Laten we het even hebben over puberzonen en hun piemels

De 15-jarige zoon van Marloes heeft een nieuwe hobby, waar zij en haar man van meegenieten. Maar hoe ga je het gesprek aan over masturberen en over wat normaal en niet normaal is aan je piemel.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Gelukkig leven we in een tijd dat je geen ruggenmergkanker wordt aangepraat als je masturbeert en hoef je ook niet naar de pastoor om melding te maken van je rukgedrag en vervolgens ongeveer honderd weesgegroetjes op te zeggen. Masturberen is prima. Elke gezonde jongen doet het.
Nu heeft die van mij pas ontdekt hoe het werkt, en hij vindt het leuk. Zo leuk zodat het zijn nieuwe hobby aan het worden is, zo veel tijd steekt hij erin. Hoe ik dat weet? Hij brengt meer tijd dan voorheen door in de badkamer. En als hij in zijn kamer zit, komt er tegenwoordig vrij veel gezucht en gesteun door de deur. Soms vragen we: ‘Lukt het wel? Met je huiswerk?’, maar meestal lopen we zachtjes naar beneden.
Want zoals het genânt is dat je ouders horen dat je je aan het aftrekken bent, is het als ouders ook heel genânt om te horen dat je zoon zit te rukken. Ik bedoel: ik weet nog dat ik hem een luier omdeed en hij mij in het gezicht piste met dat kleine piemeltje van hem.
Als moeder ben je dus niet de aangewezen persoon om je zoon te vertellen wat nou de beste ruktechnieken zijn. En over wat normaal is en wat niet. Je gaat het als moeder niet hebben over dat hij niet wakker moet gaan liggen van de kleur van zijn kwakje, of over of het wel genoeg is wat eruit komt en of het normaal is om het vijf keer per dag te doen. Je verschoont zijn bed en gooit de beduimelde sokken en onderbroeken in de kookwas.
Toen ik mijn man vroeg of hij dan een keer met mijn zoon wilde ‘gaan zitten’ om het over zijn piemel te hebben, keek die mij een beetje angstig aan. ‘Dat is echt heel erg privé’, zei hij. Bovendien: als ouders weten we inmiddels ook al wel dat ze leren meer leren van vrienden dan dat ze iets van hun ouders aannemen.
Nou zijn die vrienden ook niet heel erg betrouwbaar. De gemiddelde jongen liegt namelijk gemiddeld vijf centimeter bij zijn penislengte en als een vriend zegt dat hij ‘het’ al heeft gedaan, dan heeft hij het meestal nog niet gedaan. Tenminste, dat lees ik in het boek Respect, een gids in seks voor jongens van nu van Inti Chavez Perez.
Via de bespreking van De Piemel, gaat het vervolgens onder andere over porno kijken (en hoe dat leuk te houden), hoe een meisje in elkaar zit en wat je voelt als je verliefd bent. Handig leesvoer ook voor moeders. Hoef ik die dingen niet te vragen aan mijn zoon om die te begrijpen.
Ik was benieuwd of die dit nou ook zou gaan lezen. Voor hem was het tenslotte bedoeld. Want boeken en jongens, het blijft natuurlijk een lastige combinatie. Ik liet het daarom een soort van rondslingeren. Een dag later betrapte ik hem redhanded. Niet rukkend dus, maar dus met dat boek op schoot.
En hoewel ik dacht dat hij daarna wel ineens heel normaal over seks zou denken, besloot hij: ‘Seks is vies.’ Ik vroeg: ‘Hoezo?’ Hij: ‘Iemands vagina likken. Dat doe je toch niet?’
Iets zegt mij dat het voorlopig nog wel even bij masturberen blijft.

Lees ook
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar...
Lees verder