De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Hoe zet ik mijn bord in de vaatwasser?

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt is om die vaatwasser uit te ruimen gaat het dan ook niet van harte allemaal. 

10.00 uur
De puber rolt zuchtend met zijn ogen. Ja, hij weet wat zijn taak vandaag is. En ja, hij weet ook dat het voor 12 uur moet gebeuren en niet vijf minuten voordat hij vanavond naar bed gaat. En nee, ik hoef echt niet op zijn vingers te kijken. Hij gaat echt wel die stomme vaatwasser uitruimen.

10.02
De puber klaagt dat hij altijd álles in huis moet doen.

10.03
De puber piept dat huishouden iets voor ouders is en niet voor kinderen.

10.04
De puber jammert dat hij een zwaar leven heeft.

10.05
De puber bromt dat het be-lach-e-lijk is dat hij dit soort taken moet doen. Weet ik dan niet dat niemand, maar echt niemand van zijn vrienden dit hoeft te doen? En nee, ik hoef echt mijn lijstje namen niet op te noemen van de kinderen die het wel moeten doen. Dat is sowieso een stomme lijst. En het klopt ook niet eens, ik zeg gewoon maar wat.

10.06
De puber deelt mee dat hij eerst even wat gaat eten, want anders kan hij echt niet uitruimen.

10.08
De puber vraagt of ik even een ontbijtje voor hem kan maken.

10.10
De puber zegt dat dat heus geen rare vraag is. En dat ik dat toch best even voor hem kan doen? Hoeveel moeite is dat nou? Weet ik dan niet dat hij straks die hele afwasmachine moet uitruimen? Dat is pas veel werk.

10.15
De puber vraagt zich af waarom er geen verse croissantjes zijn. En waarom niemand even verse sinaasappelsap heeft geperst. En waar het bestek is, want hij heeft een mes nodig.

10.16
De puber waardeert mijn speech over bestek nodig hebben en afwasmachine uitruimen niet. En ja, hij weet heus wel dat de schone messen in de vaatwasser staan.

10.20
De puber besluit dat ontbijten altijd nog kan. En dat een stroopwafel ook gewoon ontbijt kan zijn. En hij snapt niet dat ik daar dan een heel ding van maak. En nee, die speech over gezond eten hoeft hij helemaal niet te horen nu. Die kent hij uit zijn hoofd, hoor.

10.26
Mijn puber snapt mijn vraag of hij kan klokkijken niet. Oh, omdat het bijna half 11 is? Dan heeft hij toch nog anderhalf uur om dat stomme ding uit te ruimen?

10.27
De puber deelt mee dat hij eerst even gaat gamen. En hij moet ook nog een miljoen appjes beantwoorden. Weet ik niet dat dat heel belangrijk is?

10.28
De puber luistert zuchtend naar mijn relaas over eerst dingen doen die je moet doen en dan dingen doen die je wil doen. Dat had ik gisteren óók al gezegd. En die dag daarvoor ook. En eigenlijk zeg ik dat altijd. En weet ik wel dat dat een stom advies is, daar gaat hij echt heus niks mee doen, of zo.

10.58
De puber vraagt of ik toch niet even iets te eten kan maken. Hij heeft namelijk best honger.

10.59
De puber kan niet lachen om mijn grapje dat ik ontbijt wil maken, maar dat alle keukenspullen die ik nodig heb in de vaatwasser staan. En dat een niet nader te noemen puber die dan eerst moet uitruimen.

11.02
De puber moet eerst even een paar mensen bellen.

11.15
De puber moet nu weer even een paar mensen appen.

11.20
De puber snapt niet waarom ik boos ben dat die vaatwasser nog niet is uitgeruimd. En hij heeft overigens afgesproken, dus hij moet zo weg. Het kan straks toch ook wel?

11.21
De puber zucht dat ik niet om alles boos hoeft te worden. En als afspraak afspraak is, dan geldt dat toch ook voor de afspraak die hij net met zijn vrienden heeft gemaakt? Hoezo nee, niet?

11.34
De puber meldt dat hij best wel veel huiswerk heeft. En ja, dat zag hij opeens op Magister. Dus hij gaat even boven leren enzo, oke?

11.35
De puber briest dat schoolwerk toch wel zeker voorgaat? En dat als hij nu die vaatwasser moet uitruimen dat dat ten koste van zijn school gaat, of ik me daar wel bewust van ben? Ja? Waarom moet hij dat ding dan alsnog uitruimen?

11.36
De puber kondigt aan dat ik de strengste moeder ever ben. En dat ik heus niet leuk ben of zo. En dat ik allemaal stomme regels heb. En dat hij geen eens kind kan zijn. Weet ik wel dat hij ook rechten heeft? En dat ik me schuldig maak aan kinderarbeid?

11.38
De puber waardeert het niet dat ik zeg dat hij dan maar ergens anders moet gaan wonen. Welke moeder zegt nou zoiets?

11.39
De puber zegt dat hij eerst even zijn haar gaat doen, anders kan hij niet opruimen.

11.51
De puber begrijpt niet waar ik me druk om maak. Om die stomme vaatwasser? Nou, hij gaat het uitruimen hoor.

11.52
De puber zegt dat hij gaat beginnen. Heb ik hem wel gehoord? Misschien kan ik hem even helpen. Dat gaat dan toch een stuk sneller.

11.53
De puber snapt niet dat ik zeg dat hij álle spullen eruit moet halen en moet opruimen. Alleen het bestek is toch goed?

11.54
De puber zegt dat die borden ook wel later kunnen, die hebben we toch helemaal niet nodig nu? En er staan toch nog borden in de kast? Nou dan?

11.55
De puber deelt mee dat hij klaar is.

11.56
De puber was even vergeten dat er ook een bovenlade was. Dat kan toch? Dat ding heeft er altijd al gezeten? Oh. En nee, hij vindt dat geen leuk grapje.

11.57
De puber gaat zuchtend verder. Weet ik wel dat ik nu zijn hele ochtend heb verpest. En dat het echt een hele klus is. En dat hij best wel moe is enzo.

11.58
De puber wil weten of hij dan ook al het bestek moet opruimen. Hij kan dat mandje toch gewoon op het aanrecht zetten, dat is is toch veel makkelijker?

11.59
De puber jammert dat hij echt echt heel moe is. En dat deze taak best zwaar is. En dat hij nog maar vijftien is, of ik dat wel weet.

12.00
De puber snapt niet waarom ik spottend in mijn handen klap. En nee, ik hoef echt niet te zeggen dat hij het allemaal in amper 5 minuten heeft gedaan. En dat het dus helemaal niet zoveel werk is. Want dat is het namelijk wel. Hij wil dit nooit meer doen. Oh, morgen weer? Nou, dat zullen we dan nog wel eens zien. Want hij gaat nu de Kindertelefoon bellen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Anne Boesman

De puber is schoolziek, in 51 heel irritante stappen

De dochter (14) van Anne is ziek. Tenminste ze veinst een vage...
Lees verder