In de Volkskrant pleiten Belle Barbé (specialist seksuele opvoeding) en Marijke Maezer (onderzoeken Radboud Universiteit) ervoor om sexting niet te verbieden of in de ban te doen, maar om pubers goed voor te lichten hierover.
Eerst was er een politiebericht waarin jongeren werd geadviseerd om sexy foto’s en video’s alleen te sturen als je er niet herkenbaar opstaat en binnen een vertrouwde omgeving. Vorige week werd dat advies van de politie aangepast: pubers moesten maar helemaal stoppen met sexting. Jammer, vinden Belle Barbé en Marijke Maezer, want waarom zou je iets fijns als seks, in de ban willen doen?
Volgens hen draagt sexting juist bij aan de beleving van de verschillende dimensies van seksualiteit. Ook vinden ze dat het advies van de politie de deur opent naar victim blaming: als je een sexy foto maakt, ben je dom en vraag je erom dat deze wordt verspreid. Hiermee ligt de schuld bij het slachtoffer en niet bij de pleger. Weet wel dat de pleger, dus degene die de foto ongewenst verspreidt, een strafbaar feit begaat.
Dat deze nieuwe vorm van seksbeleving er is, betekent niet dat we een nieuwe aanpak van seksuele voorlichting nodig hebben, zeggen Barbé en Maezer. Ze vinden dat we jongeren op dezelfde manier moeten voorlichten over sexting als we doen over seks. Met de aandacht voor de leuke kanten en met respect voor elkaars privacy en waardigheid. En dan kunnen pubers heel goed voor zichzelf uitmaken of ze het avontuur online aangaan of niet.