Waarom je in september altijd blut bent (en ja, geef je pubers maar de schuld)

Vergeet december, september is altijd de duurste maand van het jaar, zo leert de ervaring. Martine betaalt zich dan helemaal blauw aan van alles. Dat heeft vooral te maken met de pubers. En ok, ze heeft ook niet heel erg goed opgelet in de vakantie. Want in september komt ook nog eens de rekening van de creditcard-maatschappij. 

Ik weet niet hoe het met jouw bankrekening is, maar die van mij is behoorlijk leeg. Vakantie, een nieuw schooljaar, een nieuw sportseizoen en weer aan het werk; het hakt er allemaal behoorlijk in. Zeker nu ik wat pubers thuis heb, raakt de bodem van de schatkist in Huize De Vente rap in zicht.

Op zich ben ik met geld best verstandig. Ik had bijvoorbeeld in juni bedacht geld opzij te zetten om die dure septembermaand mee door te komen. Maar in de zomervakantie heb ik echt geen zin om op geld te letten. Daar pluk ik dan nu de vakantie de wrange vruchten van. Was het maar alvast december. O nee, ook een dure maand. Maar niet zo duur als september.

Hier aan gaat het allemaal op:

-Pianoles, theaterles en alle sportclubs. Ze sturen nu allemaal hun facturen. Vooruit betalen graag.

-En vergeet de huiswerkklas niet.

-‘Hoezo moet je voor school een nieuwe computer hebben? Wat is er mis met Windows Vista? O je wilt gamen?’

-‘Een MacBook?! Ben je nou helemaal…’

-Natuurlijk is de puberzoon zijn kluissleutel kwijt, en natuurlijk moet je opnieuw borg betalen voor de nieuwe kluissleutel.

-€ 50,- aftikken op de schoolcampus

-Het schoolkamp, ook vooruit betalen graag.

-Borg voor de boeken. Zóveel?

-Die zat er ook nog aan te komen. De acceptgiro voor het schoolgeld. Een paar honderd euro ka-tjinggg. Je gaat naarstig op zoek naar de regeling voor gespreid betalen.

-Nieuw schooljaar, nieuwe regels thuis. Dus ook een nieuwe ronde onderhandelingen over zak- en kleedgeld. Ik heb gevraagd of we het zakgeld niet kunnen verlagen, maar dat vonden ze geen goed idee.

-Een nieuw schooljaar is hier in huis voor de pubers ook een reden om de telefoon te evalueren. ‘Leuk voor Sterre dat ze een iPhone X heeft, maar je kunt best nog een jaartje door met die 5.’

-Je zoon (wanneer houdt die gast eens op met groeien) trekt na zijn vakantie weer eens een lange broek aan, en die blijkt tien centimeter te kort.

-Idem voor zijn schoenen voor gym, sporttenue en trainingsbroek. Allemaal een, zo niet twee maten te klein.

-Je dochter moet en zal een back to school-outfit. Alles wat ze voor de vakantie aantrok naar school, is sooo last season.

-Als je pech hebt, moeten ze een grotere fiets. En een nieuwe jas. En nieuwe schoenen.

-En ok, deze had je verdrongen. Maar nu zit-ie toch echt in je mailbox: de creditcard-afrekening van de vakantie. Voor die –kom op schat we doen eens lekker gek– oesters en champagne in dat strandtentje. De boothuur omdat de pubers dat echt té cool vonden (en je man ook). En vergeet niet die paar keer uit eten op het moment dat je eigenlijk liever zelf wilde koken, maar geen zin had omdat het vakantie was. O ja: voor dat leuke jurkje dat je niet wilde kopen, maar dat zo leuk stond. En die koddige vakantieschoenen die nu ergens in de kast liggen te verstoffen tot volgend jaar. Als je ze tegen die tijd weet te vinden.

Geschreven door
More from Martine De Vente

Titanic: de bakvissenfilm bij uitstek

Grappig, pubermeiden van nu zijn helemaal in de greep van de Titanic....
Lees verder