10 reden waarom de dagen met pubers rustiger zijn dan met peuters

10 reden waarom de ochtenden met pubers rustiger zijn dan met peuters
Lekker rustig met die pubers

Oké, je moet ze 100 keer roepen want anders komen ze hun bed niet uit, maar los daarvan zijn de dagen thuis met pubers best goed te doen. Daarom verlangen we ook niet terug naar de tijd dat die heerlijke puber een peuter was en we om 8 uur al een hele dag achter de rug hadden, niemand nog had gegeten en je peuter driftig staat te stampvoeten omdat je het broodje in 4 stukjes hebt gesneden.

 1. Pubers zijn stil

  Nog voordat je koffie hebt gehad bonken peuters op hun kont de trap af. Nu kunnen pubers behoorlijk luidruchtig zijn, maar in de ochtend, als ze wel al op zijn, maar hun lichaam nog slaapt, hoor je ze niet.

 2. Pubers stellen geen waarom-vragen

  Waarom heeft de zon geen ogen? Waarom moet ik aan tafel zitten? Waarom hebben meisjes geen piemel? Waarom komt poep uit je kont? Waarom kan een poes niet praten. Die hele waarom-fase, wat zijn we blij dat die achter de rug is. Pubers zitten aan tafel. En kijken op hun telefoon. En zwijgen. Heerlijk.

 3. Pubers hebben, een soort van, tafelmanieren

  Achterstevoren zitten, op de stoel staan, ondersteboven hangen, met ellebogen op tafel, met hoofd op tafel….nog voordat ze een hap hebben genomen heb jij al een half uur de zit-recht-aan-tafel-politie gespeeld. Pubers zitten gewoon rechtop. Oké, met een hoodie op, maar kniesoor die daar op let.

 4. Pubers eten wat je voor hun neus zet

  Eerst wil de peuter pindakaas op brood, dan toch appelstroop, oh nee, kan het ook hagelslag zijn. Maar wacht hagelslag vinden ze nu ineens niet lekker. En appelstroop ook niet. Gisteren wel ja, maar nu niet meer. Ze willen eigenlijk ook geen brood, maar een pannenkoek. En een lolly. Waarom mag dat niet? Je peuter laten eten is nogal een uitdaging. Pubers daarentegen zijn blij dat ze zo vroeg in de ochtend niks zelf hoeven te doen en schuiven dat wat je voor hun neus zet gewoon naar binnen.

 5. Pubers kunnen koffie voor je maken

  Zo’n kleintje met heet water en bonen of een pad laten stoeien is geen goed idee. Maar een puber kan heel goed koffie maken voor je. Vinden ze leuk. En het scheelt ook dat je ze een euro betaalt om het te doen.

 6. Puber roepen nooit na toiletbezoek: ‘Maa-ham, ik ben klaa-haaa-aar’

  Dat zinnetje. Op de vroege ochtend. En je broodje nuchter een in de lucht gestoken kont kan schoonmaken. En je afvraagt hoe het kan dat zo’n kleintje zoveel produceert, met even zoveel odeur. Het grootste voordeel van pubers: ze zijn zindelijk en vegen hun eigen kont af.

 7. Pubers maakt het niet uit hoe hun brood op hun bord ligt

  Of je het broodje in tweeën kunt snijden. Of nee, in vieren. Of misschien allemaal in kleine stukjes. En het korstje eraf. Oh nee, zo niet. Hoe het brood wordt geserveerd weegt voor een peuter heel nauw. Aantal stukjes, met of zonder korstjes, is het niet goed dan is de kans groot dat het brood met bord en al op de grond belandt. Pubers boeit het niet. Die willen gewoon eten.

 8. Pubers hebben geen kleding-issues

  Peuters hebben zo hun eigen voorkeur als het om kleding gaat. Dus elke dag die vervloekte knalroze prinsessenjurk. Of dat vermaledijde Spiderman pak. Of ze willen in bikini omdat de zon schijnt. Ze willen twee verschillende sokken én schoenen aan. En hun broek achterstevoren. Eer dat je je peuter in iets decent hebt gehesen ben je zo een uur verder. Pubers gooien zelfstandig wat kleren om hun lijf, of houden dat aan waar ze die nacht in hebben geslapen. En dat wat ze aanhebben ziet er vaak main stream uit, en altijd in de kleuren zwart en grijs, want ze willen niet opvallen.

 9. Pubers hebben geen haar-issues

  Je peuter wil een staart. Of een kuif. Het haar moet naar rechts. Of nee, naar links. Je doet het niet goed. Te hard. Te strak. Er moet een vlecht. Maar niet zo een. Ze willen blauw haar. En huilen waarom dat niet mag. Pubers willen ook van alles met hun haar, maar doen dat he-le-maal zelf. Geen haar op  hoofd die er aan denkt om jouw hulp te vragen.

 10. Pubers kijken geen Bumba, Disney, K3, of andere vreselijke kinderprogramma’s

  Geen geschal uit die televisie met hoge, irritante stemmetjes, maar een serene rust in huis. Pubers kijken echt wel van alles, maar op hun telefoon. Met oordoppen in.

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind...
Lees verder