Op vakantie met pubers: gelukkig hebben we de foto’s nog (of nee, toch niet!)

Weet je nog, toen je met je peuter op vakantie ging en met 1001 foto’s thuiskwam? Die allemaal even leuk waren. Maar nu die peuter een puber is, is een leuke vakantiefoto maken nog best een uitdaging. 

Op vakantie met pubers: zo ziet dat eruit

Ik blader door mijn digitale fotoalbum van de zomervakantie van vorig jaar. Opvallend weinig kiekjes van mijn pubers. En als ze er al opstaan dan is het van de achterkant, want dan zien ze niet dat ik een foto maak of van hun hand die ze steevast voor hun gezicht houden zodat de onherkenbaar zijn. Het is duidelijk, pubers willen niet graag op de foto. Of nee, herstel: pubers willen niet dat jij een foto van ze maakt. Hoe leuk je dat ook vindt. Ze portretteren zichzelf honderd keer per dag, maar du moment jij je camera trekt willen ze niet meer.

Foto’s maken met pubers

Dat ze niet meer op de foto willen komt omdat ik, volgens mijn pubers, stomme foto’s maak. Hun criteria is dan ook anders dan die van mij. Ik vind een ‘schattige’ foto leuk, zij willen iets met filters en Heel Erg Geposeerd. Maar ja, dat laatste vind ik dat weer niet leuk. Die ene dag op het strand mocht ik zowaar een foto van mijn jongste puber maken. Maar dan wel in dat licht, onder die hoek, met die ene camerastand, en niet ‘gewoon van voren’, maar en profile en alleen de linkerkant, want die is fotogenieker (ik verzin dit niet). Ik vond de eerste foto meteen leuk, maar mijn puber was pas tevreden bij foto nummer 18. Toen was voor mij de lol er ook wel af.

Wegduiken achter een peddle

En nu zit ik dus met een handvol foto’s die vooral laten zien hoe pubers op vakantie met hun ouders zijn. Op die foto in dat ene leuke restaurant kijken De Man en ik lachend recht in de lens, terwijl onze pubers wegduiken in hun hoodies. Op die ene foto dat we, oh zo, leuk gingen raften, kijken De Man en ik stralend in de lens, terwijl onze pubers, misselijk van schaamte omdat we allemaal in een duikpak staan, wegduiken achter hun rafting paddles. En die keer dat we met elkaar een hoge berg beklommen maakte ik een selfie waarop De Man en ik blij in de lens kijken en onze pubers allebei omgedraaid staan.

Foto’s om te koesteren

Deze foto’s zijn niet alleen lachwekkend, twee immer blije ouders en twee immer zure pubers, maar zo ontzettend bijzonder omdat het deze fase in hun leven markeert. Dat omdraaien, die uitgestoken handen, het wegduiken; ik koester het. Vooral ook omdat ze dan wel niet op de foto willen, maar gelukkig nog wel met hun ouders mee op vakantie.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Willen je pubers een pak of galajurk? Dan gaan ze naar de Minions

Willen je pubers een galakostuum of galajurk? Dat is niet voor het examenfeest, of uitreiking, maar om naar de bios te gaan. Pubers kleden...

Deze dingen herken je als jouw puber introvert is

De zoon van Martine is introvert. Maar verlegen? Nee. En gesloten? Ook totaal niet. Hij heeft alleen wat verwerkingstijd nodig. Ok, en soms is...

Diploma-uitreiking van je puber? Neem de zakdoeken maar mee!

Mijn oudste puber heeft zijn havo-diploma gekregen. Heel officieel, op een feestavond in school met iedereen in het pak, en ik met tranen in...

Zelfhulpboek voor pubers van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders schrijven een zelfhulpboek voor kinderen van gescheiden ouders en putten daarbij uit eigen ervaring. Met dit boek helpen ze andere...

Middelbare scholieren geven bijles aan kinderen van de basisschool

Een middelbare school in Lelystad is een nieuw project gestart: Basis Buddy. Een project waarbij middelbare scholieren van VMBO, Zorg en Welzijn basisschoolleerlingen bijles...

Pubertroep: zo mooi kan het zijn

Fotograaf Rick Stolk heeft een dochter van 13,5, die zoals al onze kinderen, regelmatig een en ander achterlaat in huis. Hij fotografeerde de sokken,...

37 dingen die ik denk op de open dag van de middelbare school

Groep acht is nog zo leuk, en de basisschool is nog zo fijn klein. Maar Martine's jongste moet straks naar de middelbare school. Dus...

Scholieren bekennen: dit is het ergste dat ik ooit heb gedaan

Afkijken, toetsen jatten, werkstukken van internet plukken en voedselgevecht houden. Iedereen heeft op school wel ooit iets gedaan dat niet door de beugel kon....

Heerlijk! Alle afleveringen van The Fresh Prince of Bel Air staan op Netflix

Mochten de pubers Friends hebben uitgekeken, dan kunnen ze naadloos overstappen op die andere serie die in the Nineties heel erg leuk was: The...