15 redenen waarom alles gewoon was beter in de jaren 80

Ben jij in de jaren 80 opgegroeid? Dan verbaas je je vast over hoe het puberleven van nu. Want let’s face it, het was gewoon veel beter toen.

 • Geen talentloze YouTuber die net uit een ei is gekropen om te vertellen wat de nieuwste gadgets zijn. Nee, wij hoorden dat van Chriet Titulaer, een gerenommeerde coryfee met levenservaring.
 • Foto’s namen wij niet van onszelf, maar van een ander.
 • Porno was niet makkelijk anoniem te bekijken vanaf je telefoon, daar moest je dapper voor zijn. De blote billenvideo’s stonden namelijk in een achterafhokje in de videotheek. Daar kon je zomaar betrapt worden door de buurman. Gênant!
 • Ren je rot, Stuif es in en Klassenwerk vonden we oprecht leuke televisie. Lekker naar leeftijdsgenoten kijken die kunstjes uit haalden of heel hard heen en weer aan het rennen waren. Pubers van nu kijken naar andere pubers die zitten te gamen. Dat is toch een stuk minder goed voor je lijf.
 • Series als Q en Q en De Zevensprong waren het spannendste dat je ooit had gezien. Bij de gemiddelde puber is er heel wat meer bloederigheid nodig om die hartslag een beetje omhoog te krijgen.
 • Top Pop en Countdown waren verplichte kost als je tenminste een beetje mee wilde kunnen praten over muziek enzo. Toen de clip Thriller van Michael Jackson uitkwam, bleef je daarvoor thuis. Dat die clip bijna een half uur duurde, vonden wij niet erg. Pubers van tegenwoordig hebben de aandachtspanne van een gemiddelde bosui.
 • Wij leefden intens mee met de belevenissen van de rijke families uit Dallas, Dynasty en de Fabriek. Heel wat meer diepgang dan wat die totaal gerenoveerde familie Kardashian meemaakt.
 • De wereld was een stuk groter. Toen de acteurs van the A-team naar Nederland kwamen, liep het hele land uit. Nu vliegt iedere acteur uit de C klasse vrijwel continue de wereld over. Niets om een hele toestand van te maken.
 • Je agenda was niet iets om je huiswerk in op te schrijven, maar een manier om je identiteit te tonen. Je knipte fanatiek de Hitkrant, Popfoto en de Duitse Bravo aan stukken om hem te versieren. Nu ziet alles er hetzelfde uit. We hadden ook niet allemaal dezelfde jas en tas. Je customizde alles zelf. De 80’s waren de hoogtijdagen voor de buttons.
 • Sushi en poké bowl? Wat een modern en exotisch geneuzel! Wij waren tevreden met likkoekjes in het buitenzwembad. We aten zure bommen en haalden koekkruimels op de markt.
 • Moeilijk gedoe over alcohol? Welnee. Kreeg je op een kinderpartijtje Shandy met 0,1% alcohol, dan steeg de organisator van het partijtje meteen 10 plaatsen op de populariteitsladder. Shandy was namelijk het absolute toppunt van volwassen zijn. En je eerste biertje of bessen-up dronk je samen met je ouders op je 13e.
 • En niet je hele vakantie live streamen voor je vrienden. Nee, kwartjes sparen zodat je in een telefooncel een keer per week snel de highlights door de hoorn kon toeteren. Hoe het er daadwerkelijk uitzag, kon je later met een beetje geluk laten zien, als je de vakantiefoto’s kon ophalen en als ze gelukt waren.
 • M & M’s heette nog gewoon Treets en Twix was Raider. Geen idee waarom dat ineens helemaal anders moest. Hip en moeilijk gedoe.
 • Het was niet alleen maar ikke-ikke-ikke. Iedere zichzelf respecterende klas op de basisschool had zijn eigen Foster Parent kindje. Een kindje in een ontwikkelingsland waar je geld naar toestuurde zodat hij of zij het een beetje beter kreeg. Eens in de zoveel tijd kreeg je een update en een foto.

Misschien moeten we ons niet zo verbazen maar juist wat meer medelijden hebben met die pubers van nu.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Snoepgoed dat je vast nog wel kent van toen je zelf een puber was

Een frisse adem, daar zijn pubers bijzonder alert op. Want stel je gaat onverwacht een potje zoenen of je komt die ene leukerd tegen, dan...

13 heel herkenbare vakantiefoto’s van pubers

De foto's die je vroeger van je kind maakte in de zomervakantie zien er heel anders uit dan de foto's die je nu maakt....

Pubers kunnen glashard liegen, maar ze zijn er niet zo heel goed in.

Heb je pubers, dan kun je zomaar geconfronteerd worden met keiharde leugens, domme acties en beschermengelen die net op tijd komen aanvliegen. Deze ouders...

Hoed je voor de creditboy

Een nieuw soort crimineel is opgedoken rond sommige Nederlandse schoolpleinen en in winkelstraten: de creditboy. Het is de nieuwe vriend van je zoon of...

Helpt dat alcoholverbod nou wel of niet?

Niet drinken tot je achttiende, het lijkt te helpen om de puberhersenen te beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol. Maar is dat ook...

11 heel herkenbare manieren waarop pubers hun moeder roepen (en je weet meteen wat ze willen)

De zestienjarige dochter kan op heel veel verschillende manieren 'Mama' zeggen. En aan de intonatie weet 'Mama Ies' precies hoe laat het is. ‘Mamacitaaaa’...

Doen: regel een liefdesweekendje middenin je gezinsvakantie

Even klaar met het pubergedoe als je op vakantie bent? Regel dan een break voor jezelf en je lief en laat de pubers achter...

15 bewijzen dat pubers alleen maar aan zichzelf denken

Pubers hebben er een handje van om zichzelf midden in het universum te plaatsen. Met andere woorden: ze letten niet op wat jij aan...

23 dingen die je duidelijk zegt, maar je puber toch anders verstaat

Als een puber ruzie met je krijgt is dat eigenlijk altijd jouw schuld. Want, hé, je communiceert gewoon niet duidelijk. Anders gezegd: dat wat...