Verontrustend: heel veel jonge leraren stoppen ermee

Verontrustend: heel veel jonge leraren stoppen ermee

Jonge leraren zijn belangrijk op een middelbare school. Vanwege hun leeftijd staan ze namelijk dichtbij pubers en begrijpen als geen ander hun leefwereld. Alleen vinden veel jonge leraren het werk te zwaar en stoppen er mee.

Verontrustend: heel veel jonge leraren stoppen ermee

 

De cijfers liegen er niet om. Uit cijfers van de Loopbaanmonitor Onderwijs blijkt dat een kwart van de afgestudeerden van de pabo er binnen vijf jaar mee ophoudt. In het voortgezet onderwijs stopt zelfs een derde van de docenten onder de dertig. Hoge werkdruk, bureaucratie en kritische ouders zijn veelgenoemde oorzaken.

Leraren zijn halve opvoeders

In Trouw zegt een lerares van de Geert Groote School in Amsterdam dat overal waar de maatschappij een leemte voelt, er naar het onderwijs gekeken wordt om het op te lossen. ‘Voeding, seksuele voorlichting, deradicalisering; docenten van nu zijn halve opvoeders. Ga er maar aan staan als je 24 bent.’ Ouders zijn volgens haar veeleisender geworden, door het lerarentekort kunnen docenten eigenlijk niet meer ziek thuisblijven en van begeleiding is nauwelijks sprake.

De oplossing ligt in meet begeleiding. Leraren worden nu vaak in het diepe gegooid met het idee: wees blij dat je een baan hebt en zoek het verder maar ook. Ook vanuit de Overheid kan het een en ander worden gedaan zoals het takenpakket versmallen. Nu ligt er teveel op het bord van leraren, mede vanwege de verplichte bezuinigingen.

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd...
Lees verder