Eindexamen en corona; pubers maken zich er best wel druk om

Eindexamen en corona; pubers maken zich er best wel druk om

De dochter van Saskia doet dit jaar eindexamen. Ze was de dagen al aan het aftellen, want eindexamen gehaald betekende immers dat Het Leven zou beginnen. Maar toen was er het corona virus. 

De aanmelding van haar nieuwe opleiding was al binnen. Het was slechts een kwestie van haar examens halen, wat volgens mijn dochter zeker ging gebeuren, zodat ze eindelijk iets kon doen wat écht leuk is. Ze zit op een bijzonder leuke vmbo-school en heeft het er naar haar zin, maar ja, het is school. En je móet vakken doen waar je niet om hebt gevraagd. Dus kon ze ook niet wachten om haar tanden te zetten in die eindexamens.

Dat was allemaal twee weken geleden. Nu is er het corona virus en is er vooral veel onrust bij mijn puber. Gaan de eindexamens door? Kan ik wel examen doen? Hoe moet ik me nu voorbereiden? En hoe dan? Hoe moest ze nu de presentatie van haar profielwerkstuk doen? En de mondelingen die deze week zijn? Ik had geen idee en stelde voor om op informatie van haar school af te wachten.

Scholen dicht en nu?

Toen afgelopen vrijdag werd besloten dat de scholen dicht zouden gaan, was mijn puber helemaal niet zo euforisch. Want wat zou dat betekenen voor haar examens? Er werd druk geappt en gefacetimed met haar klas. Waaruit ik alleen maar kon opmaken dat ze elkaar gedurende het weekend behoorlijk aan het gek maken waren. De examens zouden pas in augustus worden afgenomen, iedereen moest het jaar overdoen, je kon straks in juni je diploma gewoon ophalen zonder dat je examens had gedaan, de cijfers die je nu hebt tellen als eindexamen; het is maar een bloemlezing van de scenario’s die over de klassen-app heen en weer vlogen.

Vanuit school werden we op de hoogte gehouden, maar ook school wist het niet precies. Het was wachten op minister Slob van Onderwijs. Vandaag kwam hij met maatregelen. Voorlopige maatregelingen benadrukte de school, want in tijden als deze kunnen er dagelijks dingen veranderen.  Vooralsnog heeft minster Slob met de onderwijssector afgesproken dat examenleerlingen prioriteit hebben. Dit betekent dat alles in het werk wordt gesteld om leerlingen in hun laatste jaar de examens te laten maken. In de praktijk betekent dat dat er maatwerk voor school- en praktijkexamens komt zodat deze door kunnen gaan.

Maatregelen ministerie van Onderwijs

Minister Slob vindt dat de gezondheid van leerlingen en onderwijspersoneel voorop staat. Experts van het RIVM zijn daarom nauw betrokken geweest bij deze uitwerking van de maatregelen. Minister Slob: ‘We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden. Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is.’

De maatregelen die hij heeft genomen zijn:

Voorkomen verspreiding virus

Scholen moeten zich houden aan een aantal voorschriften waardoor verspreiding van het Coronavirus kan worden voorkomen. Zo moeten alle leraren en leerlingen die aanwezig zijn bij het examen volledig klachtenvrij zijn.

Zieke leerlingen

Door scholen open te stellen voor examenleerlingen kunnen zij deelnemen aan de school- en praktijkexamens. Als een leerling ziek is of in thuisquarantaine zit dan kan de leerling later het schoolexamen afronden, tot uiterlijk de start van het centraal examen.

Aanpassen aantal toetsen

Daarnaast krijgen scholen de mogelijkheid om het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen. Dit is een uiterste maatregel voor een school. De minimale eisen, eindtermen, blijven dan gelden, maar een school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om die eisen in minder toetsen te halen dan eerder werd gedacht. De medezeggenschapsraad moet hier mee instemmen en de school moet dit doorgeven aan de Inspectie.

Flexibelere planning voor scholen

Bovendien krijgen scholen meer tijd om de cijfers van de schoolexamens door te geven. Andere jaren moeten die cijfers tien dagen voor de start van de centrale examens doorgegeven zijn, nu moet dat in ieder geval voordat de leerling centraal examen in dat vak doet. Scholen kunnen daardoor flexibeler omgaan met het inplannen van schoolexamens.

Centrale examens

De centrale examens starten op 7 mei en gaan vooralsnog door. Mochten de centrale examens toch niet door kunnen gaan, dan wordt dit uiterlijk op maandag 6 april besloten. De praktijkexamens en de digitale examens op het vmbo starten vanaf 30 maart. Deze examens hebben een flexibele afnameperiode en scholen kunnen deze vanaf die datum gaan afnemen.

Ik lees met mijn puber alles door. Ze is blij dat er een oplossing is. Ook haar school treft maatregelen. Zo moet ze de presentaties van haar profielwerkstuk thuis doen. Jammer, vindt ze. Samen met haar vriendin heeft ze maandenlang aan dat werkstuk en presentatie besteed. En nu moet ze het thuis presenteren, zonder ‘publiek’. Maar ze snapt ook dat dit de beste oplossing is. Ook haar mondelingen voor Engels, Duits en Nederlands moet ze thuis doen. De herkansingen van toetsen is verschoven naar 6 april. Als de school dan open is.

Nieuw mantra

Ze is iets gerustgesteld, maar toch blijven er vragen komen. En ik kan niet anders antwoorden dan dat we moeten afwachten. In ieder geval tot 6 april. Het is voor pubers in het algemeen en eindexamenkandidaten in het bijzonder bijna niet te doen, zo lang wachten op duidelijkheid. Hoewel, pubers kunnen ook heel flexibel zijn. Haar bezorgdheid is een paar uur later al weer aan het afnemen. Dan huppelt ze al weer door het huis en chant haar nieuwe mantra: to learn or not to learn that is the question. Ik leg haar huiswerkschema voor mogen maar alvast klaar.

***

Kijk op de site van de overheid en het RIVM voor het laatste nieuws over het corona virus 

***

Lees ook: Gratis online examentraining voor voortgezet onderwijs en Waar je met pubers de corona-regels niet moet oprekken .

Meer lezen: Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

9 bijzondere filosofische vragen van pubers

Filosoof en docent Sanne ten Wolde liet op Twitter zien welke levensvragen...
Lees verder