Aan deze goede voornemens kunnen alle ouders van pubers zich moeiteloos houden

Hebben jullie goede voornemens voor 2020? Gedreven door de sentimentele gevoelens van de decembermaand, heb je de balans opgemaakt en besloten: volgend jaar ga ik het anders doen!

En als het nieuwe jaar nog geen week oud is, zijn de meeste plannen alweer gesneuveld en begin je het jaar als loser. Om dat te voorkomen kun je beter voor een maximaal slagingspercentage gaan met minimale inspanning.

Puberouders goede voornemens voor dit jaar zouden moeten zijn:

 

1. Niet minderen met wijn drinken. Die broodnodige ontspanning moeten we ons echt niet ontzeggen. Het leven is al zwaar genoeg. Zonder wijn is het helemaal niet te doen.
2. Daar staat dan wel tegenover dat we in 2020 ook weer niet gaan beginnen met roken. Zo zijn we toch nog een beetje een goed voorbeeld.
3. We gaan niet meer tijd in het huishouden steken dan dat we in 2019 hebben gedaan en gaan ons niet schuldig voelen over de troep. Perfectie is voor ons soort mens niet weggelegd, we zetten in op acceptatie.
4. We gaan onszelf iedere dag een compliment geven over ons ouderschap, no matter what. Dus: ‘Dat heb je goed gedaan!’ Of met hetzelfde enthousiasme: ‘Supergoed dat je dat niet hebt gedaan!‘ Een zelfverzekerde ouder is een gezellige ouder.
5. We blijven ons focussen op de positieve eigenschappen van onze kinderen. Hoe groot en zelfstandig ze zijn, hoe leuk ze zijn voor anderen en hoe grappig ze uit de hoek komen. Door daar heel goed naar te kijken, kunnen we al die irritante trekjes en hun boze buien veel beter aan.
6. We gaan naar geen enkele talentshow kijken met onze pubers. Die tijd is godzijdank voorbij. Dus voor ons ook dit jaar weer geen The Voice, Hollands got talent of welke andere avondverslindende show dan ook die na het eerste seizoen niemand heeft voortgebracht die verder is gekomen dan de braderie in Hillegom of het bedrijfsfeest van een suf accountantskantoor.
7. We gaan ook dit jaar weer niet in Magister kijken. De zelfstandigheid van onze kinderen waar het school aangaat, bevalt ons supergoed. Onze eigen schoolperiode zit er al weer een tijdje op en we hebben geen enkele ambitie om er naar terug te keren.
8. Kleedgeld houden we er ook in 2020 in. Superfijn dat we ons niet meer druk hoeven te maken over de kleding van onze kinderen. Willen zij midden in de winter in een flinterdun zomerjasje naar buiten? Eigen verantwoordelijkheid. We maken ons niet druk.
9. We accepteren dat consequent zijn niet altijd lukt. Sterker nog, dat helpt ze voor te bereiden op de niet altijd even eerlijke en onvoorspelbare buitenwereld. Goedbeschouwd zijn we dus goed bezig als we niet keihard vasthouden aan wat we eerder hebben gezegd, beloofd of hebben verboden.
10. Ook dit jaar gaan we ons geen enkele poging doen om ons te conformeren aan het hou-op-mam-ik-schaam-me-kapot van mijn kinderen. We blijven gewoon net zo hard lachen en telefoneren als we altijd doen en dragen onze oude-mensen-super-niet-hippe kleding. Je teveel aantrekken van de mening van anderen is nu juist iets dat we ze niet willen meegeven. Het heeft ons zelf jaren gekost om zover te komen.

Zo, dat was ons lijstje, we gaan het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet!

***

Lees ook De Fuck it-list voor puberouders en Handregels voor nieuwe puberouders

Geschreven door
More from Jeanette Benschop

Puberiaans voor beginners: dit moet je weten over emojis

Jeanette leidde ons al eerder over het glibberige pad van de communicatie...
Lees verder