12 tips om de zomervakantie te overleven

Over een paar weken begint de zomervakantie. Een periode die het risico op ongezelligheid sowieso vergroot, simpelweg omdat je ineens veel meer op elkaars lip zit. Daarom kun je als ouder van een puber maar beter zorgen dat je goed bent voorbereid want jij hebt natuurlijk ook gewoon recht op een fijne zomer.

 1. Wat jij leuk vindt, vinden zij meestal helemaal niet leuk. Leg je daarbij neer.  Smaak en verstand komt met de jaren.
 2. Als je met elkaar op vakantie bent, start bij voorkeur niet om 09.00 met het gezamenlijke dagprogramma. Iedereen met pubers weet dat ze niet voor een uur of 11 uit bed komen rollen. Ga je teveel in tegen het natuurlijke slaap-waakritme, betaal je daarvoor met een bak ochtendhumeur waar je U tegen zegt. Bonustip: geniet van de heerlijke rust als ze nog in bed liggen. Kan je mooi iets doen dat zij niet leuk vinden zoals een ochtendwandeling, kathedraalbezoek of een rondje hardlopen.
 3. Houdt controle over de wifi. Wil je iets doen, dan is er ineens ´storing´. Wil je even tijd voor jezelf, doet ie het weer. Dat vermaledijde internet!
 4. De belangrijkste regel: hou rekening met hun wensen, laat ze meebeslissen. Wat dat betreft zijn het net echte mensen. Sinds ik de mijne niet meer de hele dag meesleep naar kathedralen, musea en oude dorpskernen, begint mijn vakantie zowaar weer een beetje op vakantie te lijken.
 5. Laat ze zo nu en dan even los. Ga zelf op een terras zitten en laat ze hun gang gaan. Zo heb jij je me-time en zij hun eindelijk-verlost-van-mijn-ouders time.
 6. Dwing ze af en toe toch om iets te doen wat jij graag wil. Anders maken ze nooit wat mee en leren niets. 9 van de 10 keer vinden ze het namelijk best heel leuk/interessant/gezellig. Bereid je wel voor op het onvermijdelijke ‘Nee, geen zin,’ Met andere woorden: zet je zeurfilter aan.
 7. Beloon ze daarna met iets dat zij graag willen. Geloof me, ze zijn met dat niet volledig geëvolueerde brein aan het eind van de rit compleet vergeten dat je hen gedwongen hebt.
 8. Zorg voor voldoende voedsel. Die krengen zijn in de groei en eten de oren van je hoofd. Als ze honger hebben, zijn ze niet te genieten.
 9. Bereid je voor op een hoop wachten aangezien zij er een andere planning op nahouden. Zorg er voor dat je dingen te doen hebt tijdens deze wachtsessies. Een koud drankje drinken, een boek lezen of de troep achter hun kont opruimen.
 10. Doe vooral je eigen ding en kijk of ze zin hebben om aan te haken. Ze kunnen je ineens verrassen en opspringen: ‘Ik ga mee!’
 11. Spreek een aantal momenten af dat de mobieltjes niet meegaan, ook die van jezelf. Gezond om even niet verbonden te zijn met de rest van de wereld en echt onverdeelde aandacht te hebben voor elkaar.
 12. Last but not least: relativeer, relativeer en relativeer nog maar een keer. Bedenk je dat je hier later met een weemoed op terug kijkt. Dan herinner je vooral de mooie momenten, zo werkt het namelijk bij de meeste mensen. En geloof me, als ze straks niet meer meegaan, ga je die krengen nog missen.

Heb je ook tips, deel ze. Wij ouders van pubers hebben elkaar keihard nodig…

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

28 dingen die pubers roepen in hun laatste schoolweek

Tussen de toetsweken en het officiële begin van de zomervakantie is een schemerzone, waarin onze kinderen nog niet echt, maar toch ook weer wel...

Die eerste vakantie zonder ouders is zo veelbetekenend

Kun je je die eerste vakantie zonder ouders nog herinneringen? En hoe geweldig dat was? Het is de vakantie waar je het over dertig...

11 hilarische whatsapps van pubers

Pubers die WhatsAppen, het blijft leuk. Omdat ze soms onvoorstelbare vragen stellen, oprecht verbaasd zijn over jouw taalgebruik of ronduit grappig zijn. Hieronder hebben...

100 jaar meisjes mode in 2 minuten

Leuk voor ons om te kijken, wat droegen wij back in the days, maar ook leuk voor je dochter om te zien. Zo zag...

Slecht weer? Deze puber-approved films draaien er in augustus in de bioscoop

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit in het...

Dingen die alleen pubers kunnen doen

Noem het hun puberbrein, noem het hun vermogen tot impulsiviteit of gewoon hun onhandigheid, maar pubers kunnen dingen op een heel andere manier doen....

Mag je niet zingen van je pubers? Laat dan deze video zien!

Deze Siberische grootmoeder vinden we om twee redenen stoer. Natuurlijk omdat ze in bikini bij min dertig in het water staat. Maar ook omdat...

Aan je puber laten zien: leuke dingen doen waar geen batterijen voor nodig zijn!

De meeste dingen die pubers doen behoeven een scherm en batterijen. Welnu, er zijn ook dingen die ze kunnen doen zónder dat eeuwige scherm...