval zwaar beledigd als ik antwoord met ok. Ok? Wat is dat nou weer voor kortaf klote antwoord??! Het moet oké of okay zijn. Hier is de hoeveelheid klinkers dan blijkbaar weer wel belangrijk. Probeer het niet de begrijpen, er is geen logica.
10. Je moet niet gek opkijken als zij voor iedere woord een aparte app versturen. Maar let op: als de appjes per letter komen, is er serieus stront aan de knikker:
A
N
T
W
O
O
R
D
A
U
B
!!

Soms verlang ik terug naar de tijd dat je alleen kon bellen. Dan kon ik tenminste niet zo diep wegzinken in dat appmoeras.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Jeanette Benschop

14 keiharde bewijzen dat pubers je stokoud doen voelen

In mijn hoofd kan ik dan nog wel een jonge, vitale vlotte...
Lees verder