Op de Olympische Spelen zie ik de lessen die ik mijn pubers wil leren

Voor een niet fervent televisiekijker, zit Saskia deze dagen meer dan ooit voor de buis gekluisterd. Reden: de Olympische Spelen. Alle lessen die ze haar pubers wil leren komen langs.

De afgelopen dagen schiet ik van de ene emotie naar de andere terwijl ik naar de Olympische Spelen kijk. Ik zie bij het hoogspringen twee vrienden, Mutaz Essa Barshim en Gianmarco Tambiri, die op het sportveld elkaars concurrent zijn een gouden medaille delen. Ik zie atleet Sifan Hassan vallen, opstaan én winnen, schoonspringer Tom Daley breiend op de tribune zitten en daarna brons winnen, wielrenner Annemiek van Vleuten zich vergissen en herpakken.

Ik zie roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis op koers liggen voor goud, maar door een fout brons halen en na de teleurstelling en de fout bij zichzelf leggen toch blij zijn met hun derde plaats. En atleet Laurel Hubbard een hartje maken met haar handen nadat ze de halter in drie pogingen niet goed omhoog krijgt en viel vroegtijdig afvalt. Ze zei na afloop dat ze weet dat haar deelname met controverse gepaard gaat, ze is geboren als man en deed na haar transitie in 2013 mee aan wedstrijden als vrouw, maar ze voelt zich gehoord, gezien en gesteund, vandaar het hartje.

Hoopvolle generatie

En dit zijn nog maar een handvol van de bijzondere momenten die afgelopen dagen passeerden.  En dan moeten de Paralympics nog beginnen, die ongetwijfeld ook voor mooie, emotionele kippenvel-momenten zullen zorgen. Het gebeurt niet vaak dat ik volschiet van een sportwedstrijd, maar ik zit toch maar mooi vaak met tranen in mijn ogen voor de televisie. Ook, of vooral, omdat het zo’n hoopvolle generatie is die daar staat.

Een generatie die zich in een coronajaar moest voorbereiden, wat niet makkelijk was. En die  in Tokio met alle extra corona-maatregelen moet zien te dealen en daarnaast hopen dat ze zelf niet ziek worden. Het zijn niet de beste omstandigheden om je te focussen op misschien wel dé wedstrijd van je leven, maar zij doen het. Ze laten, naast een enorme dosis sportiviteit en doorzettingsvermogen, ook daadkracht en flexibiliteit zien. Ik word daar heel blij van.

Ongelimiteerd televisie kijken

De lessen die ik voorbij zie komen: respect hebben voor elkaar, doorzetten bij tegenslag, verlies incasseren, vallen en weer opstaan, winst vieren, er voor elkaar zijn, zijn de lessen die ik mijn pubers graag meegeef. En die ik dan ook zo vaak als ik kan aan ze vertel. Waarbij ze soms luisteren, maar vaak niet. Dan hebben ze geen zin in mijn ‘gepreek’.  Ik herken dat, want ik dacht ook vaak als mijn ouders weer een van hun levenslessen vertelden: heb je ze weer. Ik luisterde veel liever naar mijn buurmeisje die tien jaar ouder was, naar de zus van een vriendinnetje, naar popsterren of sporters, kortom naar de generatie boven mij.

Ik merk dat mijn pubers dat ook doen, naar de generatie boven hen kijken. Ook tijdens deze spelen. Ze hebben de sportfragmenten die mij zo ontroerde ook gezien. En vinden het zowel mooi als belangrijk en bijzonder. Mijn levenslessen kan ik daarom wel even voor me houden. Mijn pubers mogen in plaats daarvan ongelimiteerd naar De Spelen kijken, ook ‘s nachts. Een betere leerschool is er immers niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

10 reden waarom pubers zonder ons niet zouden overgaan

De laatste loodjes voor dit schooljaar zijn in zicht. Zonder jou redden die pubers het natuurlijk helemaal niet. Als straks de eindstreep is gehaald,...

Achttien jaar? Dan gaan pubers meteen met hun paspoort naar de slijterij

Het eerste wat achttienjarigen doen op de ochtend van hun volwassen-verjaardag is naar de slijterij gaan. Gewoon omdat het kan. Mijn puber werd onlangs achttien....

10 X wat er gebeurt als je puber alleen naar Cherso gaat

Ja en toen was het zover. Puberzoon (18) ging voor het eerst alleen met vakantie. Of nou ja alleen… Met 12 vrienden. Naar Cherso....

27 dingen die pubers roepen als ze moeten sporten in het weekend

Weet je nog? Vroeger stond je spruitje al voor dag en dauw in vol sporttenue te stuiteren terwijl jij nog in bed lag en...

Terug naar 1996: Yvon Jaspers legt uit hoe het internet werkt

Hoe werkte dat nou precies, dat internet? Het is bijna niet te geloven, maar in 1996 was dat wat veel mensen zich afvroegen. Yvon...

Goed dreigmiddel voor je puber: kamer opruimen of we dansen net zo als deze dames

Soms werken woorden niet als je je puber wilt terechtwijzen. Dan biedt deze video uitkomst. Gewoon laten zien en rustig zeggen: als je nu...

Leuk voor je puber deze vakantie: leer deze skills en je bent echt een baas!

Genoeg van de rondhangende pubers die niks te doen hebben, zich vervelen, en niet weten wat ze moeten doen omdat er niks te doen...

Help! het Duits gaat ten onder! (en waar is Falco als je hem nodig hebt?)

Waarschijnlijk heb jij zelf nog wel zitten zwoegen op de naamvallen en voorzetsels, maar onze kinderen hóeven -als ze het slim aanpakken- helemaal geen...

Waarom je het met je pubers moet hebben over seksistische teksten in hiphop

Martine vindt de teksten en clips van hiphoppers vaak schokkend seksistisch, maar haar pubers vinden het fantastisch. Maar het is te erg om het...

Als het aan onze pubers ligt moet alles fan-tas-tisch zijn, deze psychiater legt uit waarom dat niet goed is

Must see: de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter legt uit waarom het helemaal niet zo erg is als het leven even niet mee zit,...

21 dingen die je nooit zou doen als puberouder, maar toch doet

Ja, we zijn toegeeflijk. Nee, we hebben geen ruggengraat als het gaat om onze kinderen. En daarom regelen we veel te veel, ook dingen...

27 opmerkingen die laten zien dat pubers in de war zijn van het weer

Het weer gaat deze dagen van zon, naar regen, hagel en sneeuw. Het ene moment kun je je jas uitdoen, het volgende moment ben...