Hoeveel zakgeld geef jij je puber?

Hoeveel zakgeld je je puber moet geven, is een regelmatig terugkerend onderwerp dat ouders onderling bespreken. Martine heeft weliswaar heel goed gekeken naar de site van het Nibud en haar pubers krijgen precies de voorgeschreven hoeveelheid kleedgeld. Maar dat is gerekend buiten de Tikkies die ze geregeld sturen en de andere boodschapjes die ze tussendoor doen. En dan zijn die pubers van Martine big spenders.

Mijn dochter, op de app: ‘Mag ik een tikkie voor zalm? Ik heb heel erg trek!’
Zalm? Denk ik. Ik kijk nog even in mijn agenda. Het is geen zondag en ook nog lang geen Kerst.

Mijn zoon, als ik zeg dat ik naar de sportwinkel ga: ‘Kun je voor mij wat voetbalkousen meenemen?’
Voetbalkousen? Ik heb toch een maand geleden nog een paar gekocht?

Mijn dochter weer, die vindt dat ik geld moet voorschieten voor een cadeautje voor een vriendinnetje. Mijn zoon daarna voor kaartjes voor de film. En ja, hij weet het, iets lekkers uit de winkel van de bios moet hij zelf bekostigen.
Mocht je je afvragen wat pubers duur maakt: dit soort kleine dingen maakt pubers duur. Want bij elkaar is het toch een heel bedrag wat ze zoal bij elkaar consumeren buiten het zakgeld om. Want voor al die micro-bedragen bij elkaar, kun je zo een volle tas boodschappen halen.

Zakgeld

Mijn kinderen krijgen niet buitengewoon veel zakgeld, € 15,- per maand. Maar daar hoeven ze eigenlijk niet heel veel voor te doen. Nou ja, niks eigenlijk, zie boven. Ze krijgen ook kleedgeld: precies het voorgeschreven bedrag van € 50,- per maand. Ik betaal wel hun telefoons: toestellen die eerst van ons zijn geweest en daarna naar hen gaan. En het zijn geen big spenders. Voor hen geen dure merkkleding, of megadure sneakers. Mijn dochter loopt bijvoorbeeld al sinds vorig jaar op dezelfde Vans.
Maar het geld gaat dus wel op aan andere dingen. Bij mijn dochter niet aan kleren, maar aan sushi van Albert Heijn, broodjes in de kantine en ‘dingen van de Jumbo’. Mijn zoon mag graag regelmatig doorzakken bij MacDonald’s. Voor de duidelijkheid: deze uitspattingen financier ik dus niet maar betalen ze van hun kleed- en zakgeld en het geld dat ze verdienen met werken.

Tikkie

Het geld van mijn dochter is dan ook iedere maand schoon op. En dan komen de betaalverzoeken in een sneller tempo binnen dan normaal. Inderdaad een Tikkie hier voor zalm, een tientje daar om met vriendinnen naar de film te gaan of ik graaf nog een tegoedbon op van een winkelketen die ik voor mijn verjaardag heb gehad.
En ik hoor je denken: ‘Je moet grenzen stellen’ en: ‘Op is op’. Klopt. Het gaat op het lijstje goede voornemens van volgend jaar. En mijn kinderen krijgen een lesje ‘Latte factor’.
Dat is de theorie dat wanneer je iedere dag een Latte koopt bij de Starbucks en je € 4,- kwijt bent, je langzaamaan steeds armer wordt. Want keer vijf werkdagen is dat toch twintig euro, terwijl je natuurlijk ook gewoon een kop koffie van thuis mee kunt nemen, of tappen op het werk. En als je die iedere per maand spaart, dan is dat toch zo’n 1000 euro per jaar. Ik weet wel wat voor telefoon ze daarvan zouden kopen. Zet ik mezelf ook meteen op rantsoen.

***

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

23 redenen waarom pubers een luizenleventje hebben

Zeg nou eerlijk, onze pubers hebben best een heerlijk, relaxt leventje. Je kunt ze niet vaak genoeg op het hart drukken dat ze er...

80 dingen die ik denk als mijn puber alleen op vakantie gaat

De zoon van Anne gaat dit jaar voor het eerst alleen op vakantie. Een week op een camping op Terschelling. Ze vindt het leuk,...

38 dingen die je op het strand tegen je peuter zei en nu tegen je puber zegt

Weet je nog, tig jaar geleden? Dat je met je kleintje naar het strand ging? Dat kleintje is nu boven je hoofd gegroeid en...

Dit is hét recept om de perfecte curlingouder te worden

Consequent zijn, nee zeggen, voet bij stuk houden; we willen het wel, maar het lukt niet altijd. Want we zijn er graag voor onze...

De vaatwasser inruimen, hoe moeilijk kan het zijn?

Voor pubers is het blijkbaar moeilijk om de vaatwasser in te ruimen. Gelukkig laat deze vader zien hoe het moet!  Wij moesten al heel erg...

We hebben je mening nodig! Doe mee met ons panel

Lees jij vaak onze artikelen? Kom je vaak op onze Facebookpagina? Dan zijn we op zoek naar jou! Want jouw mening is belangrijk voor ons. Dagelijks...

Hoe een wiskundeleraar het zelfvertrouwen van mijn dochter onderuit haalde

De dochter van Anne kreeg van haar wiskundeleraar in de brugklas te horen dat het niks met haar zou worden. En met die woorden...

Moeder met liefdesverdriet, dat is niet huilen boven de pannen en aan tafel, maar in bed. Buiten het zicht van je pubers

Na haar scheiding ging Kim voorzichtig weer dat liefdespad op. Heel voorzichtig overigens, want haar twee pubers zaten daar helemaal niet op te wachten....

11 dingen die pubers doen waaruit blijkt dat ze alleen aan zichzelf denken

Pubers staan er niet om bekend dat ze een groot empathisch vermogen hebben. Aan een ander denken? Ze zijn vooral het universum van hun...

Waarom het idioot is dat ‘nekvelgrijper’ Keeman op een school kan werken

Dat die nekvelgrijper uit Heemskerk geschorst thuis zit, vindt Martine heel begrijpelijk. Als het Martine's kind was geweest dat door Keeman was aangepakt, dan...

Waarom wij steeds keihard moeten lachen om Derry Girls

Van alle high school comedies is Derry Girls toch wel een van de meest grappige. De vier meiden (en een jongen) vormen een groepje...

49 idiote dingen die je meemaakt in een huis met pubers

Je dacht dat deze dingen jou nóóit zouden gebeuren, maar ineens maak je ze toch mee omdat je kinderen nou eenmaal pubers zijn. Pubers...

De oplossing voor pubers die wéér hun mondkapje kwijt zijn

Pubers raken altijd alles kwijt, ook hun mondkapjes. En wie moet er dan weer een oplossing verzinnen? Juist, jij. Naast sleutels, pasjes, oortjes op opladers...