‘Zo’ is een ruim begrip voor pubers

Pubers gebruiken het woord ‘zo’ best vaak. Wat ze ermee bedoelen blijft een beetje in het midden. ‘Zo’ is dan ook een heel breed begrip voor pubers. 

Ik app met mijn zestienjarige puberdochter.
Ik: Waar blijf je?
Puber: Ik ben er zo
Ik, 37 minuten later: ???
Ik, 50 minuten later: ?????
Ik, 76 minuten later: ?????????

Uiteindelijk komt mevrouw twee uur later nonchalant binnenlopen. Ze kwam van een feestje en nam nog even afscheid van een bepaald iemand met scooter voor de deur. Ze was er dus wel ‘zo’, zoals ze had geappt, maar stond voor de deur. En nee, dat had ze me niet gezegd, want ze was er gewoon al. Dat had ik toch wel kunnen weten? Ze had geen idee waar ik me druk om maakte. Kalm doch met een onderdrukte paniek in mijn stem vroeg ik wat ‘zo’ precies voor haar betekent.

Vertaling van ‘zo’
Lang verhaal kort: het woord ‘zo’ kent behoorlijk wat vertalingen voor pubers. Het is afhankelijk van de staat waarin de afzender verkeert, de context, locatie, tijdstip en gezelschap. Nogal wat dus. En dus heeft ‘zo’ voor pubers een reikwijdte van een paar minuten tot twee uur, of langer.

Ik leg lichtelijk geïrriteerd uit dat ‘zo’ echt niet langer dan vijf minuten duurt. Als vragen als: is mijn skinny jeans al gewassen en heb je mijn kleedgeld al overgemaakt, antwoord ik zoiets als: Ik ben nu koffie aan het drinken, ik ga zo de was doen, als mijn koffie op is. En ik maak het geld zo over als ik mijn videocall heb afgerond. En met zo bedoel ik dan: maximaal vijf minuten.

‘Zo’ voor pubers
Gek genoeg interpreteert mijn puber mijn ‘zo’ echter als als NU. En dus appt ze binnen die vijf minuten waarin ik aangeef het te zullen doen drie keer met: Je zei toch zo? Ga je het dan nu doen? Blijkbaar moet ik haar ‘zo’ ruim nemen, maar geldt voor mijn ‘zo’ andere regels. Als ik zeg dat ik zo iets ga doen, hoort mijn pubers dat ik het nu ga doen, als zij zegt dat ze zo iets gaat doen, moet ik blijkbaar gewoon afwachten wat er gebeurt.

En gaat dus veel lost in translation, maar ik heb alvast vier ‘zo-momenten’ weten te vertalen.
1) Ik sta zo op betekent: ik snooze zevenendertig keer en kom dan mega chagrijnig uit bed om uiteindelijk te laat op school te komen.
2) Ik kom zo thuis (uit school) betekent: over een uur, of twee uur, of toch ineens binnen vijf minuten vanwege een tussenuur, net op het moment dat jij net op het toilet zit en je puber uiteraard de huissleutel vergeten is.
3) Ik kom zo thuis (uit werk), betekent: afhankelijk van of die ene leuke collega ook werkt die dag zijn ze er binnen een half uur, of viereneenhalf uur thuis.
4) Ik kom zo thuis (van een feestje): tussen hoe laat ze thuis hadden moeten zijn en thuis zijn na het uitgaan varieert van een klein sorry-te-laat-vertrokken-kwartiertje tot afscheid-nemen-voor-de-deur-met-iemand-uurtje en ik-heb-even-schijt-aan-het-hotel-beleid-thuis-twee-uurtjes.

Het goede nieuws is, er wordt gecommuniceerd. Want ze appen dat ze zo thuiskomen. Maar of je er iets mee opschiet?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Voorbereiden op pubers? Probeer deze digitale oefenpuber

Niets kan je voorbereiden op de puberteit, de periode waarin die lieve meegaande schattebout, verandert in een mokkende, onredelijke bom vol emoties. Zou het...

17 dingen waaraan je de derdeklasser meteen herkent

Je puber is geen rookie meer op school, maar het examen is ook nog lang niet in zicht. Daar gedragen ze zich dan ook...

43 dingen die ik denk als mijn pubers voorjaarsvakantie hebben

Vandaag begint (voor een deel van Nederland) de voorjaarsvakantie. De pubers van Saskia zijn ook vrij. En dat levert een opmerkelijke stroom gedachten op. ...

Een puber die niet op schoolkamp wil, wat doe je dan?

De veertienjarige zoon van Anne wil niet op schoolkamp. Want de pesters van de klas gaan ook mee en die hebben het ook op...

Waarom strafwerk geven echt idioot is

Steeds vaker hoort Martine dat kinderen weer strafwerk krijgen. Ze vraagt zich echt serieus af waarom kinderen de vingers blauw moeten pennen als ze...

9 x strandnostalgie uit de jaren 80 en 90

Strandweer? Dan hees je je in de 80s in je badpak of bikini en ging liggen bakken. Zonnebrand was overbodig, maar je Wayfarer zonnebril...

Pubers gaan op school niet naar de wc, maar zitten wel thuis 20 minuten op de pot

Pubers willen alleen op hun eigen wc zitten. Want een andere wc is bij voorbaat vies en stinkt en zit niet lekker. En op...

Hij is terug: de heel grappige autist Sam in Atypical

We hoopten er al een beetje op, en gelukkig is het ook gebeurd. Atypical is terug: de grappige serie over de autistische Sam en zijn...

Hoe Martine’s dochter haar ouders bij de (milieu) les houdt

Van je kind kun je ook veel leren. Zo ontpopt de dochter van Martine zich tot het milieu-geweten van het gezin. Dus de De...

Genderneutrale kleding? Nee zeg, alsjeblieft niet!

Martine sprong een gat in de lucht toen ze hoorde dat de kinderafdeling van de Hema het onderscheid tussen jongens- en meisjeskleding gaat weghalen....

Herkenbaar: hoeveel lege potjes gel kun je hebben?

Femke stuurde ons dit filmpje van de potjes gel op haar wastafel. Haar zestienjarige zoon is zegmaar een verzamelaar :-) *** Nu je hier toch bent,...

Lieve Amalia, van mij hoef je écht niet mee op Koningsdag

Martine kijkt altijd met een mix van medelijden en moederlijke interesse naar de koninklijke prinsessen. Want hoe erg moet het niet zijn voor een...

Pubers maken zich zorgen om de oorlog in Oekraïne, hoe kun je ze helpen?

De oorlog in Oekraïne is voor iedereen een spannende en beangstigende tijd, ook voor pubers. Wat helpt is met hen erover praten. De oorlog in...