Handleiding voor beginnende ouders van pubers

Jeanette -inmiddels gepokt en gemazeld als ouder van twee pubers- heeft een lijstje opgesteld met dingen waar je echt iets aan hebt als je kind de puberteit in gaat.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Als je kind op de basisschool zit, kun je je niet voorstellen dat die lieve schattebout op een dag verandert in een onredelijk wezen. Maar dat gaat toch gebeuren.  En denk niet dat je pas aan de beurt bent als je kind een jaar of 14 is, bij de meesten begint dat al veel eerder.  Er zijn er kinderen die al transformeren in hormonaal aangedreven monstertjes met een jaar of 10! Omdat het best fijn is om een beetje voorbereid de puber-arena in te gaan, hierbij een handleiding voor ouders met kinderen die op het randje staan van de puberteit.

 1. Laat je niet van de wijs brengen door drama, vooral de vrouwelijke puber is hier een meester in. Shakespeare zou trots zijn op haar acteertalent. Kreten als  ‘Mijn leven is voorbij!’ ‘School was een hel,’ ‘Ik mag ook nooit wat!’ zul je heel vaak gaan horen. Overdrijven is een vak en pubers beheersen dit als geen ander. Zelfs de keuze van de emojis in hun Whatsappberichtjes, zijn de meest dramatische uit de selectie.
 2. De tijd dat je kind vol bewondering naar je opkeek, is ineens voorbij. Sterker nog, als je iets meer doet dan bewegen en ademen, ben je een bron van schaamte. Het hoort erbij, je bent echt niet ineens een seniele halve zool geworden. Pas als je generatiegenoten naar hun voorhoofd beginnen te wijzen, moet je je zorgen gaan maken.
 3. Dat stabiele kind bestaat niet meer. Wen er maar aan. Pubers transformeren van superschattig naar supervervelend en weer terug in een oogwenk. Heel irritant maar goed. Het is die vermaledijde chemische cocktail van hormonen en de stress van al die nieuwigheid die hoort bij het groter worden.
 4. Hoe steviger je ze vast probeert te houden, hoe harder ze zich moeten verzetten om zich los te maken. Probeer dus niet te krampachtig in de beheersstand te blijven staan want dat is een recept voor een hele hoop gedoe. Ze moeten zich losmaken, dat hoort zo. Dat is moeilijk maar onvermijdelijk. Sta wel klaar om ze op te vangen als het misgaat.
 5. Het buitenkantje kan er volwassen uitzien, maar de binnenkant is dat nog niet. Trap er niet in. Hun brein is nog niet uitgegroeid en er woedt een hormonenstorm door dat lijf waar je u tegen zegt. Daardoor doen ze regelmatig onbegrijpelijke dingen en kunnen ze superonredelijk zijn. Geef ze verstandig ouderlijk advies maar trek het je niet teveel aan als ze deze in de wind slaan. Gewoon stug volhouden, ze steken er echt wel wat van op.
 6. Denk niet meteen dat je hopeloos hebt gefaald als opvoeder als je kind thuis vervelend is. Hoe je kind zich gedraagt bij anderen is een veel betere voorspeller van hoe ze zich tot volwassenen ontwikkelen. Thuis zijn pubers op hun allervervelends en dat is nog een goed teken ook. Het geeft aan dat ze weten dat jij toch wel van ze houdt, ondanks alles. Laat dat een troost zijn!
 7. Pick your battles. Als je tenminste niet de hele dag strijd wil hebben. Want geloof me, dat is heel verleidelijk want pubers maken gewoon troep en proberen de regels op te rekken. Maak niet van alles een punt maar kies een paar dingen die echt belangrijk zijn.
 8. Grijp kansen aan om ze complimenten te geven. Eigenlijk een tip in dezelfde categorie als hierboven. Het is zo makkelijk om de hele dag tegen ze aan te klagen over dingen die ze niet goed doen maar daar wordt het heel ongezellig van. Het is toch veel beter als ze straks met een beetje zelfvertrouwen de wijde wereld ingaan.
 9. Zorg voor voldoende proviand. Het is al pittig genoeg, een lage bloedsuikerspiegel maakt het helemaal niet te harden.
 10. Geniet van je herwonnen vrijheid. Ze slapen een gat in de dag en ’s avonds vinden ze het vaak heerlijk als je er niet bent.
 11. Grijp de momenten dat ze iets met je willen doen, met beide handen aan. Die momenten worden zeldzaam maar zij willen soms best dingen samen doen. Geniet van ze en denk eraan terug als ze weer puberachtig irritant doen.
 12. Probeer er een beetje op te vertrouwen dat het wel goed komt. Dat is immers met de meesten zo.
 13. En last but not least, let it go, let it go! Elsa van Frozen mag een verzonnen commercieel figuurtje zijn, ze heeft wel een punt. Met dat mantra wordt je leven een heel stuk eenvoudiger.

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Jeanette Benschop

‘Lieve puberella, je mag bij mij altijd klein zijn’

Jeanette mist ze vaak wel, de knuffels van haar dochter toen ze...
Lees verder