De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt is om die vaatwasser uit te ruimen gaat het dan ook niet van harte allemaal. 

10.00 uur
De puber rolt zuchtend met zijn ogen. Ja, hij weet wat zijn taak vandaag is. En ja, hij weet ook dat het voor 12 uur moet gebeuren en niet vijf minuten voordat hij vanavond naar bed gaat. En nee, ik hoef echt niet op zijn vingers te kijken. Hij gaat echt wel die stomme vaatwasser uitruimen.

10.02
De puber klaagt dat hij altijd álles in huis moet doen.

10.03
De puber piept dat huishouden iets voor ouders is en niet voor kinderen.

10.04
De puber jammert dat hij een zwaar leven heeft.

10.05
De puber bromt dat het be-lach-e-lijk is dat hij dit soort taken moet doen. Weet ik dan niet dat niemand, maar echt niemand van zijn vrienden dit hoeft te doen? En nee, ik hoef echt mijn lijstje namen niet op te noemen van de kinderen die het wel moeten doen. Dat is sowieso een stomme lijst. En het klopt ook niet eens, ik zeg gewoon maar wat.

10.06
De puber deelt mee dat hij eerst even wat gaat eten, want anders kan hij echt niet uitruimen.

10.08
De puber vraagt of ik even een ontbijtje voor hem kan maken.

10.10
De puber zegt dat dat heus geen rare vraag is. En dat ik dat toch best even voor hem kan doen? Hoeveel moeite is dat nou? Weet ik dan niet dat hij straks die hele afwasmachine moet uitruimen? Dat is pas veel werk.

10.15
De puber vraagt zich af waarom er geen verse croissantjes zijn. En waarom niemand even verse sinaasappelsap heeft geperst. En waar het bestek is, want hij heeft een mes nodig.

10.16
De puber waardeert mijn speech over bestek nodig hebben en afwasmachine uitruimen niet. En ja, hij weet heus wel dat de schone messen in de vaatwasser staan.

10.20
De puber besluit dat ontbijten altijd nog kan. En dat een stroopwafel ook gewoon ontbijt kan zijn. En hij snapt niet dat ik daar dan een heel ding van maak. En nee, die speech over gezond eten hoeft hij helemaal niet te horen nu. Die kent hij uit zijn hoofd, hoor.

10.26
Mijn puber snapt mijn vraag of hij kan klokkijken niet. Oh, omdat het bijna half 11 is? Dan heeft hij toch nog anderhalf uur om dat stomme ding uit te ruimen?

10.27
De puber deelt mee dat hij eerst even gaat gamen. En hij moet ook nog een miljoen appjes beantwoorden. Weet ik niet dat dat heel belangrijk is?

10.28
De puber luistert zuchtend naar mijn relaas over eerst dingen doen die je moet doen en dan dingen doen die je wil doen. Dat had ik gisteren óók al gezegd. En die dag daarvoor ook. En eigenlijk zeg ik dat altijd. En weet ik wel dat dat een stom advies is, daar gaat hij echt heus niks mee doen, of zo.

10.58
De puber vraagt of ik toch niet even iets te eten kan maken. Hij heeft namelijk best honger.

10.59
De puber kan niet lachen om mijn grapje dat ik ontbijt wil maken, maar dat alle keukenspullen die ik nodig heb in de vaatwasser staan. En dat een niet nader te noemen puber die dan eerst moet uitruimen.

11.02
De puber moet eerst even een paar mensen bellen.

11.15
De puber moet nu weer even een paar mensen appen.

11.20
De puber snapt niet waarom ik boos ben dat die vaatwasser nog niet is uitgeruimd. En hij heeft overigens afgesproken, dus hij moet zo weg. Het kan straks toch ook wel?

11.21
De puber zucht dat ik niet om alles boos hoeft te worden. En als afspraak afspraak is, dan geldt dat toch ook voor de afspraak die hij net met zijn vrienden heeft gemaakt? Hoezo nee, niet?

11.34
De puber meldt dat hij best wel veel huiswerk heeft. En ja, dat zag hij opeens op Magister. Dus hij gaat even boven leren enzo, oke?

11.35
De puber briest dat schoolwerk toch wel zeker voorgaat? En dat als hij nu die vaatwasser moet uitruimen dat dat ten koste van zijn school gaat, of ik me daar wel bewust van ben? Ja? Waarom moet hij dat ding dan alsnog uitruimen?

11.36
De puber kondigt aan dat ik de strengste moeder ever ben. En dat ik heus niet leuk ben of zo. En dat ik allemaal stomme regels heb. En dat hij geen eens kind kan zijn. Weet ik wel dat hij ook rechten heeft? En dat ik me schuldig maak aan kinderarbeid?

11.38
De puber waardeert het niet dat ik zeg dat hij dan maar ergens anders moet gaan wonen. Welke moeder zegt nou zoiets?

11.39
De puber zegt dat hij eerst even zijn haar gaat doen, anders kan hij niet opruimen.

11.51
De puber begrijpt niet waar ik me druk om maak. Om die stomme vaatwasser? Nou, hij gaat het uitruimen hoor.

11.52
De puber zegt dat hij gaat beginnen. Heb ik hem wel gehoord? Misschien kan ik hem even helpen. Dat gaat dan toch een stuk sneller.

11.53
De puber snapt niet dat ik zeg dat hij álle spullen eruit moet halen en moet opruimen. Alleen het bestek is toch goed?

11.54
De puber zegt dat die borden ook wel later kunnen, die hebben we toch helemaal niet nodig nu? En er staan toch nog borden in de kast? Nou dan?

11.55
De puber deelt mee dat hij klaar is.

11.56
De puber was even vergeten dat er ook een bovenlade was. Dat kan toch? Dat ding heeft er altijd al gezeten? Oh. En nee, hij vindt dat geen leuk grapje.

11.57
De puber gaat zuchtend verder. Weet ik wel dat ik nu zijn hele ochtend heb verpest. En dat het echt een hele klus is. En dat hij best wel moe is enzo.

11.58
De puber wil weten of hij dan ook al het bestek moet opruimen. Hij kan dat mandje toch gewoon op het aanrecht zetten, dat is is toch veel makkelijker?

11.59
De puber jammert dat hij echt echt heel moe is. En dat deze taak best zwaar is. En dat hij nog maar vijftien is, of ik dat wel weet.

12.00
De puber snapt niet waarom ik spottend in mijn handen klap. En nee, ik hoef echt niet te zeggen dat hij het allemaal in amper 5 minuten heeft gedaan. En dat het dus helemaal niet zoveel werk is. Want dat is het namelijk wel. Hij wil dit nooit meer doen. Oh, morgen weer? Nou, dat zullen we dan nog wel eens zien. Want hij gaat nu de Kindertelefoon bellen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

27 overduidelijke signalen dat je een (of meer) puberdochters in huis hebt

Op een dag verandert ook jouw allerschattigste, in een zuurstokroze tutu ronddartelende kleuterprinses, in een opstandig wezen met louter zwarte kleding en foeilelijke make-up....

Hoezo zitten pubers een half uur, of langer!, op de wc?

Pubers hebben, als het op wc's aankomt, een  voorkeur voor alléén hun eigen wc. Want die 'zit' nu eenmaal het lekkerst. Op school naar...

Je wilt in het weekend iets leuks doen, je puber wil iets heel anders

Als hij niet beter wist, zou Ralph op de gemiddelde zondag denken dat zijn puberdochters alleen maar slapen. Maar achter die opgekrulde lichamen die...

13 kledingstukken waarin wij onze pubers niet dood willen vinden

Oké, toegegeven, wij zijn misschien niet op de hoogte van alle laatste trends. Maar er zijn grenzen. En deze kledingstukken zitten daar allemaal vér...

Waarom we niks hebben aan een televisieprogramma als Vier handen op een buik

In het programma Vier handen op een buik, elke dinsdagavond op NPO3, worden bekende Nederlandse moeders gekoppeld aan een tienermoeder, met als taak: help...

Deze vaders verrassen hun dochters met hun dance moves!

Vaders kunnen niet dansen? Tssk! Deze vaders schitteren in de achtergrond terwijl hun dochters op de voorgrond nietsvermoedend dansen.  De vader die minutenlang mee danst De...

42 Dingen die pubers roepen als ze van jou een klusje moeten doen

Het gras maaien, de keuken opruimen, de hond uitlaten; het zijn allemaal klusjes die je puber prima kan doen. Alleen... ze weigeren categorisch, of...

25 dingen die pubers ‘s morgens in blinde paniek doen, maar wel goed gaan

Met verbazing kijken we 's morgens naar onze pubers. Want op het moment dat ze wakker worden en hun hersens een beetje uitgerekt zijn,...

Hoed je voor de creditboy

Een nieuw soort crimineel is opgedoken rond sommige Nederlandse schoolpleinen en in winkelstraten: de creditboy. Het is de nieuwe vriend van je zoon of...

Hahaha de 1 aprilgrap van deze leraar is wel heel erg leuk

Ha! Hebben jouw pubers al een prank uitgehaald? En? wraakgevoelens? Neem een voorbeeld aan deze leraar. Die haalde een wel heel grappige 1 aprilstunt...

Haha! Daniël Arends over zijn eerste baantje

Cabaretier Daniël Arends vertelt over zijn eerste baan als postbezorger, nadat hij stopte met de middelbare school. Goede ontmoediging voor alle pubers die erover nadenken...

Deze eekhoorn laat precies zien hoe pubers zich voelen als ze wakker worden

Het ziet er ongelofelijk schattig uit, een eekhoorn die diep in slaap is, en wakker wordt gemaakt. Het lukt niet echt.  De eekhoorn, een ware...

Agossie, jongens die de baard in de keel krijgen

Jongens van wie de stem breekt, zijn altijd erg aandoenlijk. Ze hebben het totaal niet onder controle.  Bijvoorbeeld deze die  jongen zijn gezang voor de...