Zit jouw puber op TikTok? Let dan op grooming!

Zit jouw puber op TikTok? Let dan op grooming!

TikTok, de app waar je korte muziekvideo’s kunt maken en delen, is razend populair onder jongeren. Hulporganisaties waarschuwen echter voor grooming: oudere mannen die kinderen en jongeren benaderen voor seks.

Zit jouw puber op TikTok? Let dan op grooming!

Op NOS waarschuwt  voorlichtingscoördinator Nikki Janssen van hulporganisatie Helpwanted.nl dat doordat TikTok vooral wordt gebruikt door minderjarigen, de app ook interessant voor andere ogen is. ‘Je ziet dat jongeren artiesten nadoen en verleidelijk dansen. Soms in hele strakke leggings, of in niet meer dan een hemdje en een string. Het is een snoepwinkel voor oudere mannen met verkeerde bedoelingen.’

Misbruik maken

Ook hulporganisaties Watch Nederland is bezorgd. ‘We krijgen signalen van het zogenaamde grooming op de app: oudere mannen, die kinderen en jongeren benaderen voor seks. Het is voor kinderen zeer eenvoudig om een account aan te maken. Je hoeft alleen een geboortedatum op te geven, en er is geen controlefunctie voor ouders ingebouwd. Ook de chatfunctie staat automatisch open. Er zijn mannen die daar misbruik van maken.’

Controleer de instellingen

Beide organisaties zien het aantal meldingen van seksueel ongewenst gedrag op TikTok toenemen. Er komen tientallen meldingen per dag. Het is voor kinderen soms best moeilijk om mensen met verkeerde bedoelingen te herkennen, zegt Nikki Janssen van Helpwanted.nl.

Pubers zijn zich ook niet altijd bewust dat iedereen mee kan kijken. Heeft jouw puber TikTok? Controleer dan de instellingen en maak regels met wat je wel en niet wenselijk vindt.

Lees het hele artikel op NOS.

***

Lees ook waarom sexting niet erg is en wat pubers leren van sexting.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers pranken hun moeder door te zeggen dat ze er met kerst niet zijn

De film Bad Moms 2 draait momenteel in de bioscoop. In deze...
Lees verder