‘Ook jongens aan het HPV-vaccin’

De Gezondheidsraad wil dat jongens ook de HPV-vaccinatie krijgen. Daarbij zouden kinderen de prik rond hun negende moeten krijgen, in plaats van op hun twaalfde zoals nu gebeurt. Als het vaccin rond de negende verjaardag wordt gegeven, dan zou het betere bescherming geven. Eerder was gekozen voor twaalf jaar, omdat niet duidelijk was hoe lang het vaccin zou werken.
Het HPV-vaccin beschermt tegen de meest voorkomende varianten van het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Jaarlijks krijgen 800 vrouwen de diagnose, en sterven er 200 aan de gevolgen van kanker die is veroorzaakt door HPV. Het virus is seksueel overdraagbaar, en kan daarom ook kanker veroorzaken aan anus, penis, vagina, schaamlippen en de mond en keelholte. Het virus kan dus ook schadelijk zijn voor mannen.
Overigens is de vaccinatiegraad voor het huidige vaccinatieprogramma uitzonderlijk laag en is de laatste jaren gedaald tot onder de vijftig procent. Een van de oorzaken hiervan is dat veel ouders twijfelen over de werking op e lange termijn. De Gezondheidsraad benadrukt dat het vaccin veilig is. De keuze om ook jongens in te enten, zou ertoe kunnen leiden dat ook de groepsbescherming tegen het virus groter wordt.
Bronnen: NOS, NRC.

Lees ook:

Geschreven door
More from Martine De Vente

36 dingen die moeders van puberszonen echt niet snappen

Puberdochters, daar snappen wij nog wel iets van. Want we zijn er...
Lees verder