Merkkleding, ja of nee?

Sommige pubers willen louter kleren aan van een merk. Reden? Omdat iedereen het draagt. En op zich niks mis met een merk, maar met dat prijskaartje dat eraan hangt wel. Ingrid ging schoenen kopen met haar puberzoon, die zijn zinnen had gezet om een exemplaar van 250 euro. Inderdaad 250. 

We lopen de schoenenzaak in en direct zie ik dat dit geen goedkoop winkeltje is. Het soort chique winkeltjes dat ik steevast vermijd. Vriendelijk knik ik naar de hippe mijnheer achter een klein toonbankje of liever gezegd smalle desk waar hij amper achter past en ik bekijk de schoenen die opgesteld staan in houten kasten. Ik zie overal schoenen staan van minimaal 250 euro. Puberzoon kijkt zeer geïnteresseerd terwijl ik lichtelijk geïrriteerd raak en direct weg wil lopen.

‘Deze heeft M ook,’ zegt hij.

‘Fijn voor M,’ antwoord ik verveeld en sta al bij de uitgang.

‘Kijk, die zijn afgeprijsd.’ Hij laat mij een paar zien van 100 euro.

‘Mmm,’ grom ik en loop naar de kast waar enkele schoenen staan die afgeprijsd zijn.

‘Zijn deze schoenen ook in maat 37?’ vraag ik, maar de verkoper kijkt ingewikkeld en schudt zijn hoofd zachtjes heen en weer.

‘Nee, alle schoenen die we hebben, zijn vanaf maat 39.’

Bijna slaak ik een vreugdekreetje, mijn humeur wordt op slag beter, maar ik blijf neutraal rondkijken.  ‘Helaas,’ zeg ik tegen puberzoon terwijl ik als teken van medeleven hem door zijn haren strijk. Hij is klein van stuk en de vriendjes zijn groter en forser en kopen inmiddels al in winkels voor volwassenen. De laatste tijd heeft puberzoon zijn mond vol over merkkleding. Hij noemt regelmatig vriendjes op die ook merkkleding dragen en ik bespeur enige gevoeligheid bij hem om erbij te horen.  Antony Morato en Lacoste zijn momenteel favoriet en die namen passeren regelmatig de revue.

Man en ik hebben niets met merkkleding, sterker nog, we hebben een hekel aan labeltjes waardoor het opeens tien keer duurder is. We kunnen het niet laten om telkens op moralistische toon tegen hem te zeggen dat hij kleding van dure merken niet nodig heeft om leuk en interessant te zijn en het lukt me daarbij niet om mijn afschuw te verbergen voor zijn voorkeur voor dure merken. Zelf heb ik als pubermeisje nooit enige interesse getoond in merkkleding, ging naar een duister keldertje waar goedkope kleding hing en nu ontdek ik zomaar dat mijn kind wel gevoelig is voor status en merken.

We hebben thuis de afspraak gemaakt dat hij er zelf geld bij moet doen als hij een duur shirtje, broek of schoenen wil. We gaan geen exorbitante bedragen uitgeven aan kleding die hij volgend jaar niet meer aan kan. In de stad kan mijnheer niets vinden naar zijn zin, dus thuisgekomen kijkt hij direct op internet en ontdekt hij trendy schoenen voor een prijs waarmee ik kan leven. Enkele dagen later klaagt de jongste zoon dat zijn schoenen knellen.

‘Anders kijk je even bij de schoenen van je broer die hij niet meer aan doet en dan gaan we volgende week naar de stad. Er staan hier nog verschillende leuke paren die jou beslist passen. Dan heb je voor nu tenminste al iets.’

Ik loop naar de garage, zoek actief mee en houd hem een paar voor.

‘Die ga ik echt niet aan doen. Ik wil geen merkschoenen. Echt niet!’ Driftig schudt mijn jongste zoon zijn hoofd en trekt er een vies gezicht bij.

‘Hoezo niet? Dit zijn mooie schoenen en je ziet dat merkje amper.’

‘Jawel, je kunt die krokodil heel goed zien op de achterkant,’ roept hij overtuigend.

‘Niet! Zie je nauwelijks. Kijk, mooi blauw, heel neutraal. Zitten lekker. Goede kwaliteit en heel hip.’ Enthousiast gebruik ik de argumenten die mijn oudste zoon er ook altijd ingooit en ik voel me de meest hypocriete moeder van de buurt.

‘NEE, ik wil geen Lacoste schoenen. Ik hou niet van merkspullen!’

‘Waarom niet? Ze zijn heel trendy!’

‘Jij zegt altijd dat je het niet nodig hebt om leuk te zijn of ergens bij te horen en ik hoef nergens bij te horen!’

‘Oké, oké we gaan gauw voor jou andere schoenen aanschaffen,’ zucht ik.

Direct besef ik dat mijn kritische toon en afkeurende houding ten opzichte van merkkleding uitermate onhandig is geweest,  want hoe praktisch en goedkoop zou het niet zijn wanneer mijn lieve eigenwijze jongste zoon de kleding en schoenen van de oudste zou willen overnemen?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

28 dingen die pubers roepen in hun laatste schoolweek

Tussen de toetsweken en het officiële begin van de zomervakantie is een schemerzone, waarin onze kinderen nog niet echt, maar toch ook weer wel...

Dit zijn de voordelen van pubers die urenlang in bed liggen

Jij bent klaarwakker, de pubers liggen nog te ronken en jij weet zeker dat het nog een paar uur duurt voor er iemand maar...

Dit herken je als je puber pas 18 is geworden (en nee, die is nog láng niet volwassen)

En dan ‘ineens’ zijn die turbulente tieners 18. Ha. Ein-de-lijk volwassen! Rust, regelmaat en ruimte it is. Toch? Think again. Want nu je kind 18...

15 banen die je als puberouder met gemak combineert

Als puberouder heb je het er maar druk mee. Want naast je werk heb je namelijk nóg 15 andere banen die je combineert met...

59 dingen die ik denk als de pubers een avond alleen thuis zijn geweest

Het is natuurlijk heerlijk dat je de deur achter je dicht kunt trekken om zelf een avond uit te gaan. Die pubers redden zich...

11 dingen die je weer kunt doen nu de pubers naar school zijn

Menigeen slaakt een zucht van verlichting nu de pubers na die lange zomervakantie weer naar school gaan. De pubers mopperen vooral op de bergen...

20 dingen die je duidelijk zegt, maar pubers heel anders verstaan

Praten met pubers is zoiets als praten in een storm, jij roept iets, maar de ander hoort niet wat je zegt. Of wíl niet...

Je zoon als drag-queen. Hoe zou jij dat vinden?

Deze kinderen uit de documentaire Drag Kids, vinden we natuurlijk geweldig. Wat we er vooral geweldig aan vinden, is dat ze totaal zichzelf kunnen...

28 tekenen dat je wel klaar bent met de zomervakantie

Nog twee (!) weken en dan is de vakantie voorbij. Martine is zelfs jaloers op de ouders in regio Zuid, die nog maar een...

70 dingen die ik denk in de ochtend als mijn twee pubers in de badkamer zijn geweest

Het is 's morgens altijd spitsuur in de badkamer, helemaal met pubers in huis. En om nou te zeggen dat ze de boel  een...

Kijken! Blockers is een puberfilm met een trailer die wij al heel grappig vinden

Heerlijk, een film over een high school prom met -in ieder geval in de trailer- al een paar goeie grappen. Deze film begint al heel...

10 dingen die leuk zijn aan de zaterdagochtend als je pubers hebt

Pubers zijn een soort doornroosjes, ze kunnen eeuwig slapen. Een voordeel van dat lange slapen van die grote kinderen: de zaterdagochtend is weer voor...

Afschuwelijk, dit meisje pubert al sinds haar vijfde

Als medelijden met je puberdochter, omdat ze zich nog geen raad weet met dat ze borsten krijgt en ongesteld zijn, denk dan aan Emily....