Op de Olympische Spelen zie ik de lessen die ik mijn pubers wil leren

Voor een niet fervent televisiekijker, zit Saskia deze dagen meer dan ooit voor de buis gekluisterd. Reden: de Olympische Spelen. Alle lessen die ze haar pubers wil leren komen langs.

De afgelopen dagen schiet ik van de ene emotie naar de andere terwijl ik naar de Olympische Spelen kijk. Ik zie bij het hoogspringen twee vrienden, Mutaz Essa Barshim en Gianmarco Tambiri, die op het sportveld elkaars concurrent zijn een gouden medaille delen. Ik zie atleet Sifan Hassan vallen, opstaan én winnen, schoonspringer Tom Daley breiend op de tribune zitten en daarna brons winnen, wielrenner Annemiek van Vleuten zich vergissen en herpakken.

Ik zie roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis op koers liggen voor goud, maar door een fout brons halen en na de teleurstelling en de fout bij zichzelf leggen toch blij zijn met hun derde plaats. En atleet Laurel Hubbard een hartje maken met haar handen nadat ze de halter in drie pogingen niet goed omhoog krijgt en viel vroegtijdig afvalt. Ze zei na afloop dat ze weet dat haar deelname met controverse gepaard gaat, ze is geboren als man en deed na haar transitie in 2013 mee aan wedstrijden als vrouw, maar ze voelt zich gehoord, gezien en gesteund, vandaar het hartje.

Hoopvolle generatie

En dit zijn nog maar een handvol van de bijzondere momenten die afgelopen dagen passeerden.  En dan moeten de Paralympics nog beginnen, die ongetwijfeld ook voor mooie, emotionele kippenvel-momenten zullen zorgen. Het gebeurt niet vaak dat ik volschiet van een sportwedstrijd, maar ik zit toch maar mooi vaak met tranen in mijn ogen voor de televisie. Ook, of vooral, omdat het zo’n hoopvolle generatie is die daar staat.

Een generatie die zich in een coronajaar moest voorbereiden, wat niet makkelijk was. En die  in Tokio met alle extra corona-maatregelen moet zien te dealen en daarnaast hopen dat ze zelf niet ziek worden. Het zijn niet de beste omstandigheden om je te focussen op misschien wel dé wedstrijd van je leven, maar zij doen het. Ze laten, naast een enorme dosis sportiviteit en doorzettingsvermogen, ook daadkracht en flexibiliteit zien. Ik word daar heel blij van.

Ongelimiteerd televisie kijken

De lessen die ik voorbij zie komen: respect hebben voor elkaar, doorzetten bij tegenslag, verlies incasseren, vallen en weer opstaan, winst vieren, er voor elkaar zijn, zijn de lessen die ik mijn pubers graag meegeef. En die ik dan ook zo vaak als ik kan aan ze vertel. Waarbij ze soms luisteren, maar vaak niet. Dan hebben ze geen zin in mijn ‘gepreek’.  Ik herken dat, want ik dacht ook vaak als mijn ouders weer een van hun levenslessen vertelden: heb je ze weer. Ik luisterde veel liever naar mijn buurmeisje die tien jaar ouder was, naar de zus van een vriendinnetje, naar popsterren of sporters, kortom naar de generatie boven mij.

Ik merk dat mijn pubers dat ook doen, naar de generatie boven hen kijken. Ook tijdens deze spelen. Ze hebben de sportfragmenten die mij zo ontroerde ook gezien. En vinden het zowel mooi als belangrijk en bijzonder. Mijn levenslessen kan ik daarom wel even voor me houden. Mijn pubers mogen in plaats daarvan ongelimiteerd naar De Spelen kijken, ook ‘s nachts. Een betere leerschool is er immers niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

De politie belt, je puber is opgepakt met een fake ID

De dochter van Isabelle ging naar een festival. Met een fake ID. Ze werd gesnapt en dat kostte haar uiteindelijk 170 euro.  'Goedemiddag mevrouw, u...

25 dingen die wij bij de pubers thuis doen als zíj op zichzelf wonen

Erger jij ook groen en geel aan het gedrag van je pubers in jouw huis? Weet dan dat er ooit payback-time komt. Ooit. Want...

Hoe pubers groeien, want hoe lang wordt die gast nou eigenlijk?

Ze groeien, echt keihard. Maar hoe groot worden je puberdochter en -zoon nou eigenlijk? De veertienjarige zoon van Martine groeit zo hard dat ze...

Een valse thuistest is het nieuwe schoolziek

Rob uit Amersfoort deelde vandaag op Twitter een wel heel vindingrijke manier om je schoolziek te melden: de vervalste thuistest. Hielden wij vroeger de...

Dat pubers zo jaloersmakend goed slapen, dat klopt niet helemaal

Pubers, die slapen toch de hele tijd? Is maar schijn. De kwaliteit van de puberslaap is helemaal niet zo goed. En wij ouders maken...

Deze jongen weegt meer dan 300 kilo en zingt prachtig

The 685 lb teenager op TLC lijkt met de moddervette teenager Justin in de hoofdrol een freakshow. Maar dan heb je hem nog niet...

Geruststellend: vaders ergeren zich ook aan pubertroep

Jij dacht dat alleen moeders zich groen en geel ergeren aan pubertroep? Kijk dan naar de video van deze vader, die kennelijk ook vindt...

35 reden waarom het best wel fijn is als je puber een dagje ziek is

Als je puber een dagje ziek is en zich niet zo lekker voelt, is dat stiekem best wel fijn. Want zo'n ziek kind een...

Goed idee? Geef iedere jongere € 10.000 op z’n 18e

Met de verkiezingen in aantocht lanceren politieke partijen allerlei plannetjes. Zoals dit van GroenLinks. Dat wil iedereen op zijn achttiende verjaardag € 10.000 doneren,...

Je agenda, dat was in onze jeugd het belangrijkste schoolboek

Onze pubers hebben hun telefoon, in onze tijd was de agenda plakboek, dagboek, vriendenboek in één. Soms had je niet eens meer de ruimte...

Van Kooten en De Bie stemmen ook: De Partij Tegen Enge Buren

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. En mogen ook pubers die onlangs 18 zijn geworden, of al een tijdje 18 zijn, stemmen.  Bij de gemeenteraadsverkiezingen...

Lieve puberouder, had je een zware dag? Weet dat je niet de enige bent!

Soms weet je het gewoon niet meer met die pubers. En denk je dat het allemaal niet goed doet. Gelukkig ben je niet de...

23 redenen waarom Kerst met pubers niet te doen is

Marloes is altijd heel relaxed, maar nu Kerstmis eraan komt is ze een tikje meer gespannen dan normaal. Want kerst en pubers is niet...