Hoe lang kan zo’n puber in bed liggen?

Hoe lang kan zo'n puber in bed liggen?

De vijftienjarige zoon van Saskia sliep als baby niet, als kleuter amper en als puber alleen maar. Op het moment dat hij zijn bed uitkomt, heeft zij er al een halve dag opzitten.

Hoe lang kan zo’n puber in bed liggen?

Hoe lang kan een kind slapen? Dat vraag ik me af als we de proef op de som nemen en kijken hoe lang onze puberzoon het ’s morgens in zijn bed uithoudt. En dat kan wel eens lang zijn, leert de ervaring. Toch best bijzonder, zo’n kind. Als baby was hij ontzettend wakker, en de momenten die hij sliep waren altijd overdag, nooit ‘s nachts. Als kleuter wilde hij in zijn drukke leventje geen tijd maken voor zoiets saais als slapen. Eenmaal puber is slapen het nummer één vermaak. En dus iets wat je veel, vaak en lang doet.

Halve dag slapen

Om half 12 is er nog geen teken van leven te bekennen. Ik heb er al een halve dag opzitten. Hij slaapt. Niet zo vreemd volgens Huub Nelis, auteur van Puberbrein binnenstebuiten. Slaaptekort is het klassieke pubergedrag. ‘Ze zijn gewoon moe, terwijl mensen hun moeheid en lamlendigheid als pubergedrag zien.’ De oplossing ligt uiteraard voor de hand: meer slapen. Maar dat is op schooldagen, als ze om half zeven op moeten staan, onmogelijk. En vroeg naar bed gaan zit er niet meer in. De hersenen zorgen dat het slaap- waakritme anders gaat werken als kinderen groeien. Met als gevolg dat het slaaphormoon melatonine, steeds later wordt afgescheiden. En dus zijn ze om half negen ’s avonds gewoon nog niet moe. Nelis: ‘Jongeren willen steeds later naar bed, terwijl hun lijf nog vraagt om een ‘kinderslaap’. Dat kinderslaapje zou voor jongeren tussen de 12 en 19 eigenlijk 9,2 uur moeten zijn, maar slechts 20% komt hieraan. Gevolg: pubers die chronisch vermoeid zijn.’ Tja. Dan maar bijtanken in het weekend. Maar ook weer niet te lang, anders komen ze ‘s avonds weer niet in slaap.

Dag begint in de middag

Om half 2 is het nog steeds stil boven. Als ik mijn zoon uiteindelijk dan maar wakker maak, is enig gegrom het antwoord. Gevolgd door een ‘waarom maak je me nu al wakker?’ Om half 3 zit er enig leven in. Om half 6 begint zijn dag zo ongeveer. Knappe moeder die dat kind een paar uur later zijn bed weer in krijgt.

Weten of je puber slaap tekort komt? Doe met, of voor hem de slaaptest.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.
 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Hoezo mag mijn dochter zelf beslissen of ze die HPV-vaccinatie wil?

Er lag een brief op de deurmat voor de destijds twaalfjarige dochter...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *