‘Zo’ is een ruim begrip voor pubers

Pubers gebruiken het woord ‘zo’ best vaak. Wat ze ermee bedoelen blijft een beetje in het midden. ‘Zo’ is dan ook een heel breed begrip voor pubers. 

Ik app met mijn zestienjarige puberdochter.
Ik: Waar blijf je?
Puber: Ik ben er zo
Ik, 37 minuten later: ???
Ik, 50 minuten later: ?????
Ik, 76 minuten later: ?????????

Uiteindelijk komt mevrouw twee uur later nonchalant binnenlopen. Ze kwam van een feestje en nam nog even afscheid van een bepaald iemand met scooter voor de deur. Ze was er dus wel ‘zo’, zoals ze had geappt, maar stond voor de deur. En nee, dat had ze me niet gezegd, want ze was er gewoon al. Dat had ik toch wel kunnen weten? Ze had geen idee waar ik me druk om maakte. Kalm doch met een onderdrukte paniek in mijn stem vroeg ik wat ‘zo’ precies voor haar betekent.

Vertaling van ‘zo’
Lang verhaal kort: het woord ‘zo’ kent behoorlijk wat vertalingen voor pubers. Het is afhankelijk van de staat waarin de afzender verkeert, de context, locatie, tijdstip en gezelschap. Nogal wat dus. En dus heeft ‘zo’ voor pubers een reikwijdte van een paar minuten tot twee uur, of langer.

Ik leg lichtelijk geïrriteerd uit dat ‘zo’ echt niet langer dan vijf minuten duurt. Als vragen als: is mijn skinny jeans al gewassen en heb je mijn kleedgeld al overgemaakt, antwoord ik zoiets als: Ik ben nu koffie aan het drinken, ik ga zo de was doen, als mijn koffie op is. En ik maak het geld zo over als ik mijn videocall heb afgerond. En met zo bedoel ik dan: maximaal vijf minuten.

‘Zo’ voor pubers
Gek genoeg interpreteert mijn puber mijn ‘zo’ echter als als NU. En dus appt ze binnen die vijf minuten waarin ik aangeef het te zullen doen drie keer met: Je zei toch zo? Ga je het dan nu doen? Blijkbaar moet ik haar ‘zo’ ruim nemen, maar geldt voor mijn ‘zo’ andere regels. Als ik zeg dat ik zo iets ga doen, hoort mijn pubers dat ik het nu ga doen, als zij zegt dat ze zo iets gaat doen, moet ik blijkbaar gewoon afwachten wat er gebeurt.

En gaat dus veel lost in translation, maar ik heb alvast vier ‘zo-momenten’ weten te vertalen.
1) Ik sta zo op betekent: ik snooze zevenendertig keer en kom dan mega chagrijnig uit bed om uiteindelijk te laat op school te komen.
2) Ik kom zo thuis (uit school) betekent: over een uur, of twee uur, of toch ineens binnen vijf minuten vanwege een tussenuur, net op het moment dat jij net op het toilet zit en je puber uiteraard de huissleutel vergeten is.
3) Ik kom zo thuis (uit werk), betekent: afhankelijk van of die ene leuke collega ook werkt die dag zijn ze er binnen een half uur, of viereneenhalf uur thuis.
4) Ik kom zo thuis (van een feestje): tussen hoe laat ze thuis hadden moeten zijn en thuis zijn na het uitgaan varieert van een klein sorry-te-laat-vertrokken-kwartiertje tot afscheid-nemen-voor-de-deur-met-iemand-uurtje en ik-heb-even-schijt-aan-het-hotel-beleid-thuis-twee-uurtjes.

Het goede nieuws is, er wordt gecommuniceerd. Want ze appen dat ze zo thuiskomen. Maar of je er iets mee opschiet?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

38 dingen die je op het strand tegen je peuter zei en nu tegen je puber zegt

Weet je nog, tig jaar geleden? Dat je met je kleintje naar het strand ging? Dat kleintje is nu boven je hoofd gegroeid en...

Je pubers alleen een nacht thuis. Kwestie van vertrouwen, toch?

Jij een weekendje weg, je pubers alleen een nacht thuis. Vanaf welke leeftijd doe je dat? Martine liet met een gerust hart haar kinderen...

37 herinneringen aan Interrailen (en waarom we het zó weer zouden doen)

Interrailen, wie heeft het als puber ook gedaan? Vier weken lang zwerven door Europa, met een spoorboekje en girobetaalkaarten en zonder google translate.  Je...

Jongen moet van zijn moeder excuses maken nadat hij een meisje op WhatsApp heeft uitgescholden

Samm Jane is moeder van vijf kinderen waaronder een twaalfjarige zoon. Toen ze merkte dat hij een meisje uit zijn klas via WhatsApp had...

Doet jouw puber ook de hele dag Banana Shaggy op TikTok?

Als er iets is dat pubers deze quarantaine door heeft gesleept is het TikTok. Wereldwijd zaten pubers thuis en bedachten allerlei leuke dansjes die...

Je puber hoest en snottert (is het corona?) in 39 opmerkelijke stappen

De puberdochter van Martine klaagt over keelpijn en een snotneus. Voor corona zou Martine haar gewoon naar school hebben gestuurd, nu moet ze juist...

Dit willen ouders van pubers echt niet meer horen

Soms ergert Martine zich groen en geel aan opmerkingen van anderen over hoe zij haar pubers moet opvoeden. En op een of andere manier...

Met je pubers lekker gluren bij de buren

Lekker roddelen met je pubers over de buren. Marieke kan er intens van genieten. Het enige dat er bij ons ontbreekt, zijn geraniums. Verder voldoen...

Om te onthouden: zó schadelijk is drank voor puberhersenen

Wij vonden het ook maar een beetje onzin: dat NIX18. Want drinken, dat doen we toch allemaal? En ach, dat ene biertje kan toch...

Luizen: het houdt niet op. Zelfs niet bij pubers

Of het nou aan het warme weer ligt, of niet. Op het hoofd van Martine's puberzoon lopen ze in rotten van tien. Dus ze...

Je kind jat een pak koekjes, en belandt in de cel

Best schokkend was het verhaal van Volkskrant-journalist Toine Heijmans over zijn 13-jarige zoon die in de cel was beland na het jatten van een...

Dit liedje willen alle puberouders wel zingen: F*ck de selfie

Heb jij een puber thuis die ook te pas en te onpas selfies maakt? Pak je gitaar en zing dit liedje van John Cleese...

Deze dansende moeder en haar zoon laten zien hoe je een aula vol pubers uitzinnig krijgt

Wow, petje af voor deze moeder en haar zoon die een behoorlijk potje kunnen dansen. Met niet alleen heel soepele heupen, maar ook met...