15 redenen waarom alles gewoon was beter in de jaren 80

Ben jij in de jaren 80 opgegroeid? Dan verbaas je je vast over hoe het puberleven van nu. Want let’s face it, het was gewoon veel beter toen.

 • Geen talentloze YouTuber die net uit een ei is gekropen om te vertellen wat de nieuwste gadgets zijn. Nee, wij hoorden dat van Chriet Titulaer, een gerenommeerde coryfee met levenservaring.
 • Foto’s namen wij niet van onszelf, maar van een ander.
 • Porno was niet makkelijk anoniem te bekijken vanaf je telefoon, daar moest je dapper voor zijn. De blote billenvideo’s stonden namelijk in een achterafhokje in de videotheek. Daar kon je zomaar betrapt worden door de buurman. Gênant!
 • Ren je rot, Stuif es in en Klassenwerk vonden we oprecht leuke televisie. Lekker naar leeftijdsgenoten kijken die kunstjes uit haalden of heel hard heen en weer aan het rennen waren. Pubers van nu kijken naar andere pubers die zitten te gamen. Dat is toch een stuk minder goed voor je lijf.
 • Series als Q en Q en De Zevensprong waren het spannendste dat je ooit had gezien. Bij de gemiddelde puber is er heel wat meer bloederigheid nodig om die hartslag een beetje omhoog te krijgen.
 • Top Pop en Countdown waren verplichte kost als je tenminste een beetje mee wilde kunnen praten over muziek enzo. Toen de clip Thriller van Michael Jackson uitkwam, bleef je daarvoor thuis. Dat die clip bijna een half uur duurde, vonden wij niet erg. Pubers van tegenwoordig hebben de aandachtspanne van een gemiddelde bosui.
 • Wij leefden intens mee met de belevenissen van de rijke families uit Dallas, Dynasty en de Fabriek. Heel wat meer diepgang dan wat die totaal gerenoveerde familie Kardashian meemaakt.
 • De wereld was een stuk groter. Toen de acteurs van the A-team naar Nederland kwamen, liep het hele land uit. Nu vliegt iedere acteur uit de C klasse vrijwel continue de wereld over. Niets om een hele toestand van te maken.
 • Je agenda was niet iets om je huiswerk in op te schrijven, maar een manier om je identiteit te tonen. Je knipte fanatiek de Hitkrant, Popfoto en de Duitse Bravo aan stukken om hem te versieren. Nu ziet alles er hetzelfde uit. We hadden ook niet allemaal dezelfde jas en tas. Je customizde alles zelf. De 80’s waren de hoogtijdagen voor de buttons.
 • Sushi en poké bowl? Wat een modern en exotisch geneuzel! Wij waren tevreden met likkoekjes in het buitenzwembad. We aten zure bommen en haalden koekkruimels op de markt.
 • Moeilijk gedoe over alcohol? Welnee. Kreeg je op een kinderpartijtje Shandy met 0,1% alcohol, dan steeg de organisator van het partijtje meteen 10 plaatsen op de populariteitsladder. Shandy was namelijk het absolute toppunt van volwassen zijn. En je eerste biertje of bessen-up dronk je samen met je ouders op je 13e.
 • En niet je hele vakantie live streamen voor je vrienden. Nee, kwartjes sparen zodat je in een telefooncel een keer per week snel de highlights door de hoorn kon toeteren. Hoe het er daadwerkelijk uitzag, kon je later met een beetje geluk laten zien, als je de vakantiefoto’s kon ophalen en als ze gelukt waren.
 • M & M’s heette nog gewoon Treets en Twix was Raider. Geen idee waarom dat ineens helemaal anders moest. Hip en moeilijk gedoe.
 • Het was niet alleen maar ikke-ikke-ikke. Iedere zichzelf respecterende klas op de basisschool had zijn eigen Foster Parent kindje. Een kindje in een ontwikkelingsland waar je geld naar toestuurde zodat hij of zij het een beetje beter kreeg. Eens in de zoveel tijd kreeg je een update en een foto.

Misschien moeten we ons niet zo verbazen maar juist wat meer medelijden hebben met die pubers van nu.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Waarom zou je je kind in groep 8 naar een hoger schooladvies willen pushen?

Ouders die leraren onder druk zetten voor een hoger schooladvies. Kinderen die zich over de kop werken om toch 'hoger' te scoren op de...

Klassieker: zo demonstreren de zusjes Veenendaal tegen racisme

De geweldige typetjes van Van Kooten en De Bie, de zusjes Veenendaal, gingen ook al demonstreren tegen racisme. Met een roeptoeter door hun kakdorp...

Mijn kind wil veganist worden, en ik vind het een slecht idee

Marloes' jongste is heel principieel, ook tijdens het eten. Vegetariër worden, oké. Nu wil ze ook veganist worden. Oké, hartstikke hip en verantwoord. Maar...

Dit gunnen we elke puber: leraren met een bijzonder goed gevoel voor humor

School hoeft echt niet saai te zijn. Helemaal als je les krijgt van de grappenmakers onder ons. Van leraren die aan je lachen krijgen,...

Pubers vragen of we deze 35 dingen in 2023 alsjeblieft niet meer willen doen

Omdat het de tijd van lijstjes en overzichten is hebben onze pubers er ook een gemaakt. Of we deze dingen volgend jaar alsjeblieft NIET...

Van deze challenge worden we heel erg blij!

Als er een challenge viral gaat betekent dat vaak slecht nieuws. Want de vaatwassertablet-challende, kaneel-challenge en condoomoverjehoofd-challenge waren behoorlijk slechte ideeën. Maar nu is...

Kijken! Amber Iris legt uit hoe het is om transgender te zijn

Spangas-hoofdrolspeelster Amber Iris vlogt regelmatig over hoe dat nou allemaal werkt, transgender zijn. Ze vertelt zo open over die pillen, prikken en hormonen dat...

Zwanger worden op je zeventiende, het hóeft geen drama te zijn

Het programma Vier handen op een buik laat een wel heel eenzijdige kant van tienermoederschap zien. Leuk voor de kijkcijfers wellicht, maar niet helemaal...

9 bewijzen dat pubers op een andere manier ruiken dan wij

Is het je wel eens opgevallen dat het reukorgaan van je puber op een heel andere manier werkt? Zij ruiken dingen niet die er...