Soms is het goed om aan je eigen ouders te vragen hoe jíj was als puber

Als Saskia het even niet meer weet, dan vraagt ze aan haar vader hoe dat was toen zij een puber was. En dat relativeert een hoop. 

Het was zo’n dag die mijn ene puber tiktokkend op de bank doorbracht en mijn andere gamend in een badjas in bed. Halverwege hun nogal lethargische dagbesteding stiefelden ze door de keuken op zoek naar eten en gingen met armen vol weer terug naar de bank en het bed. Aan het einde van die dag, toen de keuken een warzone was geworden en de bank en bed een soort vuilnisbak, hadden we de ene discussie na de andere die allemaal uitmonden in ruzie.

De geschiedenis herhaalt zich

Ik belde mijn vader, want als je het even niet meer weet met je pubers is het goed om leeg te lopen bij je ouders. Die hebben immers eerder met het bijltje gehakt en aangezien ik nog in leven ben hebben ze prima werk geleverd. Mijn vader luistert graag en lacht vervolgens veel. Dat laatste vind ik niet per se leuk, want zijn gelach eindigt vaak een tikje sardonisch waarbij hij dan ook heel plechtig zegt: ‘Heerlijk, de geschiedenis herhaalt zich’.

Nu was ik in mijn ogen helemaal niet zo’n vervelende, lastige puber, maar mijn vader beweert het tegendeel. Ze hebben hun handen vol aan mij gehad en vervolgens herinnert hij me maar wat graag aan de nachten dat ik uit huis sloop, de keer dat hij me op het politiebureau moest ophalen of dat hij met mij naar het ziekenhuis moest omdat ik met mijn dronken kop met mijn fiets tegen een muur was gereden.

Puber voor de televisie

Ik vertel hem over de dag die ik achter de rug heb met mijn pubers. Ik noem ze lui, verwend, gemakzuchtig, brutaal en zeg dat ik niet snap hoe je in godsnaam de dag horizontaal kunt doorbrengen. Hoe deden zij dat vroeger? Was ik ook zo? Mijn vader luistert, ik hoor hem zijn keel schrapen – en zie in gedachten hoe hij op zijn vaders knikt, en dan steekt hij van wal. Want was ik soms vergeten dat ik met mijn vriendinnetje Nina de héle dag op de bank hing en naar MTV of Sky Channel keek? Gek werden ze ervan, van die vrésélijke muziek die de hele dag door het huis schalde. En hoe vaak waren wij na het stappen pas tegen drie uur ons bed uitgekomen?

En over troep maken gesproken, ging mijn vader, die nu op praatstoel zat, verder, ik liet álles slingeren. Als ik in de keuken was geweest hing niks meer recht, was al het bestek vies en niks opgeruimd. Mijn kamer was een walhalla voor allerlei ongedierte en een verzamelplaats voor al het servies.

Gewoon laten gaan

‘Kortom’, besluit mijn vader, ‘jouw kinderen zijn gewoon heerlijke pubers, net zoals jij dat ook was. Je moet ze maar een beetje laten, dat hebben je moeder en ik uiteindelijk ook bij jou en je broer gedaan. En kijk, jullie zijn vanzelf groot geworden.’

En weet je, het helpt echt als je vader (of moeder) dat tegen je zegt. Niet alleen weet je weer dat jij ook zo was en dat het met jou ook goed is gekomen, maar ook dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Hoe erg is het dat die pubers doen wat ze doen? Juist. En je weet ook dat je over twintig jaar tegen diezelfde puber kunt zeggen: ‘Jij was vroeger óók zo.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

60 dingen die pubers zeggen als jij met knallende koppijn in bed ligt

Het is bekend: als moeder kun je gewoon niet ziek zijn (sorry vaders, jullie trekken gewoon de dekens over jullie hoofd en laten de...

25 reden waarom opgroeien in de jaren 80 echt afzien was

Opgroeien in de jaren 80 en 90 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van...

Hoe wij vroeger aten: Tiramisu? Een bakje vla kon je krijgen

Onze kinderen zijn op culinair gebied behoorlijk verwend en eten dingen waar wij echt nog nóóit van hadden gehoord. Terug naar de tijd waarin...

Doet jouw puber ook de hele dag Banana Shaggy op TikTok?

Als er iets is dat pubers deze quarantaine door heeft gesleept is het TikTok. Wereldwijd zaten pubers thuis en bedachten allerlei leuke dansjes die...

Nagenieten met 9 herkenbare foto’s van de vakantie met pubers

De puber vindt op vakantie gaan met zijn ouders niet per se altijd even leuk. Zeker niet als als ouders van die 'leukste' momenten...

Waarom de havo top is, en zo moet blijven

Groot alarm! Het gaat niet goed met de havo. Dus het moet anders. Naar zes jaar bijvoorbeeld. Maar daar zitten de havisten zelf waarschijnlijk...

Deze video van Ariana Grande moet je echt even zien

Om aan te tonen dat wij als puberouders echt niet zijn blijven steken in de jaren tachtig en negentig, en anno nu ook heus...

Kleding kwijt? Grote kans dat ze in de kast van je puber liggen

De nieuwe modetrend onder pubermeisjes is zo groot mogelijke kleding aantrekken. Vaders vinden het wel best, totdat ze hun eigen kleren niet meer kunnen...

Dat kinderen zelfmoord plegen door de MoMo challenge, dat is een hoax

De MoMo Challenge, waarbij kinderen opdrachten krijgen om zichzelf te beschadigen en uiteindelijk zelfmoord te plegen, die blijkt een hoax. Berichten dat kinderen zelfmoord...

Pubers gaan op school niet naar de wc, maar zitten wel thuis 20 minuten op de pot

Pubers willen alleen op hun eigen wc zitten. Want een andere wc is bij voorbaat vies en stinkt en zit niet lekker. En op...

Leraar klassieke talen uit Amsterdam bewijst dat gymnasium niet elitair is

Kurano Bigiman is Amsterdammer van het Jaar. De leraar Grieks en Latijn begon op een school in Amsterdam Zuid-Oost een gymnasium-afdeling, die enorm populair...

Pubers die suikerdonuts eten als ontbijt, moeten we dat willen?

Als Anne door de supermarkt loopt ergert ze zich kapot aan pubers die louter producten met een overdaad aan vet en suiker kopen. Als...

Margriet is intens gemeen, want haar pubers mogen geen hond

Margriet is een intens gemene moeder. Oneerlijk en ook nog eens egoïstisch. Want zeg zelf: welke moeder misgunt haar kinderen een hond? ‘Maar jij hebt...