Grappig: als je je dochter moet uitleggen hoe je een relatie krijgt (en het zelf ook eigenlijk niet weet)

Isabelle’s dertienjarige dochter wil graag verkering. Dus ze vraagt aan haar moeder hoe dat moet, verkering krijgen. Maar dat was nog voor Google en Facebook. En voordat ze het weet, heeft de dochter alle namen en rugnummers van Isabelles ‘exen’ achterhaald.

“Mam, ff serieus, maar HOE krijg ik zeg maar een soort van relatie?”
“Relatie? Je bedoelt gewoon ordinair verkering neem ik aan? En je dacht: mijn moeder heeft hier een gouden handleiding voor?”
Oorverdovende stilte volgde.
We gaan weer even in de Puber-management plus-modus, want het episch falen als moeder ligt bij dit soort gevoeligheden uiteraard op de loer. Ze gaat naar een nieuwe klas met de perfecte verhouding voor mijn gemoedsrust, er zitten namelijk achttien meisjes in, en acht jongens. Voor mijn dochter is dit juist een reden voor een puberpaniekaanval. Dit jaar zou het moeten gebeuren: er een heus eerste, echte ervaring op het gebied van puppylove moeten plaatsvinden. Echter, het saldo van die 8 mannen in de klas is ‘nerd’ en ‘zo niet aantrekkelijk’. De moed was haar letterlijk in de dure nieuwe sneakers gezakt.

‘Ach schat, alsof ik al mijn vriendjes via school heb gehad’. En dat éne woordje ‘al’ zorgde voor een absurd harde ondervragingssessie. “Ál jouw vriendjes mam, serieus… hoeveel had je er dan wel niet? En hoe oud was je toen? En met wie ging je dan?”
Wegduiken lukte niet meer. Ik zag dat ik met namen, rugnummers én met beeldmateriaal op de proppen moest komen. Nu heb ik dagboeken volgepend met hopeloze verliefdheden en waanzinnige relatie-issues. De chronologische volgorde van mannen kon ik zo achterhalen, zelfs met beeldmateriaal. De vraag is alleen: wie wordt hier echt gelukkig van?
Maar ik had mijzelf weer in een onmogelijke positie ten opzichte van de SherlockHolmes-dochter weten te manoeuvreren. En daar ging ik. Als een droog geschiedenisboek lepelde ik de een na de andere Romeo op. De enke kansloze Sjaak na de andere. (Achteraf wetende) en om haar te behoeden voor dergelijke drama’s, maakte ik het allemaal vrij neutraal en saai.
Newsflash; We leven in een Facebook/Google tijdperk. En daar ging de Sherlock. Althans, niet dat ik dat meteen wist.
Drie dagen later. Aan het ontbijt. Ik werd bij wijze van Line Up op een politiebureau doortastend voor het blok gezet: “Heb je hier serieus mee gezoend mam? Maar echt?”
Ik had deze situatie weer compleet verkeerd aangepakt. Ik had EERST beeldmateriaal moeten leveren en aan de hand van de reactie (Hot or Not) pas de feiten erbij moeten geven. De ‘Sjaak’ die ze onder mijn neus schoof was nou niet dat je zegt, ‘daar win je de oorlog mee’. Een nogal suffige schat van een jongen. De tweede ‘Sjaak’ was een halve crimineel, die je zelfs niet eens zou toelaten bij een Ajax-wedstrijd. En zo kreeg ze de ene na de andere ex toegelicht.
Nu had ik alweer respect verloren en mijn geloofwaardigheid als autoriteit op het gebied van Romantiek, maar ook munitie geleverd.
Áls madammeke met de meest ongewilde schoonzoon aan zou komen en ik mijn niet gefilterde kritiek zou uiten, of een bepaald deurbeleid zou willen invoeren, sta ik natuurlijk straks compleet kansloos.
Zij hoeft maar één naam te noemen van mijn dating-CV en ik kan niet anders dan een extra bordje zwijgend bijzetten aan het Kerstdiner. En vervolgens het universum heel hard smeken dat dit de laatste Kerst is waar deze knaap bij is. Dat moeten mijn ouders tenslotte ook hebben gedaan.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

31 nieuwe emoticons om het leven voor puberouders makkelijker te maken

Om het leven makkelijker en in sommige gevallen zelf aangenamer te maken, zouden er speciale emoticons moeten komen voor puberouders. Die duidelijk uitdrukken hoe...

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

8 ultieme manieren om die lieve puberslaapkoppen wakker te maken

Het is een lastige klus om te klaren: je puber wakker maken. De gordijnen opengooien, het licht aan doen en de dekens wegtrekken, zijn...

Pubers vaker betrokken bij ongeluk met e-bikes

Veel pubers hebben tegenwoordig een e-bike. Want handig, want hip, want lekker snel en makkelijk. Je hoeft geen rijbewijs te halen, maar kan wel...

10 slippers die pubers dragen en hun karakter onthullen

Pubers onderscheiden zich, onder meer, door hun kleding en dus ook door hun schoenen. En als het warm is door hun slippers. Dat wat...

36 irritante (en soms brutale) die pubers stellen en eigenlijk het antwoord al weten

Fijnbesnaardheid is nou niet iets waar pubers per se in uitblinken, getuige deze niet heel subtiele vragen  die je van je puber naar het...

Laat zien aan je pubers: Corona is geen grap

De Volkskrant had vanmorgen een reportage over kinderen en pubers op trapveldjes die ondanks de voorschriften voor social distancing toch blijven voetballen en rondhangen....

15 dingen die pubers niet doen omdat ze het vies vinden

Pubers staan niet echt bekend om hun hoge hygiëne standaard en opruimtalenten. Hun kamer is rommelig, ze ruimen niks op en heel erg netjes...

Dankzij Cher luisteren onze pubers naar muziek met die vreselijke autotune

Volgende week, op 23 november om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat Cher de hitlijsten bestormde met het nummer Believe. Niet...