Opstaan in 16 fasen; dit is het ochtendritueel van pubers

Pubers zijn niet bepaald van het soort ‘de wekker gaat en we springen fris en fruitig uit ons bed en dansen lachend de dag in’. Het opstaan gaat eerder nogal gefaseerd:

 1. De OMFG waarom gaat die wekker nu al-fase

  Het moment dat de wekker gaat en ze uit een diepe coma ontwaken is even schrikken voor de tere, moeë puberhartjes. Ze zijn standaard te laat gaan slapen dus die ochtend komt altijd eerder dan verwacht en voelt dan ook behoorlijk f*cking vroeg. Hoezo is dit een tijdstip om op te staan? Ze liggen er toch pas net in?

 2. De ik doe net of ik niks hoor-fase

  Het is een ontkenningsfase: als ik stil blijf liggen en doe alsof ik niks hoor, is die ochtend er gewoon nog niet. Het is een beetje als: nananana, ik stop mijn vingers in mijn oren en hoor lekker niks.

 3. De ik raak geïrriteerd door mijn wekker-fase

  Dat ding houdt natuurlijk niet zomaar op. En hoe goed ze ook hun best doen, het irritante piepgeluidje dringt uiteindelijk toch door in de hersenpan.

 4. De ik tik die snooze knop een flink aantal keer in-fase

  20 keer snoozen? Geen probleem. Ook als heeft de wekker een snooze-functie die je maar drie keer kunt herhalen. Pubers weten op een of andere manier dan ding zo in te drukken dat het blijft snoozen.

 5. De ik weet dat ik eruit moet, maar draai me nog een keer om-fase

  Uitgesnoozed? Voor een normaal iemand is dat het moment om uit bed te stappen, voor pubers het moment om zich nog een keer om te draaien.

 6. De kan die moeder ook stoppen met roepen-fase

  Het moment dat jij inspringt. Want jij ziet wél die wijzers op de klok richting schooltijd verschuiven.

 7. De wat is de vloer koud ik stap even terug in bed-fase

  De eerste uitbedstappoging: met hun pubertenen raken ze de grond aan, voelen de kou omhoog trekken en springen snel weer terug in bed.

 8. De kan die moeder ook stoppen met gillen-fase

  Als roepen niet helpt zetten we even een tandje volume bij. Eens kijken of ze dan nog door blijven slapen.

 9. De ik kan best nog even één minuutje blijven liggen-fase

  Ze zijn wel wakker, maar toch nog niet helemaal en ergens begint het besef dat ze op moeten staan wel te komen, maar omdat ze hun tijd best ruim inschatten draaien ze zich gewoon nog een keer om.

 10. De waarom komt mijn moeder nu binnen-fase

  Na roepen en gillen komt het zwaardere offensief: deur open, licht aan, gordijnen open en een speech over het belang van op tijd zijn.

 11. De ik wil een andere moeder-fase

  De puber is wakker, bromt, blaast, briest, vindt dat-ie een zwaar leven heeft met zo’n moeder en wil haar onmiddellijk inruilen.

 12. De hoe lang gaat zij nog roeptoeteren-fase

  Dit is het moment dat ze eigenlijk pas echt goed wakker worden. Hoe langer jij roept, hoe meer hun irritatie-level stijgt en daarmee gaat het bloed stromen en zet het het lichaam als het ware ‘aan’.

 13. De kan het gordijn weer dicht en licht uit-fase

  De laatste poging om nog even in bed te kunnen blijven liggen en de nacht iets langer vast te houden, is een smeekbede om alles weer dicht te doen en in het donker nog even door te slapen. Helaas…

 14. De jaja, ik weet dat ik te laat kom-fase

  De puber is wakker. En heeft je speech gehoord. En weet dat-ie op moet staan. En is not amused, maar maakt er dan ook maar het beste van.

 15. De kijk jij je zin ik ben uit bed, hoor-fase

  Jawel, het puberlijf heeft zichzelf uit bed gehesen. En staat zowaar met beide voeten op de vloer. En maakt bovendien aanstalten om naar beneden te gaan.

 16. De geef jezelf lekker applaus-fase

  Terwijl je puber langs je loopt richting de trap, klap je nog even in je handen. Voor het feit dat je puber er 40 minuten over heeft gedaan om op te staan. En nu nog 5 minuten overheeft voor ontbijt, wassen, aankleden en naar school fietsen. Dat is een applausje waard. Vind jij. De puber daarentegen baalt. Want opstaan is bepaald geen sinecure. Leuk hoor dat opstaan. Klap lekker voor jezelf.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Carine schrijft een ontroerende brief aan Isa, haar dochter met down

Vandaag is het Wereld Downsyndroomdag. Carine, moeder van Isa die het syndroom van Down heeft, schrijft haar dochter een open brief. Omdat ze aan iedereen,...

Indrukwekkende stilte tegen wapengeweld

We kunnen het ons niet voorstellen, maar in de VS gaan kinderen iedere dag met een knoop in hun maag naar school omdat er...

25 redenen waarom pubers school echt heel tof vinden

We kunnen ons voorstellen dat onze pubers het leuk vinden op school. Want ze zijn er vaker niet dan wel. Uitval, roosterwijzigingen; voor je...

Geen paniek, het komt goed!

Vraag je je wel eens af of dat allemaal wel goed gaat komen met je bebeugelde, onhygiënische puber? Nou, gelukkig vaak wel. Niet dat hij/zij...

Heerlijk, deze grappige moeder bezingt het thuiswerken met pubers

Jet is een van onze lezers en zij stuurde deze video van haarzelf in Smule. Met haar oortjes in en voor het laptopscherm bezingt...

Goed dreigmiddel voor je puber: kamer opruimen of we dansen net zo als deze dames

Soms werken woorden niet als je je puber wilt terechtwijzen. Dan biedt deze video uitkomst. Gewoon laten zien en rustig zeggen: als je nu...