10 reden waarom pubers zonder ons niet overgaan

10 reden waarom pubers zonder ons niet overgaan

Is je puber over naar de volgende klas? Of misschien wel geslaagd? Gefeliciteerd. Eigenlijk zouden wij een rapport of diploma moeten krijgen, want zonder ons hadden die pubers het natuurlijk helemaal niet gered.

Waarom pubers zonder ons niet overgaan

  1. Elke ochtend trokken we die pubers uit bed. Wij waren hun irritante snoozeknop, en riepen herhaaldelijk dat ze op moesten staan en gooide gordijnen open zodat vluchtend voor het daglicht hun bed uit sprongen. Zonder ons waren ze nooit elke dag op tijd gekomen.
  2. Het ontbijtbuffet stond elke dag klaar, van vers geperste jus tot kopjes thee met honing tot boterhammen met hagelslag en tosti’s met kaas en croissantjes en bakjes fruit. We maakten het met liefde. Zonder ons gingen ze niet met een vol buikje en energie voor 10 de dag in.
  3. Verloren fietssleutels, kluispasjes, buspassen, telefoonopladers; we vonden het enkele luttele seconden nadat die pubers in paniek gilden dat ze het kwijtwaren. Zonder ons verloren ze geen tijd en konden ze elke dag fietsend of met de bus naar school en hun spullen in hun kluisjes opbergen.
  4. Wiskundeboeken die kwijt waren, aardrijkskundeboeken die verloren waren, Franse boeken die niet meer te vinden waren, wij bestelden met liefde een nieuw exemplaar. Zonder ons hadden ze geen interessante lesstof kunnen volgen.
  5. Technische rekenmachines, geodriehoeken, passers, pennen, een nieuw schrift; we toverden het allemaal op een zondagavond, het moment dat die pubers dit soort dingen nodig hadden, uit een hoge hoed. Zonder ons hadden ze nooit hun huiswerk kunnen afmaken.
  6. Engels woordjes, Duitse vervoegingen, economiestatistieken, wiskundevergelijkingen; uren lang overhoorden we onze pubers zodat de stof goed in hun hersenpan bleef zitten. Zonder ons hadden ze nooit moeiteloos hun toetsen kunnen maken.
  7. Een foute melding op Magister, een verkeerd beoordeelde toets, een werkstuk dat verloren ging in de mail; we trokken aan de bel op school als onze pubers er niet uit kwamen met hun docenten. Zonder ons hadden ze dat niet kunnen rechtbreien.
  8. Vergeten gymspullen, lunch, warme jas of werkstuk; we brachten het met liefde naar school. Zonder ons misten die pubers niks als ze een lange dag op school zaten.
  9. Scheikunde proefjes, een technische natuurkundemodel, een elektromotor, sterrenstelsels; we maakten het met liefde voor onze pubers zodat ze mooie exemplaren in de klas konden laten zien. Zonder ons waren ze niet aan het knutselen geslagen.
  10. We vingen tranen op, troostten, leenden onze schouders uit, gaven knuffels, hielden pep-talks; als die pubers het even niet zagen zitten waren wij er voor ze. Zonder ons hadden ze nooit zo glorieus dit jaar doorlopen.
Geschreven door
More from Saskia Smith

Leuke geschiedenisles voor je puber: de evolutie van de smartphone

Het is bijna niet meer voor te stellen dat we met een...
Lees verder