Op vakantie met pubers: gelukkig hebben we de foto’s nog (of nee, toch niet!)

Op vakantie met pubers: zo ziet dat eruit

Weet je nog, toen je met je peuter op vakantie ging en met 1001 foto’s thuiskwam? Die allemaal even leuk waren. Maar nu die peuter een puber is, is een leuke vakantiefoto maken nog best een uitdaging. 

Op vakantie met pubers: zo ziet dat eruit

Ik blader door mijn digitale fotoalbum van de zomervakantie van vorig jaar. Opvallend weinig kiekjes van mijn pubers. En als ze er al opstaan dan is het van de achterkant, want dan zien ze niet dat ik een foto maak of van hun hand die ze steevast voor hun gezicht houden zodat de onherkenbaar zijn. Het is duidelijk, pubers willen niet graag op de foto. Of nee, herstel: pubers willen niet dat jij een foto van ze maakt. Hoe leuk je dat ook vindt. Ze portretteren zichzelf honderd keer per dag, maar du moment jij je camera trekt willen ze niet meer.

Foto’s maken met pubers

Dat ze niet meer op de foto willen komt omdat ik, volgens mijn pubers, stomme foto’s maak. Hun criteria is dan ook anders dan die van mij. Ik vind een ‘schattige’ foto leuk, zij willen iets met filters en Heel Erg Geposeerd. Maar ja, dat laatste vind ik dat weer niet leuk. Die ene dag op het strand mocht ik zowaar een foto van mijn jongste puber maken. Maar dan wel in dat licht, onder die hoek, met die ene camerastand, en niet ‘gewoon van voren’, maar en profile en alleen de linkerkant, want die is fotogenieker (ik verzin dit niet). Ik vond de eerste foto meteen leuk, maar mijn puber was pas tevreden bij foto nummer 18. Toen was voor mij de lol er ook wel af.

Wegduiken achter een peddle

En nu zit ik dus met een handvol foto’s die vooral laten zien hoe pubers op vakantie met hun ouders zijn. Op die foto in dat ene leuke restaurant kijken De Man en ik lachend recht in de lens, terwijl onze pubers wegduiken in hun hoodies. Op die ene foto dat we, oh zo, leuk gingen raften, kijken De Man en ik stralend in de lens, terwijl onze pubers, misselijk van schaamte omdat we allemaal in een duikpak staan, wegduiken achter hun rafting paddles. En die keer dat we met elkaar een hoge berg beklommen maakte ik een selfie waarop De Man en ik blij in de lens kijken en onze pubers allebei omgedraaid staan.

Foto’s om te koesteren

Deze foto’s zijn niet alleen lachwekkend, twee immer blije ouders en twee immer zure pubers, maar zo ontzettend bijzonder omdat het deze fase in hun leven markeert. Dat omdraaien, die uitgestoken handen, het wegduiken; ik koester het. Vooral ook omdat ze dan wel niet op de foto willen, maar gelukkig nog wel met hun ouders mee op vakantie.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

30 dingen die pubers op Moederdag aan hun vader vragen

Heerlijk hoor, Moederdag. Uitslapen, de boel de boel laten, niks doen. Je...
Lees verder