Waarom je met je puberdochter naar Lady Bird moet

Ladybird, heerlijke film.

Je puber kan je tot wanhoop drijven, terwijl je allebei verlangt naar nabijheid. ‘Lady Bird ‘ heet het regiedebuut van Greta Gerwig (1983), een film over een recalcitrante puber en de band met haar ouders. De film sleepte al een Golden Globe in de wacht en is genomineerd voor een Oscar. Marieke ging erheen en vond het een aanrader, zeker voor wie puberdochters heeft.

Tipje van de sluier?

Het gaat niet lekker tussen dochter Christina en haar moeder Marion. Christina noemt zichzelf ‘Lady Bird’, ze is een opstandige puber op een Katholieke highschool in Sacramento, California. Haar schoolleven speelt zich (geen nieuws) voornamelijk buiten het zicht van haar ouders af. Die weten niet dat ze de cijfermap van haar wiskundedocent jat en weggooit (ze had een onvoldoende). Christina’s moeder wil vooral dat haar kind goed terecht komt binnen de haar bekende kaders. Marion en haar man worstelen met geldproblemen. Maar Lady Bird wil hogerop, ze wil Sacramento ontvluchten en naar New York. Marions zienswijze en die van Christine staan tegenover elkaar, tegelijkertijd verlangt Christine naar meer contact met haar moeder.

Dus een ouderwets coming of ageverhaal ?

Niet helemaal. Lady Bird laat scherp de twee belevingswerelden van moeder en dochter zien, de kloof en tegelijk de wens om weer samen te zijn. Liefde en onbegrip zijn thema’s in de film. Omdat de rollen van Lady Bird (Saoirse Lonan) en Marion (Laurie Metcalf) zo natuurlijk zijn neergezet, ga je er als kijker iets vinden van hun onderlinge band. Je mening vormt zich genuanceerd, want de karakters hebben een randje, er is geen goed en er is geen fout. De film zal veel gesprekstof geven voor jou en je puber.

Hoe is het contact van de hoofdrolpuber met haar vader?

Best goed, opmerkelijk beter dan met haar moeder. Is de houding van de vader een ouderlijke succesformule of teveel laisez-faire? Christine schrijft zich heimelijk in voor universiteiten in New York. Haar vader weet ervan, moeder wordt hier buiten gehouden omdat Christine geen zin heeft in ruzie. Ze betrekt haar vader dus in een complot, waarmee ze hem in een lastige positie brengt.

Is er nog iets te melden over regiedebutante Greta Gerwig?

Het kan niet anders dat Greta Gerwig autobiografische elementen in de film heeft gestopt. Ook Gerwig komt uit Sacramento, had een moeder die verpleegkundige was (moeder Marion zit in de zorg) en wilde naar New York, wat Gerwig lukte. Dat de film dicht bij de regisseuse zelf ligt, maakt het verhaal authentiek en realistisch. Een geslaagd debuut van Greta Gerwig. Lady Bird is dan ook prettig om als puberouder te zien, met of zonder kind, in de wetenschap dat het altijd nog erger kan en dat je het zo slecht nog niet doet.

**** (4 van 5 sterren)

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande ouder van een pubertweeling.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Marieke van Willigen

O jee, nu lijk ik op mijn vader

Tieners hebben vaak vlijmscherpe kritiek. Ze wijzen Marieke er fijntjes op dat...
Lees verder