‘Mijn zoon heeft verkering en ik vind het echt drie keer niks’

De oudste zoon van Marloes’ vriendin Marije (50) heeft verkering. Maar de liefde van haar zoon houdt hem wel heel erg in toom.

‘Leuk, een meisje erbij’, dacht ik nog, toen mijn zoon mij tussen neus en lippen meedeelde dat hij verkering had. Ik heb drie zoons en hoewel ik me prima staande kan houden in mijn mannenhuishouden, is een vrouwelijke noot meer dan welkom. Dus ik verheugde mij erop dat Meike kwam.
Maar toen ze dus op een dag goed en wel bij mij aan de keukentafel zat, ontstond er niet echt een spetterend gesprek. Sterker nog: ze zei geen boeh of bah, en als ik iets vroeg, kwam er een antwoord uit van één lettergreep. Ik weet het eraan dat ze misschien zenuwachtig was voor de ontmoeting met haar ‘schoonmoeder’.
Bij poging twee kwam ze eten. Ze wilde per se dat Jesse naast haar kwam zitten en vervolgens kroop ze zowat bij hem op schoot. Toegegeven, het gaat er bij ons aan tafel vaak nogal rumoerig aan toe. De discussies lopen soms hoog op, en iedereen doet zijn zegje. Mijn jongens waren echt heel aardig voor haar, maakten iets minder grove grappen dan normaal en waren heel voorkomend. Maar het leek wel of ze in Jesse wilde kruipen. Zodra ze van tafel konden, race-ten ze meteen naar boven.
Ze zijn altijd samen, zodra het kan. Als ze beneden op de bank zitten, hebben ze minimaal elkaars handen vast, maar meestal zitten ze helemaal in elkaar verstrengeld. Gaat hij naar voetbal, dan staat zij langs de lijn. Die hele horde jongens die er altijd bij ons thuiskwam, die zie ik niet meer. Hij gaat met haar naar feestjes en ze zijn -godbetert- samen op dansles gegaan. En dan zitten ze ook nog bij elkaar op school.
Mijn zoon is veranderd. Als hij iets zegt, dan denk ik: komt dat nou uit hemzelf of komt dat dan van haar? Zo eet hij ineens -net als zij- vegetarisch en willen ze ineens met een tentje een fietsakantie gaan doen, terwijl eerst een zon-, zuipen-, ziekenhuis-vakantie met zijn vrienden in Cherso op het programma stond.
Ok, ik hoef niet wakker te liggen van of hij zich niet in een coma zuipt of heel stomme dingen doet zoals van een balkon in een zwembad springen. Maar dit is niet zoals ik mijn zoon ken. de rauwdouwer die altijd ‘in’ is voor een geintje en altijd zijn jas al aanheeft al er een vriendje aan de deur staat. Hij zit op de bank, of op zijn kamer met Muizige Meike, zoals mijn man en ik haar al hebben genoemd.
Hij doet dit jaar eindexamen. Hij is van plan om volgend jaar een tussenjaar te nemen. Wij zeggen: ga reizen, ga de wereld ontdekken. Maar hij wil thuis blijven werken en werken, zodat hij bij Meike kan blijven. Wij zeggen: je bent nog zo jong om je vast te leggen. Alles kan nog veranderen. Hij vindt dat wij ons niet met zijn leven moeten bemoeien.
Ik snap ook wel dat hoe meer wij hem tegen proberen te maken, hoe meer hij aan Meike vasthoudt. Dus ik ben poeslief tegen haar en bak spinazietaarten en courgettekoekjes dat het een lieve lust is. Ik heb laatst zelfs een cadeautje gekocht voor haar verjaardag. We zijn gaan eten bij háár ouders en maakten een ingewikkelde puzzel zodat ze met ons Kerst kon vieren.
Maar ik hoop zó dat hij niet aan haar blijft plakken en de komende gaat léven. Dat geklef kan altijd nog. En dat hij dan gaat doen als hij tegen dat hij dertig is en dan thuiskomt met een echt leuke meid. Een beetje stevig type, een die op zijn moeder lijkt. Want dat willen jongens toch uiteindelijk allemaal, toch?

***

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt...

85 dingen die ik denk als ik wacht tot mijn puber thuiskomt van het stappen

Gisteren ging de vijftienjarige zoon van Anne voor het eerst stappen. Met drie andere vrienden naar de stad, daarna was er nog een feest...

Pubermeiden in 19 heel grappige gifjes

Het ene moment is je dochter een engeltje die jurkjes draagt die jij voor haar koopt en danst op K3, en het volgende moment...

Tof: het Rijksmuseum kiest de beste geschiedenisleraar van Nederland!

Het conflict in het Midden-Oosten, de Klassieke Oudheid, de Gouden Eeuw in Nederland: geschiedenis is een fantastisch en intrigerend vak. Tenminste, als je een...

Jaag je pubers de bank af met de grappigste dansjes uit de muziekgeschiedenis

Zin in een dansje door de huiskamer? Even lekker de de stoelen aan de kant en je weet niet hoe snel je pubers naar...

41 redenen waarom zondagochtend met pubers relaxter is dan met peuters

We herinneren het ons maar al te goed, die hectische zondagochtenden met peuters. Ochtenden die altijd veel te vroeg begonnen, altijd veel gedoe waren...

Waarom de ontroerende film ‘Sorry we missed you’ eigenlijk gaat over pubers opvoeden

Misschien heb je hem al gezien, of erover gehoord: de film Sorry we missed you van de Britse regisseur Ken Loach. Die gaat over...

Puber komt om het leven door internetchallenge

Vorig jaar was-ie er al: de choking challenge. Een uitdaging die eigenlijk geen uitdaging is, maar een wurgspel. Bij dit 'spel' verstik je jezelf...

Rutte roept pubers op: begin een revolutie!

In de persconferentie die premier Rutte gisteren gaf, richtte hij zich tot jongeren van Nederland: of ze willen meedenken hoe dat straks moet in...

13 geniale survivaltips voor ouders met pubers

De puberteit van je kind overleven is helemaal niet moeilijk. Je houdt je gewoon aan deze regels en de rest is een eitje. 1. Erger...

Geef je pubers een dagje (of twee) vrij… van hun ouders

Martine moet vaak praten als Brugman om de puber thuis te houden. Doodmoe wordt ze ervan. Gelukkig is er verlossing... Net als jullie blijven wij...

Jongeren laten van zich horen: het is niet alleen onze schuld

Op de persconferentie werd gisteren besloten dat de clubs en uitgaansgelegenheden weer dicht moeten en dat de horeca tot 12 uur open mag. Hoewel...

De strijd tussen mijn quinoa-bieten salade en de frikandellen van mijn pubers

Een ubergezonde personal trainer en twee stuurse pubers; als dat je gezinssamenstelling is sta je dagelijks voor grote uitdagingen. Want waar de sportman pleit...