Het grote leed dat huiswerk heet

Het grote leed dat huiswerk heet

‘Er zijn huiswerkvrije scholen’, zo wist mijn achtstegroeper laatst te melden. En of ze daar dan naartoe kan volgend jaar. Want dat kleine beetje huiswerk dat ze nu heeft, vindt ze al verschrikkelijk. Het is ook afschuwelijk, arm kind. Je wilt namelijk niet weten wat voor leed huiswerk onze arme kindertjes berokkent.

#1 Vanwege hun huiswerk kunnen ze niet rustig ontbijten.Want wat de avond ervoor is blijven liggen: de Duitse woordjes, het werkstuk dat vandaag af moet en dat geschiedenisproefwerk moet nog tijdens het ontbijt worden gefixt. Want van eerder uit bed komen is natuurlijk geen sprake.

#2 Ook erg voor moeders: het huiswerk gaat ten koste van klusjes in huis. Kamer opruimen? Nee sorry, huiswerk. De vaat doen? Kan echt niet. Huiswerk. Even voor jou naar de winkel. Kan echt niet mam, ik ben heel druk met school.

#3 Muziek en sport gaan ten onder door de loden last van het werk van school. Piano oefenen, duurlopen en andere echt superleuke dingen (not!) gaan natuurlijk ten koste van het huiswerk. Dus je appt zuchtend de trainer weer dat die van jou niet kan komen vanwege de enorme werklast van je kind.

#4 Huiswerk zorgt voor paniek en stress bij kinderen. Er is er bij mij thuis altijd wel eentje die een boek kwijt is of zijn aantekeningen, of niet weet wat hij moet doen omdat hij het niet heeft opgeschreven. En dan breekt de paniek uit.

#5 Huiswerk zorgt voor paniek en stress bij jou. Ondanks dat jij vindt dat ze alles zelf moeten oplossen, raak jij op een of andere manier opgezadeld met de paniek en stress van je kinderen. Doordat jij naar de winkel moet vanwege een lege cartridge, of om 2 voor tien nog bij Albert Heijn naar binnen moet sneaken om nietjes, plakband of mapjes te halen.

#6 Het geeft rommel. Boeken, aantekeningen, pennen, kapotte passers, gebroken geodriehoeken. Het ligt overal in de puberkamer, en als je pech hebt, ook overal in huis.

#7 Huiswerk zorgt voor slaapgebrek. Ze hádden natuurlijk ook eerder kunnen beginnen. Maar ja, er moest gedagdroomd worden en gebept over de telefoon of FaceTime. En er moesten heel veel poppetjes worden getekend, appjes gestuurd, games uitgespeeld en heel veel outfits gepast voor morgenochtend. En dan moet je om 10 uur ‘s avonds nog beginnen aan die Franse woordjes en de natuurkunde-opgaven, dat snappen we toch wel?

#8 Het werk komt nooit af. Een SO of een proefwerk kun je nooit hélemaal 100 % goed kennen. En als het SO of proefwerk is geweest, dan staat er altijd weer een ander werkje dat gedaan moet worden in de agenda.

#9 Kortom het verpest weekenden en vakanties. En feestjes. Nou ja, hele puberlevens eigenlijk. Gezellig met z’n allen leuks doen in het weekend? Kan niet. De puber moet huiswerk maken. Familiefeest? De puber gaat mokkend mee in de auto, met medeneming van de tekstboeken Frans. En met vakantie moeten die rotboeken ook weer mee omdat daarna een proefwerk wacht.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Wat er gebeurt als moeders ineens straattaal gaan praten

Als moeder van pubers wil je natuurlijk een beetje met ze meebewegen....
Lees verder