Soms is het goed om aan je eigen ouders te vragen hoe jíj was als puber

Als Saskia het even niet meer weet, dan vraagt ze aan haar vader hoe dat was toen zij een puber was. En dat relativeert een hoop. 

Het was zo’n dag die mijn ene puber tiktokkend op de bank doorbracht en mijn andere gamend in een badjas in bed. Halverwege hun nogal lethargische dagbesteding stiefelden ze door de keuken op zoek naar eten en gingen met armen vol weer terug naar de bank en het bed. Aan het einde van die dag, toen de keuken een warzone was geworden en de bank en bed een soort vuilnisbak, hadden we de ene discussie na de andere die allemaal uitmonden in ruzie.

De geschiedenis herhaalt zich

Ik belde mijn vader, want als je het even niet meer weet met je pubers is het goed om leeg te lopen bij je ouders. Die hebben immers eerder met het bijltje gehakt en aangezien ik nog in leven ben hebben ze prima werk geleverd. Mijn vader luistert graag en lacht vervolgens veel. Dat laatste vind ik niet per se leuk, want zijn gelach eindigt vaak een tikje sardonisch waarbij hij dan ook heel plechtig zegt: ‘Heerlijk, de geschiedenis herhaalt zich’.

Nu was ik in mijn ogen helemaal niet zo’n vervelende, lastige puber, maar mijn vader beweert het tegendeel. Ze hebben hun handen vol aan mij gehad en vervolgens herinnert hij me maar wat graag aan de nachten dat ik uit huis sloop, de keer dat hij me op het politiebureau moest ophalen of dat hij met mij naar het ziekenhuis moest omdat ik met mijn dronken kop met mijn fiets tegen een muur was gereden.

Puber voor de televisie

Ik vertel hem over de dag die ik achter de rug heb met mijn pubers. Ik noem ze lui, verwend, gemakzuchtig, brutaal en zeg dat ik niet snap hoe je in godsnaam de dag horizontaal kunt doorbrengen. Hoe deden zij dat vroeger? Was ik ook zo? Mijn vader luistert, ik hoor hem zijn keel schrapen – en zie in gedachten hoe hij op zijn vaders knikt, en dan steekt hij van wal. Want was ik soms vergeten dat ik met mijn vriendinnetje Nina de héle dag op de bank hing en naar MTV of Sky Channel keek? Gek werden ze ervan, van die vrésélijke muziek die de hele dag door het huis schalde. En hoe vaak waren wij na het stappen pas tegen drie uur ons bed uitgekomen?

En over troep maken gesproken, ging mijn vader, die nu op praatstoel zat, verder, ik liet álles slingeren. Als ik in de keuken was geweest hing niks meer recht, was al het bestek vies en niks opgeruimd. Mijn kamer was een walhalla voor allerlei ongedierte en een verzamelplaats voor al het servies.

Gewoon laten gaan

‘Kortom’, besluit mijn vader, ‘jouw kinderen zijn gewoon heerlijke pubers, net zoals jij dat ook was. Je moet ze maar een beetje laten, dat hebben je moeder en ik uiteindelijk ook bij jou en je broer gedaan. En kijk, jullie zijn vanzelf groot geworden.’

En weet je, het helpt echt als je vader (of moeder) dat tegen je zegt. Niet alleen weet je weer dat jij ook zo was en dat het met jou ook goed is gekomen, maar ook dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Hoe erg is het dat die pubers doen wat ze doen? Juist. En je weet ook dat je over twintig jaar tegen diezelfde puber kunt zeggen: ‘Jij was vroeger óók zo.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

33 dingen die puberzonen zouden willen als jij ze de kans gaf

Je kunt het je puberzoon lekker makkelijk maken: je laat hem lekker zijn gang gaan en staat klaar op de goede momenten. Maar no...

Couch Yoga: nieuwe yoga-vorm gebaseerd op bankhangen van pubers

We hebben een YouTube-kanaal! Waar je de allerleukste video's kunt zien over leven én overleven met pubers. Zoals Couch Yoga, een nieuwe yoga-vorm gebaseerd...

11 dingen die pubers doen waaruit blijkt dat ze alleen aan zichzelf denken

Pubers staan er niet om bekend dat ze een groot empathisch vermogen hebben. Aan een ander denken? Ze zijn vooral het universum van hun...

11 echt leuke challenges voor pubers in de meivakantie

De marathon lopen in de woonkamer? Een emmer water over je hoofd gooien voor 7 uur 's morgens? Het is leuk, maar om nou...

15 dingen die je nooit moet vragen aan je puber

Er zijn een aantal dingen die je beter niet aan je puber kunt vragen. Omdat het niet zeker is of de taak goed wordt...

‘Mijn zoon heeft een tussenjaar en doet… geen ene reet’

De zoon van Margreet deed vorig jaar eindexamen vwo. Nu doet hij bijna niks. En zij wordt er knettergek van. Mijn zoon zit op de...

21 dingen die je puberdochter per se wil meenemen naar het zwembad (en 6 dingen die ze zeker vergeet)

De dagen dat je je dochter met alleen een badpakje, een handdoek en twee euro in haar knuistje naar het zwembad kan sturen, zijn...

14 kapsels uit de jaren 80 waar onze pubers nog een puntje aan kunnen zuigen

Oh, die heerlijke jaren tachtig! Die wat betreft styling de boeken ingaat als een interessant decennium. Helemaal op het gebied van haarstyle, denk eindeloos...

Oépsie: ouders (en pubers!) die falen op WhatsApp

Hartstikke handig: even snel een appje sturen naar je kind. Dat kan goed gaan, maar ook helemaal verkeerd uitpakken... 1. Deze moeder weet wel raad met haar...

Bedelt je dochter om torenhoge hakken? Laat haar dan vooral eerst dit zien

Ook een puberdochter die zo graag op hakken wil lopen? Welnu, laat ze vooral dit filmpje zien. Want ze denken dat op hakken lopen...

Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer...

Beter en gerichter beleid van overheid op alcohol drinken en roken

Uit onderzoek blijkt dat scholieren minder e-sigaretten roken, maar meer lachgas gebruiken. Alcoholgebruik en roken van sigaretten en joint is gestabiliseerd.  Uit onderzoeken van Trimbos,...

Scholieren willen huiswerk uitbesteden aan professionele dichter. Zijn reactie is onbetaalbaar

Leerlingen Keet en Florence dachten slim te zijn. Ze moesten een gedicht schrijven voor Engels en dachten dat je dit klusje best kunt uitbesteden...