De puber gaat voor het eerst naar een hiphopconcert

De zoon van Saskia ging naar zijn eerste popconcert, helemaal vanuit de hoofdstad in Den Haag. Hij was nog maar vijftien, nog nooit in Den Haag geweest en had amper met de trein gereisd. Ze vroeg zich dan ook af hoe hij dat allemaal ging doen. Maar nog voor ze het wil verbieden denkt ze aan Tony Hadley en Spandau Ballet. 

‘He-hoi-mam-we-gaan-naar-broeder-liefde-in-den-haag-en-ik-heb-alles-al-geregeld’, het duurt even voordat ik de oneliner die mijn oudste puber meedeelt op zijn weg van de keuken naar de gang ontrafel. ‘We gaan naar Broederliefde. In Den Haag. En ik heb alles al geregeld.’

Wat volgt is een opmerkelijk tafereel waarbij ik iets anders zeg dan ik denk. Terwijl in mijn hoofd onmiddellijk allerlei bezwaren oppoppen – hoezo ga je naar een hiphopconcert in Den Haag, hoe kom je daar, weet je wel de weg, wie zijn ‘we’, je bent nog maar 15, zeg ik: ‘Oké. Leuk.’

Oké leuk. Ik sta in de keuken in een stofwolk van gedachten die langzaam neerdwarrelt. In de vijf seconden dat bovenstaand gesprek met mijn puber duurt ontspruiten niet alleen allerlei doemscenario’s in mijn hoofd, maar duikt in deze gedachtenbrei ook Tony Hadley op. Inderdaad, de frontman van Spandau Ballet. Ik ben 15, en op de vraag of ik op een dinsdagavond naar een concert van Spandau Ballet in Ahoy mag hebben mijn ouders net ‘Oké. Leuk’ geantwoord. Ik herhaalde mijn vraag voor de zekerheid nog een keer. Het was een popconcert. In Rotterdam. Op een doordeweekse dag. Het antwoord bleef hetzelfde. En dus stond ik een paar weken later met een vriendinnetje op het station van Zaandam waar we de NS-tijdstabellen ontcijferden. Verder dan Amsterdam, wat slechts een directe verbinding van nog geen tien minuten was, waren we met de trein niet geweest. Die avond was een groot avontuur met een aaneenschakeling van eerste keren. De eerste keer alleen verder weg dan ik tot die tijd had gemogen. De eerste keer in Rotterdam. De eerste keer in de metro. De eerste keer in Ahoy. De eerste keer bij een concert. De eerste keer op een doordeweekse dag na middernacht thuiskomen. De eerste keer euforisch zijn van al die eerste keren.

De meeste eerste keren zijn behoorlijk veelbetekenend; die eerste kus, aanraking, salaris, eerste keer seks, van een hoge rots springen, oesters eten, alleen op vakantie gaan. De magie van het nieuwe, onbekende maakt de opwinding daarover heerlijk zoet. Van alle concerten die ik heb gezien is voor mij die eerste de meest bijzondere. Gewoon omdat het de eerste keer was. Mijn vriendinnetje en ik stonden hand in hand tussen duizenden mensen. We zagen het zaallicht uitgaan, voelden de extase om ons heen, en zagen voor ons neus muzikanten die we alleen maar kenden van televisie. En dat allemaal voor de eerste keer. Op een tapijtje van verrukking vlogen we die avond terug naar huis. Groter dan we ooit waren geweest. Sindsdien zit Tony in mijn hoofd. Ook in de splitseconde dat ik mijn puber eigenlijk wil verbieden om naar dat concert in Den Haag te gaan. Maar ik gun ik hem zijn tapijt van verrukking. En dus ging hij, met drie mede-pubers, naar dat concert.

Natuurlijk ontspoorde de trein niet, werden ze niet beroofd, verdwaalden ze niet, raakten ze niet betrokken bij een vechtpartij, en verloren ze niet hun tickets – dingen die allemaal door mijn hoofd waren geschoten in allerlei soorten van wat als-scenario’s. Die avond was zijn eerste keer, en zoals dat gaat met eerste keren kwam hij in een wolk van extase thuis. In zijn hoofd zal altijd Broederliefde zitten.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Bereken hier je officiële pubermoeder-leeftijd

Pubers, ze bezorgen je grijze haren, rimpels en in sommige gevallen een alcoholprobleem. Als veertigers zien we er al niet meer zo fris en...

29 dingen die puberjongens zeggen als ze naast je op de bank voetbal zitten te kijken

Voetbal meekijken met je zoon, is niet per se gezellig, zo ondervond Martine deze week, toen zij zin had om een keer een potje...

19 tekenen dat pubers het nooit koud hebben

Pubers en hun lichaamstemperatuur, het blijft een bewonderenswaardig fenomeen. Ook als het kwik is gedaald tot onder nul, doet de puber net of het...

Kijk naar de grappige clip van Even tot hier over idiote rappers en hun rolexen

Luisteren jouw pubers ook altijd naar rappers die het alleen maar hebben over hun rolexen, dure auto's en andere dure merkspullen? En vind jij...

De puber legt het zelf even uit: 15 redenen waarom Fortnite zo kapot leuk is

Voor wie het afgelopen jaar onder een steen heeft gelegen: Fortnite Batlle Royale is op dit moment een van de meest populaire games ter...

18 uitspraken van pubers die zich schamen voor hun ouders

Als ouder van een puber kun je het niet snel goed doen. Ze schamen zich echt kapot voor ons. Dochter van 11 jaar stuurt...

Dingen die je puber in de vakantie best kan doen, maar (natuurlijk) niet gaat doen

Geef ons twee weken en we hebben alle klusjes gedaan die er gedaan moesten worden. Met twee vingers in onze neus en een fulltime...

30 redenen waarom pubers blij mogen zijn dat ze NU jong zijn en niet in de jaren tachtig

We vinden allemaal dat onze pubers te verwend zijn, te veel op hun smartphone zitten, te dik zijn en voor geen meter aan sport...

Koningsdag binnen vieren met pubers in 101 irritante stappen

Deze Koningsdag is de tweede zonder Koningsnacht, vrijmarkt en oranje polonaise door de straat. Want we vieren het thuis. En zijn binnen. Alleen zien...