7 keer omdenken zodat die elke ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten weer van hun eerste versnelling schakelen naar hun 6de. En dat gaat nooit zonder slag of stoot. Om te voorkomen dat jij met vlekken in je nek staat te gillen tegen je pubers en zij boos de deur uitbenen moet je omdenken. Omdenken? Ja, omdenken. Dat is, zeg maar, alles waar je je aan ergert omzetten in positieve gedachten. En dat is geen vaag spiritueel-praatje, maar een praktische tip waarmee je opgelucht deze ochtend doorkomt. Dank ons later.

#1 Lang in bed blijven liggen is gewoon wiskunde doen 
Vreselijk die pubers die 6 keer op die snooze-knop rammen en nóg hun bed niet uitkomen. Terwijl jij de minuten van de klok angstvallig in de gaten houdt en luistert of je boven al gekraak op de trap hoort. Maar je kunt ook omdenken en het geweldig vinden dat ze op de vroege ochtend al met wiskunde bezig zijn. Je puber heeft namelijk tot op de tiende seconde precies berekend hoeveel tijd hij nodig heeft om op te staan, aan te kleden, brood naar binnen te proppen en naar school te fietsen en weet dus ook tot op de tiende seconde precies hoe lang die kan snoozen.

#2 Lang douchen is het opstellen van hun eigen hygiëne-plan
Staan ze tien minuten onder de douche en maak jij je zorgen of ze niet in dat doucheputje verdwijnen? Denk dan dat ze geheel zelfstandig hun eigen hygiëneplan hebben opgesteld. En zorg dragen voor een proper lichaam en dito haar. En wat is dan tien minuten op de 24 uur die een dag duurt? Juist.

#3 Spullen bij elkaar zoeken is een potje ochtendgymnastiek
Vijf minuten voor ze de deur uitrennen breekt vaak de paniek uit. Waar zijn hun boeken en gymspullen, waar is hun sleutel, kluispas, telefoon? En rennen ze het hele huis door. Lastig? Welnee, ze zijn immers in beweging. Laat dat bloed maar lekker door die aderen stromen. Komen ze bovendien uitgeput op school aan en zijn ze die eerste lesuren lekker ontspannen.

#4 Geen ontbijt, geen behoefte, geen stress
Zonder ontbijt kun je toch niet de deur uit? Welnu, je kunt ook denken: wat fijn dat pubers naar hun lichaam luisteren. Want die willen helemaal niet vers uit bed een stapel boterhammen wegwerken. Doen ze later wel, in de eerste pauze. Scheelt bovendien een hoop stress aan de ontbijtdis.

#5 Coifferen is je eigen ik ontwikkelen
Zijn ze een half uur, of langer, in de badkamer met kam, borstel, gel, lak en andere haarstylingproducten in de weer dan is dat niet lastig, maar het ontwikkelen van hun eigen persoonlijkheid. Belangrijk voor pubers, dus goed dat ze dat doen. Laat ze maar lekker naar zichzelf kijken in de spiegel, daar worden ze immers hun allermooiste ik van.

#6 Last minute toetsen leren, werkstukken uitprinten en briefjes laten ondertekenen is time management van de bovenste plank
Jij wordt misschien zenuwachtig van alles op het laatste moment doen, maar pubers presteren als geen ander als de deadline angstvallig nadert. Met de druk op de ketel kunnen ze ineens wel plannen. Erger je dus niet aan dat last minute werken, je pubers zijn gewoon heel goed in het managen van hun tijd.

#7 Koffie drinken in plaats van gek worden
Ook voor jezelf kun je omdenken: wat fijn dat jij niet die stress hebt van naar opstaan en naar school gaan, maar gewoon kunt genieten van je pubers die hun week opstarten. En of je je er nu mee bemoeit of niet, uiteindelijk rennen ze op tijd de deur uit en komen ze heus wel op school. Dus kun je net zo goed van je koffie genieten. Heb een magnifieke dag!

***

De laatste loodjes voor de zomervakantie…

Geschreven door
More from Saskia Smith

15 krankzinnige antwoorden van je puber op heel normale vragen

Het is altijd maar afwachten wat er uit die monden van je...
Lees verder